TBMM Çevre Komisyonu Üyesi ve İzmir Milletvekili Mahir Polat, İzmir’in Menemen İlçesi Yahşelli Mahallesi’nde ÇED süreci başlatılan ve Adem Petrol Termal İnşaat Turizm Maden Enerji Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. tarafından yapılacak jeotermal kaynak arama amaçlı sondaj projesini Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a sordu. Bölge halkında büyük tedirginlik yaratan projenin hangi gerekçeyle uygun bulunduğunu ve ÇED sürecinin başlatıldığını soran Polat, “Bu projenin korunması gereken Gediz Havzası’na ve bölgeye vereceği zarar göz önünde bulundurmuş mudur?” diye sordu. Polat, projesi onaylanan Adem Petrol’ün sahibinin AKP eski il yöneticisi ve milletvekili adayı olduğunun doğru olup olmadığının açıklanmasını istedi.

“PROJE NEDENİYLE HALK BÜYÜK TEDİRGİNLİK YAŞIYOR”

CHP’li Polat, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, İzmir Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün internet sitesinden 08.11.2018 tarihinde yapılan duyuruda, “İzmir ili, Menemen ilçesi, Yahşelli Mahallesi, 380 parsel, 3328456 erişim numaralı ve 1473 ruhsat numaralı saha mevkiindeki Adem Petrol Termal İnşaat Turizm Maden Enerji Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. tarafından yapılması planlanan ER: 3328456 ve AR 1473 numaralı Arama Ruhsatlı Sahada Jeotermal Kaynak Arama Amaçlı Sondaj Çalışması projesi ile ilgili olarak İzmir Valiliğimize sunulan dosyayı P.T.D. Dosyası Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği'nin 17. maddesi doğrultusunda incelenmiş ve uygun bulunmuş olup, projeye ilişkin ÇED Süreci başlamıştır. İlgililere ve kamuoyuna duyurulur” denildiğini anımsattı. Bu duyurunun ardından başta Yahşelli Mahallesi sakinleri olmak üzere bütün Menemen’in tedirginlik yaşadığını ifade eden Polat, şöyle devam etti:

“Menemen toprakları tarım için oldukça elverişli topraklardır. Burada yetişen ürünlerin adı da tadı da markadır. Projedeki sondaj alanları incelediğinde ÇED raporunun olumsuz gelmesi, projenin reddedilmesi gerekmektedir. Projesi için ÇED süreci başlatılan söz konusu şirketin sahibinin AKP’nin İzmir eski il yöneticisi ve iki dönem milletvekili adayı olan Ercan Turan olduğu ifade edilmektedir. Menemen’in toprakları bereketlidir. Menemen’in üreticisi çalışkandır. Bölgedeki verimli tarım arazileri organik tarım için çok elverişlidir. Burada yetişen ürünlerin adı da, tadı da bir dünya markasıdır. Buna karşın, projedeki sondaj alanları incelediğinde ve bu alanların İzmir ve çevresi için hayati önem taşıyan ve korunması gereken Gediz Havzası’na yakınlığı göz önüne alındığında ÇED raporunun kapağı dahi açılmadan olumsuz olarak sonuçlandırılması gerekmektedir.”

“HANGİ GEREKÇELERLE PROJE UYGUN BULUNDU?”

İzmir’in Menemen İlçesi Yahşelli Mahallesi’nde Adem Petrol Termal İnşaat Turizm Maden Enerji Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. tarafından yapılması planlanan jeotermal kaynak arama amaçlı sondaj çalışması projesinin hangi gerekçelerle uygun bulunduğunu ve ÇED sürecinin başlatıldığını soran Polat, “Bu projenin korunması gereken Gediz Havzası’na ve bölgeye vereceği zarar göz önünde bulundurmuş mudur?” sorusunu yöneltti.

“ADEM PETROL’İN KAÇ PROJESİNE ONAY VERİLDİ?”

Polat, söz konusu proje için yapılan bir etki analizinin olup olmadığını sorarak, önergesinde şu sorulara yer verdi:

“-Bu proje ile vatandaşlarımızın yaşayacağı mağduriyetler nasıl giderilecektir? Bu konuda yapılacak çalışmalar nelerdir?

-Bu projenin tarım alanlarına vereceği zarar göz önünde bulundurulmuş mudur? Böyle bir proje ile yöre halkı cezalandırılmak mı istenmektedir?

-Menemen İlçesi Yahşelli Mahallesi’ndeki söz konusu projesi onaylanan Adem Petrol Termal İnşaat Turizm Maden Enerji Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti.’nin sahibinin AKP eski il yöneticisi ve milletvekili adayı olduğu doğru mudur? Doğru ise bu şirketin bugüne kadar kaç projesine onay verilmiştir? Bu projelerden kaçı için ‘ÇED gerekli değildir’ kararı alınmıştır?”

Editör: Haber Merkezi