CENGİZ ALDEMİR/ ANKARA-  İktidarı torba yasalar ve asgari ücret konusunda eleştiren HDP’li Serpil Kemalbay Pekgözegü, AKP’li milletvekillerine, “Saray korkusu ahiret korkusunu çoktan aştı” diye seslendi. Asgari ücret komisyonunu sermaye yanlısı olmakla eleştiren Pekgözegü, komisyonun tamamen değiştirilmesi gerektiğini savundu. Pekgözegü,“ Aslında fiilî olarak OHAL sürecinin devam ettiğinin her defasında göstergesi oluyor. Bir an önce bu fiilî OHAL durumunun ortadan kaldırılması ve OHAL uzantısı yasa yapma tekniğine son verilmesi gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

“SARAY KORKUSU AHİRET KORKUSUNU AŞTI”

AKP’nin ülkeyi ceberut bir devlet anlayışıyla yönettiğini ifade edenPekgözegü,iktidarı yeni bir vesayet rejimi kurmakla suçladı. Halen cezaevinde yatan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş üzerinden iktidarı sert bir dille eleştiren HDP’liPekgözegü,”Bugün burada bahsedildi, dendi ki: "Biz bir vesayet rejimini ortadan kaldırdık." 5 Aralık vesilesiyle söylendi. Bir vesayet rejimi belki ortadan kaldırıldı ama başka bir vesayet rejimi ortaya konuldu. Bunun göstergeleri neler diye baktığımız zaman, örneğin Demirtaş 6,5 milyon insanın iradesini temsil ediyor ve tutsak. Bugün cezaevinde sağlık hakkının gasbedilmeye çalışıldığına tanıklık ediyoruz. Yine, tutsakların cezaevlerinde sağlık hakkına müdahale edilerek ekstra cezalandırıldığını görüyoruz. AKP vesayet rejimini kaldırmadı, aslında yeni bir vesayet rejimiyle bu süreci sürdürüyor. Bugün AKP'nin partimize yönelik yaptıklarının, KHK'lilere yönelik yaptıklarının, muhaliflere yönelik yaptıklarının aslında "Eşi başörtülü olan Cumhurbaşkanı olamaz." mantığıyla aynı olduğunu, bire bir eşit olduğunu düşünüyoruz. O yüzden de şunu söyleyeceğim ben: Saray korkusu ahiret korkusunu çoktan aştı” örneğini verdi.

ASGARİ ÜCRET KOMİSYONU SERMAYE YANLISI

Asgari Ücret Komisyonunu işçi karşıtı bir oluşum olarak değerlendiren Pekgözegü, Komisyonun tamamen sermaye yanlısı, patronların vehükûmetin çıkarlarına göre kararlar aldığını, kendilerinin belirlediği TÜİK verilerine göre bir asgari ücreti deortaya koyacaklarını söyledi. Asgari Ücret Tespit Komisyonunun tamamen değiştirilmesi gerektiğini savunan Pekgözegü,önerilerini şöyle sıraladı: “Meclisin hak gasplarıyla dolu bu torba yasaları değil de işte böyle yasalar çıkartması gerektiğini düşünüyoruz. Asgari Ücret Tespit Komisyonunda işçilerin ağırlığı artırılmalıdır, sermayenin ve devletin koltuk sayısı orada azaltılmalıdır diyoruz.Yine, asgari ücretten vergi alınmaması gerektiğini düşünüyoruz çünkü bu ülkede vergiler tamamen ücretlilerden ve yurttaşlardan alınıyor, yüzde 90'ına yakını bu şekilde toplanıyor ve krizin faturası da yine halkımıza ödetiliyor ve şu anda büyük bir ekonomik krizle yurttaşlar karşı karşıya. Asgari ücretten vergi kaldırılarak bir nebze olsun, bir miktar olsun bu sorunun hafifletilebileceğini düşünüyoruz.Yine, asgari ücret pek çok şeyi de belirliyor; örneğin emekli maaşlarını, SGK primlerini, işsizlik ödeneklerini ve evde bakım hizmetleri gibi pek çok şeye etki ediyor. O yüzden işçilerden, emekçilerden yana bir şekilde çok daha dikkatle ve düzgünplanlanmalı. Bunun için, örneğin bakanlar, vekiller, sendika konfederasyonları o masada bordrolarını da oraya koymalılar. Asgari Ücret Tespit Komisyonu işçiler lehine yapılandırılmış olmalı ve böylece de belirlenebilmeli diye düşünüyoruz.”

Editör: Haber Merkezi