İZ GAZETE- Türkiye’nin önemli çilek üretim merkezlerinden birisinin İzmir Menemen ilçesine bağlı Emiralem Mahallesi olduğunu belirten CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, yeni hasat için hazırlanan çilek üreticisinin, 2020 yılına kıyasla maliyetlerin iki kat artmasından dolayı ürünlerinin tarlada kalma endişesi yaşadığını söyledi.

ÇİLEK ÜRETİCİSİNİN YÜZÜ GÜLMEYECEK

Gübre, tarım ilacı, ekim naylonu, işçilik maliyetleri gibi giderlerin artmasından ve borçlarından kaynaklı ürünlerini yüksek fiyattan satsa dahi üreticinin yüzünün gülmeyeceğini kaydeden Polat, “Çilek üreticilerinin Tarım Kredi Kooperatifine, fidan getiren özel işletmelere borçları bulunmaktadır. Yaşanan küresel ısınma ve havaların mevsim normaline göre soğuk olması çilek verimini düşürmüştür. Türkiye'de tüm üreticilerde olduğu gibi İzmir ilinin Menemen ilçesine bağlı Emiralem Mahallesi'ndeki çilek üreticileri de emeğinin karşılığını alamamaktadır” dedi.

MALİYETLERİ DÜŞÜRECEK ÇALIŞMANIZ VAR MI?

Tarım ve Ormanı Bakanı Bekir Pakdemirli’ye, “Bakanlığınızın üreticilerin girdi maliyetlerini düşürecek herhangi bir çalışması var mıdır?” diye soran CHP’li Polat, şu sorularına da yanıt istedi:

Bakanlığınız, üreticilerin ödeyemez duruma geldiği kredi borçlarını iyileştirecek şekilde bir çalışma yapmakta mıdır?

Çilek üreticinin olası elinde kalan ürünlerin nasıl değerlendirileceği ile ilgili bir çalışmanız var mıdır? Var ise bunlar nelerdir?

Yaşanan küresel ısınma ve havaların mevsim normaline göre soğuk olması nedeniyle başka meyvelerde verim düşüklüğü görülmüş müdür? Eğer görüldü ise bu ürünler hangileridir?

Üreticilerin daha fazla gelir elde edebilmesi ve ürünlerini bozulmadan satılabilmesi için soğuk hava zincir desteği verilmesi planlanmakta mıdır?

Editör: Haber Merkezi