Cengiz Aldemir/ANKARA - Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda konuşan CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, annenizin vefatı dolayı Bakan Pekcan’a başsağlığı dileklerini iletti. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın sunumunda kanunla kurulmuş, köklü bir geçmişe sahip ve dış ticaretin önemli unsurlarından biri olan gümrük müşavirliklerinden bahsedilmemesine üzüldüğünü söyleyen Polat, 100 bin kişinin üzerinde istihdam sağlayan müşavirliklerin, kamu kurum niteliğinde oda oluşturma beklentilerini dile getirdi.

HİSARCIKLIOĞLU ENGELİ

Gümrük müşavirlerinin oda olmasının önündeki en büyük engelin, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu olduğunu söyleyen CHP’li Polat, “2011 yılında TOBB Başkanının İstanbul’daki TOBB’da, gümrük müşavirleri dernek başkanlarının beşiyle yaptığı toplantıda kendilerine sigorta acenteleriyle birlikte bir oda teşekkül etmeleri gerektiğini aksi takdirde kendisi var olduğu sürece bunu yapmayacağını, engel olacağını; kabul ederlerse bir yıl içinde olacağını söylemiştir. Yani o kanunla çizilmiş alanın dışına çıkıp belli ithalatları tıpkı gümrük müşavirleri gibi gümrüğe tabii olmaksızın yaptıklarını görmüşler. Burada devletin vergi kaybı olduğu gibi özellikle gıda ithalatlarında, gıda ürünlerinin belli kısımlarda ithal edilmesinde gıda güvenliği ve insan sağlığı açısından da ciddi sıkıntılar ortaya çıkacaktır” uyarısında bulundu.

GÜMRÜK MÜDÜRLÜĞÜ ÖNERİSİ

“Hızlı Kargo Gümrük Müdürlüğü” adı altında gümrük müdürlükleri oluşturulup, denetimleri artırılarak devlet kaybının engellenmesi önerisinde bulunan Polat, Bakan Pekcan’a ilave gümrük vergileriyle ilgili Cumhurbaşkanlığı kararlarının, başlamış işlemleri yok saydığını, serbest bölge ve antrepolarda olan malları da kapsayacak vergiler konulduğunu belirterek, “Bu da insanların plansız, programsız bir şekilde üzerlerine ilave yükler getirmeye başlamış. Sanayiciler, ithalatçılar, ara mal ithalatçıları burada sıkıntılar yaşıyor. Tıpkı daha önce olduğu gibi başlamış işlemlerde bundan sonra bir vergi tarh edecekseniz eğer başlamış işlem uygulamasına gitmenizi öneriyoruz” ifadelerini kullandı.

BAKAN DOĞRU BİLGİLENDİRİLMİYOR

“Temassız ticaret” uygulamasıyla Tampon bölgede "konteyner, dorse ve şoför" değişimi yapıldığını ifade eden Bakan Pekcan’a, bu konuda doğru bilgilendirilmediğini söyleyen Polat, “İzmir Alsancak’ta supalan sahasında 2 tır şoförüyle bir araya geldim; birisi Fransız, birisi Türk. Hırvatistan’dan geliyorlar, aynı firmaya yük getiriyorlar ve bunlar İzmir’e gelene kadar hiçbir sağlık kontrolüne tabii tutulmadan geldiler. Yine aynı dönemde, pandeminin İran’da en yoğun olduğu dönemde, Türkiye’ye gelen tırlar İran Bazargan Kapı’ya girdikleri tarihten itibaren karantina süreçleri başladı. Yani beş gün kaldılarsa Türkiye’ye geldiklerinde dokuz gün karantinada bırakıldıktan sonra döndüler” örneğini vererek anlattı.

MASKE VE ETİL ALKOL TİCARETİ SORGULANMALI

Maskenin 4 Mart itibarıyla kayda bağlandığını söyleyen Bakan Pekcan’a, maske ihracatının 5-6-7 martta usul ve esasları belli olmadan yapıldığını belirten Polat, insanların maske diye inlediği dönemde Türkiye Cumhuriyeti’nin 13 milyon 927 bin 653 tane maske ihraç ederk, karşılığında 12 milyon 109 bin 504 dolar alanların kimler olduklarını bildiğini söyledi. Bunların kamuoyuyla paylaşılması gerektiğini vurgulayan CHP’li Polat, sahte içki nedeniyle yaşanan ölümleri de hatırlatarak, “ 1 Ocaktan bugüne bakıldığında, 765 beyanname muhteviyatında etil alkol Türkiye’ye gelmiş. Bunlar 52 milyon 708 bin 975 litre. Bunlardan kaç tanesi içindeki metanol oranlarına bakılacak şekilde gümrüklerde analiz edilmiş? Eğer edilmeden geçtiyse ve bunlar kullanıldıysa bizlerin de sorumluluğu oluştuğunu söylüyorum” eleştirisinde bulundu.

Editör: Haber Merkezi