Torbalı ilçesinin Ege Bölgesi ve İzmir için en önemli domates üretim merkezi olduğunu anımsatan CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, "2020 yılına kıyasla maliyetleri iki kat artan domates üreticisi çiftçiler, bu yıl 50 bin dönüm alanda domates üretimi yapmış; ancak kilosunu 40 kuruşa düşürmesine rağmen alıcı bulamamıştır" dedi.

ÜRETİCİ YOK EDİLİYOR

Üreticilerin zarar etmesini engellemek adına ürün ekiminden önce arz-talep dengesinin gözetilmediği ve tarım planlanmasının yapılmadığını belirten Polat, "Bu kapsamda bakıldığında, zarar eden üreticinin gelecek sene tarlasını boş bırakacağı anlaşılmaktadır. Üreticilerimiz yoksulluğa itilerek, tarım ile geçinen halk yok edilmeye çalışılmaktadır. Tarım; ekonomik, ekolojik ve sosyal boyutu olan önemli bir sektördür. Tarımsal üretim ve üretici gelirlerinin artırılması, üretim faktörlerinin maksimum kullanılmasını gerektirmektedir. Tarım planlanmasının sağlıklı bir şekilde yapılması ve arz-talep dengesinin gözetilmesi; kırsal yaşamın devamlılığı, kaliteli ve sağlıklı üretimin gerçekleştirilmesi için büyük önem arz etmektedir" uyarısında bulundu.

TARIM PLANLAMASI ÇALIŞMANIZ VAR MI?

Konuyu meclis gündemine taşıyan CHP'li Polat, Tarım ve Ormanı Bakanı Bekir Pakdemirli'ye, "Üreticilerimizin zarar etmesini engellemek adına, ürün ekiminden önce arz-talep dengesinin gözetilmesi ve tarım planlaması konularında Bakanlığınızın yürüttüğü bir çalışma var mıdır?" diye sordu.

Polat şu sorularına da yanıt istedi:

MALİYET DÜŞÜRÜCÜ ÇALIŞMALARINIZ VAR MI?

Bakanlığınızın üreticilerin girdi maliyetlerini düşürecek herhangi bir çalışması var mıdır?

Üreticinin mağduriyetinin giderilmesi için herhangi bir çalışmanız var mıdır?

Bakanlığınızın, üreticilerin ödeyemez duruma geldiği kredi borçlarını iyileştirecek herhangi bir çalışması bulunmakta mıdır?

Bakanlığınızın, üreticilere ÖTV'siz mazot ve ücretsiz tarımsal elektrik sağlamak yönünde herhangi bir çalışması bulunmakta mıdır?

Üreticiler ile yapılan üretim sözleşmeleri için Bakanlığınız tarafından gerçekleştirilen bir denetim var mıdır?

Editör: Haber Merkezi