Cengiz Aldemir /ANKARA- Müsilaj sorununun ele alındığı Meclis Çevre Komisyonu'nda konuşan CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, çevresel sorunların insan kaynaklı olduğunu belirterek, "Biz de müsilajın ne demek olduğunu bilimsel anlamda, bir şekilde kavramış olduk fakat geldiğimiz bugünde, çevresel bütün etkilerin insan kaynaklı olduğunu, bizim doğayı tahrip etmemizden kaynaklı olduğunu hep beraber görüyoruz" dedi. 

UYARILARIMIZ DA HAKLI ÇIKTIK

İyi niyetle, doğanın tahrip edilmemesi gerektiğini, herkesin doğayı siyaset üstü bir habitat olarak görmesi gerektiğini belirten Polat, "Bunun için siyasi iradenin bir şeyler yapması gerekiyor. Mesela, biz iyi niyetle, bu komisyona çok ciddi eleştiriler getirdik. 15.11.2018’de komisyona bir Kanun teklifi gelmişti, tam da kanun üzerine konuşmuştuk. Burada eylem planımızın 10’uncu maddesiyle ilgili, gemilerin atık su boşaltılmasıyla ilgili, denizlerimizi  kirletmesiyle ilgili bir hesap yapmıştım. O zaman  tutanaklarında var.

İlyas Şeker Bey bana sormuş. Türkiye’deki bizim denizlerimiz kirletilmeye, gemiler tarafından kirletilmeye çok müsait çünkü uyguladığımız cezalar yeterli  değil, hafta sonu gelip bir gemi bir sintinesini boşaltsa, çöpünü verse ödeyeceği işletme bedeli ile onu açıkta boşaltıp yakalandığı takdirde ödeyeceği fiyatları kıyaslamıştım. Başkan o zaman “Bir bakalım, değerlendirelim.” dedi, Bakan Yardımcısı görüştü fakat gelinen noktada, bu cezaların arttırılmasıyla ilgili hiçbir hazırlık yapılmadı. Yine, 2016 yılında bizim dönemin milletvekillerinden Fatma Kaplan Hürriyet bir kanun teklifi veriyor müsilaj ile ilgili bir meclis araştırma komisyonu kurulsun diye. Bugün burada bilim insanı dört beş sene sonra buraları  iyileştirebileceğimizi söylüyor. Tam da dört yıl önce biz eğer bununla ilgili bir şey yapmış olsaydık yani bir irade “Evet, bunu yapalım, muhalefetten de gelse bu iyi, bu denizler hepimizin, bütün çocuklar dehşete düşmeden doğayı  koruyabiliriz.” iradesini koyabilmiş olsaydı belki bugün bunları yaşamıyorduk" eleştirisinde bulundu.

SORUMLULUK SİYASİ İRADEDE

İyi niyetle yaptıkları tüm önerilerin siyasi irade tarafından hayata geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Polat, "Bunun için de Komisyona ve size önemli görevler düşüyor. Biz çevrenin düzelmesi için atılacak her adıma destek vermek durumundayız. Sadece Marmara Denizi değil, mesela, Isparta Eğirdir Gölü’ne gittiğiniz zaman orada koca bir gölümüz bitiyor. Biz burada eğer bunlarla ilgili farkındalık oluşturup baştan yeni nesilleri eğitip ve tersine çevirecek mekanizmaları yaratamazsak maalesef, atalarımızın mirasını hep beraber ihanet etmiş oluruz. Burada da irade AK Pati’de olduğu için, siyasi irade, sorumluluk sizde,  sizin buna iyi niyetle yaklaşmanız gerektiğini düşünüyorum." 

Editör: Haber Merkezi