Cengiz Aldemir/ANKARA - Meclis Çevre Komisyonunda Küresel İklim Krizi üzerine konuşan CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, Türkiye'nin sera gazı salınımında 16’ncı sırada olduğunu anımsatarak, "Ulusal katkı beyannamemizde arkadaşlarım anlattı bunu güncellemek ve gerçekçi hâle getirmek zorundayız.  

Kömürle çalışan kömürden çıkışla ilgili santrallerle ilgili düzenlemeler konusunda yenilerine izin vermememiz gerekiyor. Burada adil dönüşümü sağlamamız yani işçi haklarını gözeterek kömürden çıkışı sağlamak zorundayız" dedi.

GEZEGENİN GELECEĞİNİ İLGİLENDİREN ANLAŞMA

Yeni santrallerin yapımını engelleyip eski santralleri de güncellemek zorunda olunduğunu belirten Polat, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve  sözleşmesi olan Paris  Antlaşmasının basit bir anlaşma olmadığını vurgulayarak, "Çocuklarımızın, gezegenimizin geleceğini ilgilendiren bir anlaşma. Bakan Yardımcımız anlattı “Bilgi var, birikim var, veri var.” dedi ama icraat yok, bugüne kadar bir icraat yapmadık değerli arkadaşlar. Bu Avrupa Yeşil Mutabakatı’yla birlikte bir de Avrupa'ya girişte ihracat mallarımıza uygulanacak uluslararası ticaretteki vergileri anlatırken bir de bir şeye dikkat etmek gerekiyor: Artık, tüketici bilinçli. Tüketici, üretilen ülkenin insanlarının koşullarına, çevre koşullarına, fabrikanın koşullarına, çalıştırdığı işçiye, insana, kadın çalışanına kadar gelip, denetleyip o ülkelerde belli kriterlere göre alım yapıyor. Burada sadece vergi ödeyerek mallarımızı oraya sokamama durumunda da kalabiliriz bu Yeşil Mutabakatı gerçekleştiremezsek çünkü tüketici tutumları bizden bizde üretilmiş bir malı almayı engelleyecek duruma gelir. Çevre olaylarının çok kesişen kümelerinin yüksek olduğu bir alan yani Enerji Bakanlığıyla enerjiyle kesişen kümeleri, turizmle, tarım ormanla, sanayiyle kesişen kümeleri var. Artık, çağ öyle bir çağa dönüşüyor ki gezegenin geleceğiyle ilgili bir çağı yaşıyoruz yani iklim kriziyle beraber hepimizin hayatı tehdit altında, hepimizin yaşamı tehdit altında" uyarısında bulundu. 

ÇEVRE BAKANLIĞI ÇEVREYE DUYARLI YÖNETİLMELİ

Türkiye'nin, farklı bir bakış açısıyla çevre sorunlarına bakması ve kesişen kümeler içerisinde lider konumunda olmasını ve Çevre Bakanlığı'nın bu duyarlılıkla yönetilmesi gerektiğini vurgulayan CHP'li Polat, şöyle konuştu: "Mesela, nükleer enerjiye geçerken; enerji santrallerinin yapımıyla ilgili, orman alanlarının imara açılması ya da orman alanlarında madencilik faaliyetleri gibi; mesela, turizme açılan yerler gibi, yeni imar alanlarının açılması gibi, çevrenin inanılmaz derecede önder olması ve olmazsa olmaz Çevre Bakanlığının yani sizlerin görüşleri olması gerekiyor. Türkiye eğer bu anlayışla yönetebilirse çevresinde, bulunduğu coğrafyaya da çevre konusunda bir duyarlılık sağlayabilir ve insanlığa katkı yapabilir. Umarım paranın dışında, umarım fonların dışında bir anlayışla çevreyi yönetiriz ve gerçekten denildi gibi siyasetüstü bir anlayışla yönetiriz ve bundan sonra da bu Komisyonu daha işler, daha çalışır bir komisyon hâline getiririz diyorum."

Editör: Haber Merkezi