Cengiz Aldemir/ANKARA - Meclis genel kurulunda konuşan CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, Tercihli Ticaret Anlaşması üzerine yaptığı değerlendirmesinde çok çarpıcı örnekler paylaştı.

MOLDOVA’DAN SIFIR VERGİLİ ŞARAP TALEBİ

Türkiye’nin bu anlaşmaları Moldova, Venezüella, İran, Arnavutluk…gibi ülkelerle sıkça yaptığını belirten Polat, O ülkelere "Size tarife kontenjanı tanıyoruz." diye, peynir, elma, domates ve şarapta indirim yapılacağı bildirildiğini belirterek, İktidarın siyasal anlayışı gereği şaraba karşı olduklarını, şarap üretimini engellemeye çalışırlarken yurt dışından Arnavutluk'tan, Moldova'dan sıfır vergili şarap istediklerinin altını çizdi.

ŞARAP İHRACATI İTALYA’DAN YÜKSEK

Şarap konusunda İtalya'yla Türkiye'yi kıyaslayan Polat, İtalya'nın dünyada şarap üretimi, toprakları ve üzümleri açısından Türkiye'ye benzediğini, toplam şarap ihracatının 6,78 milyar dolar, aynı dönemde Türkiye'nin şarap ihracatının 11,2 milyar dolar olduğunu, ithalatının ise 15,5 milyar dolar, 4.3 milyar dolar açık verdiğine dikkat çekti.

TARIM BAKANLIĞI NE İŞ YAPAR?

Domates, elma ihracatında yapılan yanlışlar konusunda Tarım Bakanı Pakdemirli’yi bir çok kez uyarmalarına rağmen sözlerini dinletemediklerini söyleyen CHP’li Polat, Rusya'ya karşı Türkiye’nin çok fedakârlıklar yaptığını, "Domates kotalarımızı kaldırsınlar." diye rica edildiğin ancak, Rusya’nın 200 bin olan kotayı 250 bin tona çıkarttığını vurgulayarak, “ Tarım Bakanlığından bir yazı: Rusya Ege Bölgesi'nden ve Akdeniz'den domates ithalatını durdurmuş. Nedeni ise domateste pepino mozaik virüsüne rastlanması. Tarım Bakanlığımız ne iş yapar? Bunları denetlemez mi üretilirken? Ya da ihraç edilirken bitki sağlık kurumları bunları test etmez mi? Etti ve gittiyse Rusya'yla aramızda bir problem mi var? Ya da döndüyse Türkiye'deki insanlarımızla bir problem mi var ki Rus halkının yemediği domatesi biz yiyeceğiz. Bu anlaşmalarda maalesef Türk çiftçisini ve tarımını eziyoruz” sözleriyle tepki gösterdi. Sözleşmeli ekim dikim konusunda yasal düzenlemeler yapılarak, yasaklama, men cezaları getirilerek Türk çiftçisinin korunması için Ticaret ve Tarım Bakanlıklarını göreve çağıran Polat, aynı sorunun süt ve süt ürünlerinde yaşandığını söyledi.

DIŞ POLİTİKA DIŞ TİCARETE DE YANSIR

Ticaret Bakanlığı’nı torba bakanlık sözleriyle eleştiren Polat, ülkelerin dış politikaları dış ticaretlerine de yansıdığını vurgulayarak şöyle konuştu: “Bir bakanlık hem dış ticareti, hem iç ticareti, hem kooperatifleri hem bir sürü KOBİ'yi ve esnafı idare edebilir mi? Ulusal politikamızı bu ülkeyi kuranlar insanlar "Yurtta sulh, cihanda sulh" diye, ulusal hedeflerimizi muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkmak için her şeyi yaptılar. Bugün Türkiye çevresinde bütün komşularıyla sorunlu hâlde ve gün geçtikçe dış ticaret hacmi özellikle ihracatımız düşmekte. Bizim ülkemizin üretim kapasitesi, gelişme kapasitesi var. Yeter ki biz bunu üretmeye, biz bunu ülkeyi geliştirmeye adayalım. Maalesef böyle bir şeyle karşılaşmıyoruz. Bizim ülkemizde saray Hükûmetinin yarattığı, saray rejiminin yarattığı saltanat içerisinde insanlarımız çöpten beslenirken, insanlarımız pazar artıklarıyla geçinmeye çalışırken geçtiğimiz gün düşen videoda da gördüğümüz üzere belli ki aşı gelmiş, Cumhurbaşkanımız insanlarla cümbüş eşliğinde keyif ediyor, buradan vatandaşımıza seslenmek istiyorum: Bugünler geçiyor, az kaldı diyorum.”

Editör: Haber Merkezi