CENGİZ ALDEMİR/İZ GAZETE - CHP’li Tuncay Özkan 2020 bütçesine hayır dediği konuşmasında, “Bütçe çürük, düşüyor. Düşerken çürüyen bütçe demokrasiyi de çürütüyor ve bir gün bu ayakları çöken, çürüyen bütçenin altında kalacağız. Nasıl mı? 1 trilyon 095 milyar gider öngörüyoruz, 956,5 milyar Türk lirası gelir öngörüyoruz, 138,9 milyar lira açık öngörüyoruz; bütçeyi yaparken öngörüyoruz. Kimden borçlanacaksınız? Faiz lobisinden. Başlarken inanmıyor musunuz yaptığınız rakamlara? İnanın. Siz getirdiniz bu bütçeyi ben getirmedim. Bütçeyi CHP getirmedi arkadaşlar, saraydan geldi; onaylıyoruz. Bu bütçeyi CHP yapmadı. Bu bütçe sizin eseriniz. Faiz lobisi için yaptınız. Çürük; demokrasiyi çürütüyor, altında kalacağız” sözleriyle tepki gösterdi.

CANAVARIN KARNINA DAHA ÇOK PARA LAZIM

2020 bütçesini ‘İsraf bütçesi’ olarak tanımlayan Özkan, bütçenin denk gelmediğini, paraların bittiğini, daha çok borçlanacaklarını ve daha çok harcama öngörüldüğünü söyledi. Bu bütçenin altından kalkamayacaklarını kaydeden Özkan, “Canavarın karnına daha çok para lazım. Nereden bulacaksınız? Emperyalistlerden. Denk bütçe hâline getiremediğiniz şey sizin ayağınızdaki prangadır. O pranganın esirisiniz arkadaşlar. Bütçeyi biz yapmadık, bütçeyi siz yaptınız. Bu bütçe israf, prangalı. Bu bütçenin altından kalkamazsınız” diye seslendi.

GEÇMİŞİ KİRLİ SİMİTÇİ

Bütçeyi yandaş ve simitçi beslemek için yapıldığına vurgu yapan CHP’li Özkan, simitçiyi en eski kendisinin tanıdığını söyledi. Geçmişinde yolsuzlukların olduğu bir kişi için bütçe yapıldığının altını çizen Özkan, “Bu bütçe, halkın bütçesi değil. Peki, bu bütçeden aldığınız parayı, aktardığınız kişi, simitçi bunu nereden kullanacak zannediyorsunuz? Cumhuriyet Halk Partisi olarak Ziraat Bankası Gayrimenkul Yatırım Ortaklığına, gittik, başvurduk, dosya No: 2019-3-76 Para Kredi Kurulu'na, vereyim mi? İsteyen var mı aranızda? İş Bankası aslan gibi yerinde duruyor” diye konuştu.

HALK İÇİN DENK BÜTÇE

İktidarın, borçlanma limitlerini aşıp, faiz lobisine gidecekleri öngörüsünde bulunan Özkan halk için bütçe yapılmasını önerdi. Özkan, “Sorunumuz şu: Bu çürüğü temizlemenin bir tek yolu var arkadaşlar, halktan yana bütçe yapacaksınız. Bu halktan niye bu kadar çok korkuyorsunuz ve kaçıyorsunuz. Her bütçenin bir yapıcısı, bir de yıkıcısı olur. Kurtuluş çaresi halk için bütçe yapmaktır. Denk bütçeyi getirin, yapalım. Bütçenin her kuruşunu takip etmek için gelin, komisyon kuralım”

İZMİR İÇİN SUSUZLUK UYARISI

Konuşmasında İzmir’in baraj sorunlarına da değinen CHP’li Özkan önlem alınmazsa İzmir’in susuzlukla karşı karşıya kalabileceği uyarısında da bulundu. İktidarı verdiği sözleri tutmamakla eleştiren Özkan, “Melen Barajı, Gördes Barajı, bin küsur tane baraj, hepsinde bir sorun var, yarısı sorunlu. Peki, soruyorum: Hesabı kime soracağız? Saraya mı soralım, size mi soralım? İzmir'in suyu: Membran döşedik, gene tutmuyor arkadaşlar. İzmir susuz kalacak. Hani Gördes Barajı'ndan su getirecektiniz, ne oldu? Yok, iş yapmayı bilmeyen yandaşlara verdiğiniz para eridi, gitti. İstanbul yıllar yılı, kırk yıl daha susuz kalmayacaktı. Ne oldu Melen Barajı? Hikâye” hatırlatmasında bulundu. Sayıştayın üstündeki baskıların kaldırılmasını isteyen Özkan, iktidara, Türkiye’yi birlikte yönetme çağrısında bulundu.

Editör: Haber Merkezi