CENGİZ ALDEMİR/İZ GAZETE - Meclis bütçe görüşmeleri devam ediyor. Neoliberalizmin meşruiyetini kaybettiğini belirten HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay Pekgözegü, yaptığı konuşmasında, 2020 bütçesinin halkın sırtından, zenginlerin cebini doldurulmuş bir bütçesi olduğunu söyledi. Türkiye'nin despotik bir iktidar tarafından yönetildiğini ifade eden Pekgözegü, “Bütçe hakkının gasp edilmesini örtmek için hükümetin terör diskuruna, izlenen savaş ve işgal politikalarına, "Ekonomik savaş var." söylemine, 1.600 işçinin iş cinayetinde yaşamını yitirmesine, gizli salgın olan meslek hastalıklarına, emeğin yok sayılıp bakım hizmeti yaptırılan ev kadınlarının durumuna, göz göre göre katledilen Ceren'lere, siyanürle intiharlara, diz boyu yolsuzluğa bir de bu gözle bakalım. 2020 bütçesinde 140 milyar savaşa ayrıldı, güvenlikçi politikalara ayrıldı. Bu, Türkiye'ye karşı saldırıların artmasından mıdır? Hayır. Ne demişti MİT Müsteşarı Hakan Fidan? "3-5 füze atarız, savaşın gerekçesini yaratırız" hatırlatmasında bulundu.

HALKIN PARASI ZENGİNLERİN CEBİNE

Türkiye sermayesinin bütçenin 195 milyarını teşvikler, ayrıcalıklar için sermayeye hibe ettiğini belirten HDP’li Pekgözegü, EYT'lilere ise hakları olmayan bir şeyi istiyorlarmış gibi muamele edildiğini söyledi. Türkiye'de bir vahşi kapitalizmin olduğunun altını çizen Pekgözegü, ekonomik sıkıntılar yüzünden intihar örneklerini paylaştı. Pekgözegü, “ Ne demişti sokaktaki röportaj veren yurttaşımız? "Türkiye'de hard kapitalizm var." Şili'den Lübnan'a dünya halklarının ayakta olmasının sebebi, hard kapitalizmden kaynaklıdır, siyasi iktidarın halkın sırtından zenginlerin cebini doldurma çabasından kaynaklıdır. Bize sunulan bu bir bütçe değil, bu bir soygundur. Siyasal İslam soslu, türbanlı, abdestli bir soygun! Saç kurutma makinesini çocuğu ısınsın diye çocuğunun eline verip intihar için yan odaya geçen kadına kılını bile kıpırdatmadan önümüze hâlâ böyle bütçe teklifleriyle gelebilen bir vahşetle karşı karşıyayız. Bize, bunu hatırlattığımız zaman siyaset yapmayın diyorsunuz…” sözleriyle tepki gösterdi.

KADIN ERKEĞE BAĞIMLI YAPILIYOR

Kadın istihdamındaki gerilemeye, Türkiye ile iş gücü benzerliği olan Almanya örneğini veren Pekgözegü, kadınları erkeğe ve devlete bağımlı hale getirildiğine dikkat çekerek, “2002'den bu yana istihdam 6,2 milyon artmışken çalışma çağındaki nüfus 13 milyon 500 bin olmuştur yani sistem çalışma çağındaki insanların yarıdan fazlasını istihdam etmemiş, bir ümit de vermemiştir. Türkiye iş gücüne benzer bir nüfusa sahip olan Almanya'yla kıyasladığımızda 16 milyon fazlamız var. Bu ne anlama geliyor? Kadınların yüzde 75'i Almanya'da istihdam edilirken Türkiye'de kadınların yüzde 30'undan da aşağısı istihdam edilebiliyor. Bu da bizde kadın işsizliğinin Türkiye'de istatistiklere bile giremediğini gösteriyor. Kadınlar, erkeğe ve devlete bağımlı kılınıyor” tespitinde bulundu.

KADIN EVE HAPSEDİLİYOR

Türkiye'de tarihinde ilk kez bir yıldan uzun süredir işsiz sayısının 1 milyonu aştığına vurgu yapan Pekgözegü, son iki ay içerisinde işini kaybetmiş insan sayısının tarihinde ilk kez 2 milyonun üzerine çıktığına dikkat çekti. Pekgözegü eleştirilerini şöyle devam etti: “ Neredeyse gençler profesyonel öğrenci oldular. Hani ne diyordu reisiniz? "Üniversiteli, iş bulacak diye bir şey yok." Gençlere ümitsiz bir hayat vadediliyor. Annelik kutsallaştırılıp kadınların evlere hapsedildiğini görüyoruz. Peki, evde bakım hizmeti veren kadınların sosyal güvenini niye gasp ediyorsunuz? Niye emeklerini yok sayıyorsunuz? Niye patronlara 195 milyar bütçe ayırıyorsunuz da evde bakım hizmeti yapan kadınların sigortasını yapmıyorsunuz? Niye ev kadınlarına emeklilik hakkı getirmiyorsunuz? Bakın, söz konusu saray ve ülke itibarı olunca harcamanın sınırı yok ama.”

Bütçe üzerinden iktidarı eleştiren HDP’li Pekgözegü’nün konuşmasına, AKP Grup Başkan Vekili Özlem Zengin’in müdahale etmesi ise genel kurulda gerginliğe neden oldu.

Editör: Haber Merkezi