TBMM Çevre Komisyonu Üyesi ve CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun Almanya’da terör örgütünün toplantılarına katılıp, gelip Türkiye’de tatil yapanlar için önlem alacaklarına yönelik açıklamalarının turizm sektörüne etkisini Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a sordu. Soylu’nun açıklamasının ardından Alman Dışişleri Bakanlığı’nın Türkiye’ye yönelik seyahatler konusunda vatandaşlarını uyardığını, Türkiye’den tatil satın alanların sayısının hızla azaldığını ifade eden Polat, “Bakan Soylu’nun açıklamasının ardından kaç kişi Türkiye tatil rezervasyonunu iptal etmiştir? Bakanlığınız söz konusu açıklamaların ardından 2019 yılında 5 milyon 600 bin Alman turistin Türkiye’ye ziyaret edeceğine yönelik hedefini korumakta mıdır?” diye sordu.

ALMANYA VATANDAŞLARINI UYARDI

CHP’li Polat, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun, 3 Mart 2019’da Ankara’nın Polatlı ilçesinde yaptığı konuşmada, “Avrupa’da, Almanya’da öyle terör örgütünün toplantılarına katılıp da ondan sonra gelip Antalya’da, Bodrum’da, Muğla’da tatil yapanlar var ya, onlar için de tedbir aldık şimdi. Hadi gelsinler bakalım havalimanlarından içeri girsinler. Gözaltına alıp yallah, öyle kolay değil. Dışarıda hainlik yapıp, içeride, Türkiye’de keyfini, sefasını sürmek bundan sonra kolay değil” açıklamasında bulunduğunu anımsattı.

Alman Dışişleri Bakanlığı’nın Soylu’nun açıklamalarının ardından Türkiye’ye yönelik seyahat tavsiyelerinde, kendi vatandaşlarına sosyal medya uyarısı yaptığını ifade eden Polat, “Alman Dışişleri Bakanlığı, Türk hükümetine yönelik ifadeler nedeniyle bazı kişilerin gözaltına alındığını vurgulamıştır. Bunun için başka bir kişinin paylaşımının ‘beğenilmesinin’ bile yeteceğine dikkat çekilirken, ‘Sosyal medyada herkese açık olmayan yorumların bile isimsiz ihbarlarla Türk emniyet kurumlarına iletileceği varsayılmalıdır’ denilmiştir” dedi.

TATİL SATIN ALANLARIN SAYISI AZALDI

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2018 yılında Almanya’dan Türkiye’ye 4 milyon 155 bin 646 turistin geldiğini açıkladığını anımsatan Polat, “2019 yılında ise 5 milyon 600 bin Alman turistin Türkiye’ye gelmesinin beklendiği ifade edilmiştir. Soylu’nun açıklamalarının ardından Almanya’nın vatandaşlarına seyahat uyarısında bulunmasıyla gerçekleşen satışlar arasında büyük bir düşüş yaşandığı ifade edilmiştir. Türkiye Otelciler Birliği Başkanı Timur Bayındır, Berlin’den Türkiye’ye gitmek için tatil satın alanların sayısının günlük 1000’den 300-500’e kadar gerilediğini açıklamıştır” dedi.

KAÇ KİŞİ SEYAHATİNİ İPTAL ETTİ?

Bakan Soylu’nun açıklamalarının ardından Almanya’dan Türkiye’ye yönelik seyahatlerde herhangi bir iptal yaşanıp yaşanmadığını soran Polat, kaç kişinin seyahatini iptal ettiğinin açıklanmasını istedi. Alman Dışişleri Bakanlığı’nın kendi vatandaşlarına yönelik seyahat uyarısının ardından Türkiye’ye yönelik ziyaretlerde ya da rezervasyonlarda herhangi bir iptalin söz konusu olup olmadığının açıklanmasını isteyen Polat, önergesinde şu sorulara verdi:

“-Bakan Soylu’nun söz konusu açıklamayı yaptığı 3 Mart 2019’dan önergenin yanıtlandığı tarihe kadar Almanya’dan kaç kişi Türkiye’ye yönelik seyahatini iptal etmiştir?

-Kültür ve Turizm Bakanlığı, Bakan Soylu ile Alman Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasını nasıl değerlendirmektedir?

TURİST SAYISI HEDEFİ TUTACAK MI?

-Bakanlığınız söz konusu açıklamaların ardından 2019 yılında 5 milyon 600 bin Alman turistin Türkiye’ye ziyaret edeceğine yönelik hedefini korumakta mıdır? Söz konusu açıklamaların bu hedefi etkileyeceği düşünülmekte midir?

-Berlin’den Türkiye’ye gelmek için tatil satın alanların sayısının günlük 1000’den 300-500’e düştüğü iddiaları doğru mudur? Eğer doğru ise bu iptallerin önüne nasıl geçilmesi düşünülmektedir?

-Bakanlığınız ülkemize yüksek döviz girdisi bırakan turist sayısı artırmak için ne gibi çalışmalar yapmaktadır?

-Soylu’nun açıklamalarının ardından Almanya’dan gelecek turist sayısındaki düşüşten kim sorumlu olacaktır?

-Cari açığın finansmanına en büyük katkıyı veren sektörlerden biri olan turizm sektöründe yaşanacak düşüş sebebiyle ne gibi önlemler alınması düşünülmektedir?”

Editör: Haber Merkezi