Cengiz Aldemir/ANKARA- Meclis Genel Kurulu'nda konuşan CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, iktidarın limanlar yasa düzenlemesiyle Antalya limanını Katar'a peşkeş çekmek için değiştirilmek istendiğini belirterek tepki gösterdi. 

ANTALYA LİMANI KATAR'A PEŞKEŞ ÇEKME MADDESİ

Bu maddenin, Türkiye'nin yararına olan bir madde olmadığını ifade eden CHP'li Polat, "Bu maddede de diyorsunuz ki: Karşılıklı davaların çekilmesi kaydıyla limanların özelleştirme süreleri 49 yıla kadar uzatılır. Komisyonda sorduk: Böyle bir dava var mı? Maalesef böyle bir dava yok, siz bunu sadece Antalya Limanı için yapıyorsunuz. 2028 yılına kadar özelleştirilmiş olan bu limanın yedi yıllık bir süresi kalmışken Katar'a devri konusunda bir anlaşma var, 21 Ekim 2020'de Rekabet Kurulu onayıyla Katarlı firmaya devredilmiş. Yani kanunun arkasından dolaşarak, sadece Katar sevdanıza binaen Katar için bir yasa yapıyorsunuz hem de gözümüzün içine bakarak, yalan söyleye söyleye çünkü burada herhangi bir mahkeme yok. Bu yasa tamamen Antalya Limanı'nı devralan Katarlılar için yapılmaktadır, halk yararına yapılmıyor. Eğer yeniden özelleştirilecekse neden ihale yapılıyor, neden kanununun arkasından dolaşılıyor? Bu milletin Meclisinin Katarlı bir firma için yasa yapmasını içimize sindiremiyoruz" diyerek tepki gösterdi.

ATATÜRK'ÜN GENÇLİĞE HİTABESİNDE VAR

Limanların bir ülkenin iktisadi kalkınmasının motor güçlerinden biri olduğunu, Mersin Limanı'nın gelişme sebebinin Amerikan İç Savaşı'yla birlikte başladığını anımsatan CHP'li Polat, Osmanlı döneminden günümüze limanların önemini ve tarihsel sürecine değinerek, "İzmir İktisat Kongresi kararlarından biri de Kabotaj Yasası'dır. Yasayla birlikte limanlarımız kendi işletmelerimize dönmüş, o yıllardaki gazetelerde "Türk limanları özgürleşti." diye manşetler atılmıştır.

Atatürk'ün hitabesinde "Memleketin bütün tersanelerine girilmiş." dediği nokta Türk limanlarıdır. Limanların, deniz fenerlerinin, römorkörlerin ve kılavuz kaptanlık hizmetlerinin devlet tarafından, ulusal şirketler tarafından verilmesi bir millî egemenlik hakkıdır. Özelleştirme ve yabancı sermayeye karşı olmamakla beraber, dünyada yeni tip sömürge anlayışının hedeflerinden bir tanesi ucuz maliyet, çok kâr anlayışıyla limanları ve havalimanlarını ele geçirmektir" diye konuştu.

LİMANLAR DIŞ TİCARETİN ANA MOTORUDUR

Kanunların millet adına yapıldığını, kanun marifetiyle milletin arkasından Katar'ın lehine yapılamayacağını belirten CHP'li Polat, Limanların bir ülkenin dış ticaretinin ana motoru olduğunu vurgulayarak, "Bu özelleştirmelerin, yapılan analizlerde dış ticaretin gelişmesine rutinin dışında herhangi bir katkı sağlamadığı görülmüş, bilakis dış ticaret erbabının üzerinde ilave yükler ve pahalı fiyatlarla yeni yükler oluşturmuştur" uyarısında bulundu. 

7 LİMAN YABANCILARA PEŞKEŞ ÇEKİLDİ

Ülkenin liman işletmeleri konusunda tecrübesini ve kapasitesinin yeterli olduğunu kaydeden Polat, 2003-2007 yılları arasında Devlet Demiryollarına ait 7 limanın özelleştirilerek yabancı firmalara peşkeş çekildiğini anımsatarak, " İzmir haricinde tamamı da bugün yabancı firmalar tarafından büyük birçoğu işletilmektedir. Biz limanlarımızı stratejik bir anlamda ele alırsak bunların özelleştirme sürelerini uzatmak yerine onların sabırsızlıkla millete tekrar dönmesini bekliyor olmalıyız. Modernize ederek, teknolojisini yükselterek, yenileyerek gelecek nesillere, çocuklarımıza bırakmamız gerek, yoksa yeni nesil sömürgecilerin ülkemizin kaynaklarını sömürmesine izin vermiş oluruz" sözleriyle uyardı.

TÜRK ÇOCUKLARIN GELECEĞİ KATARLI ÇOCUKLARDAN DAHA KIYMETLİ

Maddenin yasadan çıkartılmasını, Türk çocuklarının geleceğinin Katarlı çocukların geleceğinden daha kıymetli olduğunu ifade eden Polat, şöyle konuştu: "Bu ülkeyi yeni sömürgecilerin iştah kabartılan pastası hâline getirmeyiniz, Limanlar bir ülkenin aynı zamanda ulusal güvenliğidir. Adeta kokainin arasında muz ticareti yapılan Mersin Limanı'na bakalım. Neden bunlar sürekli Mersin Limanı'nda oluyor? Niye devletin işlettiği millî limanlarımızda olmuyor? Devletin işlettiği limanların memurundan operatörüne kadar, işçisine kadar hepsi devlet ciddiyetiyle yetiştirilmiş insanlardır, o yüzden olmaz."

Editör: Haber Merkezi