Cengiz ALDEMİR/ANKARA- Meclis genel kurulunda 2022 bütçesi üzerine partisi adına değerlendirmelerde bulunmak üzere söz alan CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan, "Çürüyen her şey düşer demiştim." geçen bütçede, çürüdünüz ve düştünüz. Şimdi anlamışsınızdır ne demek istediğimi" bu bütçe düştüğünüzün bütçesidir" dedi. 

ÇÜRÜMENİN BÜTÇESİ

Genel kurulda bütçenin değil, çürüyen sistemin, yok olan ahlakın sayısal verilerinin konuşulduğunu söyleyen CHP ile Özkan, "Bu bütçeyle gözyaşı, kemer sıkma, açlık, yokluk dışında hiçbir şey vadetmiyorsunuz, hayal kurdurmaktan bile uzak bir bütçe metniyle karşı karşıyayız. Hikâyeniz bitti, çürüdünüz, düşeceksiniz; o mukadder sondan kaçınmanız mümkün değildir. O nedenle, ahlakını dolar cinsinden satan sistemi konuşacağız, kokuşmayı konuşacağız. Bu bütçe, bütün bunlar yüzünden saray iktidarının veda bütçesidir. Bu bütçe son bütçenizdir, bundan başka bütçe hazırlayamazsınız. 

Ülkenin birey güvensizliği, mala ve cana karşı suçların artması, kadın cinayetleri, ağır şiddet eğiliminin bu tercihin doğal bir sonucudur. AK Parti artık bir zengin ve elitler partisidir, başka da hiçbir şey değildir" sözleriyle tepki gösterdi.

MB REZERVİ EKSİ 70, CARİ AÇIK 40 MİLYAR DOLAR

Sarayın zenginlerle yatılıp kalkılan, akşam yemeklerinin yenildiği bir sofraya benzeten CHP'li Özkan, Türkiye'nin Ağustos ayına kadar 160 milyar dolar borcu ödemek zorunda olduğunu anımsattı. Merkez Bankası rezervinin eksi 70 milyar ve cari açığın 40 milyar dolar olduğunu belirten CHP'li Özkan, "Bakın, 1 trilyon 750 milyar liralık bütçeyi Meclise getirdiğinizde dolar 9 liraydı, bugün 14 lira oldu. Bu ateşi siz yaktınız, o nedenle bu bir veda bütçesidir, sona gelindiğinin adıdır" ifadelerini kullandı. 

"AÇIZ" DİYENE HAKARET EDEN SARAY DÜZENİ

2022 yılı bütçesinin hazırlanmasına dayanak teşkil eden orta vadeli planın, tüm varsayımlarıyla yok hükmünde olduğunu vurgulayan Özkan, "Orta vadeli plana göre 2022 yılı için öngörülen dolar kuru 9,7; orta vadeli plana göre 2024 yılında öngörülen dolar kuru 10,27; bugün dolar tam 14 lira. Bu nedenle, böylesi bir ortamda 2022 yılı bütçesini Türkiye Büyük Millet Meclisinde görüşmek anlamsızdır çünkü plan, program gerçekliği yoktur; gerçek olan şey içine düştüğümüz derin yoksulluktur. okullarda çocuklarımız, öğretmenlerimiz, ana babalar aç. "Açız, aç." diye bağıranlara hakaret eden bir saray düzenimiz var. Bu olabilir mi? Oldu, başımıza geldi. Size soruyorum: Bu bir bütçeyse, bugün üzerine konuştuğumuz şey bir bütçeyse okul beslenme programını neden o zaman başlatmıyoruz? Bu sorunun yanıtını verebilecek bir bütçe değildir bu. Madem böyle bir bütçen var, o zaman yaz getir kardeşim, yaz getir, biz altına imza atacağız" sözleriyle eleştirdi.

YOKSULLARI HİÇ Mİ DÜŞÜNMÜYORSUNUZ?

Sosyal Dayanışma Grubunun, Sosyal Dayanışma Ağı üzerinden "yoklar listesi"ni açıkladığını belirten CHP'li Özkan, iktidar sıralarına dönerek, " Bakın yoklar listesi": Yoksulun evinde tüp, sıvı yağ, un, şeker, çay, makarna, hazır çorba yok; yok, yok, yok. Okula giden çocuğun eline verecek peynir, yok. Hadi, hepiniz yağ ve bal içindesiniz, hiç ihtiyacınız yok; peki, kardeşim, olmayanı düşünmez misiniz ya?

Olmayan için yüreğinizde bir ateş yanmaz mı ya? Yoksul yaşayan kitleler için bir göz yaşı dökmez misiniz ya? Bu utançtan kurtulalım, benim yediğim boğazımdan geçmiyor" diye seslendi.

FETÖ İLE NİYE GÖRÜŞÜLÜYOR?

Devlet çöktüğünü Millî İstihbarat Teşkilatının yirmi yıl önce Türkiye'ye getirdiği Abdullah Öcalan'ın cezaevinde; kaçırılan 2 daire başkanının birisinin içeride, diğerinin dışarıda mücadeleden sorumlu olduğunu anımsatan Özkan, "Ne oldu bu çocuklara?" diye sordu.

Siyasetleştirilen bürokrasinin Türkiye'nin canına okuduğunu, iktidarın atadığı ABD Büyükelçisi Murat Mercan'ın, FETÖ'yle görüştüğünü ileri süren Özkan, "Henry Barkey Darbenin planlayıcısı, Amerika'nın Türkiye'de Fetullahçılara yardım ettiği adamı. "Darbeden önce Türkiye'de." diyordunuz. 

Henry Bakey'in evinde ne görüştü Murat Mercan? Ne konuştular? Murat Mercan'la o görüşmenin tutanakları devletin arşivinde var mı? Henry Berkley ne dedi ona? Niye Fetullahçılarla bir görüşme var? 15 Temmuz şehitlerinin mezarda ruhları sızlar, yazıktır. Ne yapmaya çalışıyorsunuz? Meslekten bir diplomat olsaydı bunu yapmazdı. Notları da mutlaka devletin arşivinde olurdu" diye konuştu.

BÜROKRATİK OLİGARŞİNİZİ YIKACAĞIZ

CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun TÜİK'e alınmayışını da eleştiren Özkan, Türkiye'nin teslim alınan bürokrasisini liyakat üzerinden yeniden kuracaklarını ifade ederek şöyle konuştu: "Kokuşan bürokrasi sokağa taşmasın diye TÜİK'in kapılarını sıkı sıkı kapatabilirsiniz, ne fayda? O kapılar halka açılacak, çürüyen sistem milletin oylarıyla temizlenecek. Milletten kaçırdıklarınızı, çaldıklarınızı biz millete teslim edeceğiz. Herkese hak ettiğini vereceğiz. Telafi edeceğiz. Umutsuzluk dergâhı değiliz. Liyakat üzerinden yeniden kuracağız, milletimize söz veriyoruz. Hiçbir hukuksuzluğa göz açtırmayacağız, sizin bürokratik oligarşinizi yıkacağız!"