CENGİZ ALDEMİR  / İZ GAZETE - İktidarın yaşam hakkına saygı duymadığını belirten HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay Pekgözegü, Balıkesir Burhaniye cezaevinde yaşamına son veren Nurcan Bakır’ı örnek gösterdi. 19 yaşında cezaevine giren ve yirmi sekiz yıldır cezaevinde olan Bakır’ın ölümünden duyduğu üzüntüyü paylaşan Pekgözegü meclis genel kurulunda yaptığı konuşmada, “ Bu ölüm hapishanelerde fiilî idam cezasına tekabül eden hasta tutsakların ölümüdür. Hasta tutsaklara karşı büyük bir duyarsızlık vardır. Buna dikkat çekmek istiyorum. Bu ölümlerden iktidar partisi ciddi anlamda sorumludur” dedi.

BAKANLIK İŞ CİNAYETLERİNİ İZLİYOR

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi Ankara temsilcilerinin 2019 yılında Türkiye'de yaşanan iş cinayetleri raporu açıklamasındaki polis müdahalesinin fotoğraflarını paylaşan HDP’li Pekgözegü, “Türkiye'de iş cinayetleri yıllardır sürekli artarak devam ediyor. Günde en az 4-5 işçi yaşamını yitirirken ve meslek hastalıklarından insanlar yaşamını yitirirken Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının sadece yaşananları izlediğini, hiçbir şekilde müdahil olmadığını görüyoruz. Oysa Türkiye iş cinayetlerinde Avrupa'da 1'inci, dünyada 3'üncü sırada. Bu, yıllardır böyle, bütün iktidarınız boyunca böyle. Bu tabloyu değiştirmeyi hiç düşünüyor musunuz arkadaşlar?” diye sordu.

İŞÇİLER KÖLE Mİ?

Aydın Çine'de silikozis hastalığına yakalanan işçilerle ilgili seri haberleri hatırlatan Pekgözegü milletvekillerine, “Kötü çalışma koşullarından dolayı ölüme mahkum olan bu işçilerin yaşamı sizi hiç ilgilendirmiyor mu? “ sorusunu yöneltti. İktidara,"Yüzde 80 oranında millî ve yerli savaş sanayisini yapıyoruz" sözlerini hatırlatan Pekgözegü, 21'inci yüzyılda kötü maden ocağı görüntülerine dikkat çekti ve iktidara, bu gerçeklerle ne zaman yüzleşeceklerini sordu. Soma işçilerine yapılan polis müdahalelerinin devam ettiğini söyleyen HDP’li Pekgözegü, “Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı aslında 3 p'den oluşuyor. Aile patronları koruyor, çalışma patronları koruyor ve sosyal hizmetlerse partiye yandaş bulmaya çalışıyor. Yani sadece bu Bakanlığın çalışmaları 3 p başlığı altında gelişiyor. Peki bu çalışma koşullarındaki ölümcül koşulları kim değiştirecek? Sendika kurmalarına izin vermiyorsunuz, sendikalaşma önünde engel oluyorsunuz, eylem yapmalarına, hak aramalarına izin vermiyorsunuz ve bu işçiler köle mi? 21'inci yüz yılın kölesi mi diye sormak istiyoruz” sözleriyle tepki gösterdi.

BAKANA SUÇ DUYURUSU

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanının 2018 Aralık ayında çalışma koşullarıyla ilgili yapması gereken iş teftiş planını 2019'da yaptırmadığını kayıtlarla ortaya koyan Pekgözegü Bakan Zümrüt hakkında suç duyurusunda bulunacağını belirtti. Pekgözegü eleştirilerini şöyle sürdürdü: “Niye yaptırmıyorsunuz, neden yaptırmadınız diye kendisine soruyoruz. "Hayır, yaptırdım." diyor. Ama yaptırmamış çünkü bunlar kayıtlarda var. İş Teftiş Kurulu Yönetmeliği uyarınca 2019 yılı genel çalışma planı 2018 yılı Aralık ayında onaylanması gerekirken 2019 yılı Eylül ayında verilmiş yani neredeyse yıl biterken verilmiş. Bu iş teftişinin de işçi sağlığı, iş güvenliğiyle ilgili yapıldığı söylenemez. Sayın bakan Zehra Zümrüt Selçuk; İş Teftiş Kurulu Yönetmeliği gereğince “2019-Genel Çalışma Planı”nı yaptırmayarak 2019 yılında tespit edilebilen ve edilemeyen tüm iş cinayetleri ve meslek hastalıklarından işverenlerle beraber sorumlu olmuştur. Bu sebeple gerekli kovuşturmanın yapılarak gerekli yaptırımların uygulanması için buradan suç duyurusu yapıyorum ve savcılığa da başvuracağım.”

Editör: Haber Merkezi