Cengiz ALDEMİR/ANKARA

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), eğitim öğrenim hizmetlerinin başka kurumlara devredilemeyeceği yönündeki yargı kararlarını yok sayarak çok sayıda dini vakıf ve cemaatlerle ortak projelere devam ediyor.

NAKŞİBENDİ VAKFI

Bakanlık, şimdi de Nakşıbendi Tarikatı’na yakınlığıyla bilinen Server Yaşam Vakfı ile işbirliği yaptı. MEB, “Ufka Yolculuk” isimli, “Sağlıklı Düşünmek” temalı bilgi yarışmasının vakıf tarafından ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerine yönelik düzenlemesine onay verdi.

EĞİTİMİN HER KADEMESİNE YÖNELİK

Vakfın, geçtiğimiz günlerde ilkokuldan liseye kadar, eğitimin hemen her kademesindeki öğrencilere yönelik düzenlenen yarışmanın şartnamesinde, ilkokul kategorisi için “Elma Dersem Düşün”, ortaokul kategorisi için “Eyvah! Ceviz Çatırdıyor”, lise ve yetişkin kategorileri için ise “Düşün! Bir de Sağlıklı Düşün!” adlı eserden yola çıkılarak yapıldı.

İlk, orta ve lise öğrencilerine yönelik

21.OI .2022 tarihinde tüm okullara gönderilen resmi yazıda,"Sağlıklı Düşünmek”

konulu "Ufka Yolculuk Bilgi ve Kültür Yarışması"nı meclis gündemine taşıyan CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan, "Çevrim içi olarak gerçekleştirilecek söz konusu etkinliğin; gönüllülük esasına göre, ücretsiz olarak yapılacağı belli. Ayrıca Ufka Yolculuk Bilgi Ve Kültür Yarışması Sağlıklı Düşünmek Konulu Bilgi Yarışması Şartnamesinde yarışma organizasyonunun Server Yaşam Vakfı tarafından yapılacağı, dereceye girecek olan öğrencilere 1000-10.000 TL arasında ödül verileceği ifade edilmiştir. Öte yandan 81 Sivil Toplum Kuruluşunun projenin ortağı olduğu görülmektedir" dedi.

Özkan, konuyla ilgili Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'den şu sorularına yanıt istedi:

Bu bilgiler doğrultusunda; Ülke genelinde yapılacak olan bilgi yarışması etkinliğinin kontrolü ve organizasyonu neden Server Yaşam Vakfı 'na bırakılmıştır?

Milli Eğitim Bakanlığı'nın bu tür organizasyonları yapacak kadroları ve organizasyon gücü yok mudur?

MEB'in yetkilerinin Server Yaşam Vakfı ve bazı STK'lara devredilmesi doğru mudur?

Çeşitli vakıf ve derneklerin MEB içerisindeki organizasyonlarda ve bürokrat atamalarında etkili oldukları doğru mudur?

Öğrencilere ödül olarak para vaat edilmesi pedagojik açıdan uygun mudur?

Şartnamede belirtilen komisyon üyelerinin hangi STK'lardan olacağı hususunda Bakanlık bilgi sahibi midir?

Milli Eğitim Bakanlığı gibi kurumsal kültürü ve bilgi birikimi yüksek düzeyde olması gereken bir kurum, pedagojik ve bilimsel ölçütleri ve geçmişi belirsiz olan daha çok ideolojik yapısı ön plana çıkmış sivil toplum kuruluşlarına öğrencilerimiz neden emanet etmiştir? Bu etkinlikten beklenen kazanımlar nelerdir?

Editör: Haber Merkezi