İzmir Aliağa’daki PETKİM Petrokimya Holding A.Ş.’nin fabrikalar sahasına giriş yeri olan B kapısının karşısında büyük bir pano yer alıyor. Bu panoda Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ile Azerbaycan Cumhuriyeti’nin kurucusu Haydar Aliyev’in fotoğrafları ve iki ülke bayrağı vardı. Pano kaldırılarak yenisi konuldu. Yeni panoda Atatürk’ün yerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konuldu. Haydar Aliyev’in yerine de İlham Aliyev’in fotoğrafının yerleştirildiği görüldü. Yeni panoda ayrıca Türk bayrağı ile Azerbaycan bayraklarına da yer verilmedi.

“YANLIŞTAN DÖNÜLMEZSE GÜCÜMÜZÜ GÖSTERİRİZ”

PETKİM personeli bu değişimi şaşkınlık ve eleştiri ile karşıladı. Petrol-İş Sendikası Aliağa Şube Başkanı Ahmet Oktay, “Atatürk fotoğrafının bulunduğu panonun kaldırılmasına anlam veremedik. İşçi temsilcilerimiz PETKİM yöneticileri ile görüştüler. Yönetim, ‘Pano deforme oldu, yenisini yapacağız’ cevabını verdi. Ama yeni panoda Atatürk yok. Azerbaycan’ın kurucu lideri Haydar Aliyev de yok. Huzursuzuz. Büyük önderimiz Atatürk’ün yerini kimse dolduramaz.  Süreci takip ediyoruz. Bir an önce yanlıştan dönülmesini ve eski panonun yenilenerek yerine konulmasını bekliyoruz. Bize verdikleri sözü tutmalarını bekliyoruz. Aksi halde işçiler, emekçiler olarak demokratik tepkimizi ve gücümüzü ortaya koyacağız” dedi.

Türkiye’nin en önemli kamu iktisadi teşekküllerinden olan ve sanayinin can damarı olarak nitelenen dev petrokimya tesisi PETKİM, 2008 yılında özelleştirilerek Azeri şirket SOCAR’a satılmıştı. PETKİM’de 1850’si işçi olmak üzere yaklaşık 2400 personel çalışıyor.

Sözcü

Editör: Haber Merkezi