Cengiz Aldemir/ANKARA- Katma değeri yüksek ürünlerin üretimi ve ihraç edilmesine yönelik gerekli adımların belirlenmesi için konunun araştırmasını isteyen CHP Yüksek Disiplin Kurulu Üyesi ve İzmir Milletvekili Mahir Polat, Türkiye’nin kurtuluş reçetesinin, ihracatın ekonomik büyüme üzerindeki etkisinin artırılması, Türkiye’deki refah düzeyinin yükseltilmesi, istihdam yaratılması ve dış ticaret açığının düşürülmesi için katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesi ve ihraç edilmesiyle olacağını söyledi.

YATIRIMCI İSTEĞİ AZALDI

Meclis Başkanlığı'na sunduğu önergesinde, pek çok ekonomik unsurun dış ticaret açığına neden olduğuna dikkat çeken Polat, "Bu ekonomik unsurlar içinde; döviz kuru hareketlerinden dolayı yatırımların azalması ve ithalatın daha cazip hale gelmesi, ihracatın ithalata bağımlılığı, katma değeri düşük ürün ihracatı, ileri teknoloji isteyen ürünlerin üretilememesinden dolayı ülkeye ait hammadde ve çeşitli kaynakların işlenmeden ihraç edilmesi gibi pek çok neden sayılabilir. Aşırı kur oynaklıkları, ekonomik belirsizliğe neden olduğu için yatırımcıların yatırım yapma isteğini azaltıyor. Yatırım isteğinin azalması ise üretimin azalmasına sebep oluyor" değerlendirmesinde bulundu.

KATMA DEĞERİ YÜKSEK ÜRÜN İHRAÇ EDİLMELİ

Polat, “Dış ticaret açığının oluşmasına neden olan bir diğer önemli sebep, ekonomik unsur katma değeri yüksek ürünlerin üretilememesi ya da ihracattaki yerinin düşük olması. Katma değeri yüksek ürün; ileri teknoloji kullanarak bir üründen beklenen faydanın artırılmasını sağlayarak ondan en yüksek verimi ve geliri elde etmek olarak tanımlanıyor. Türkiye’nin sağlıklı ve sürdürülebilir bir ekonomik büyüme oranını yakalayabilmesi ve gelişmiş ülkelerle arasındaki ekonomik kalkınmışlık farkını kapatabilmesi için katma değeri yüksek ileri teknolojili ürünler üretmesi ve ihraç etmesi şart. Katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesi ve ihraç edilmesi için atılması gereken adımların belirlenmesi amacıyla konu meclis tarafından araştırılmalı" ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi