İZ GAZETE- İnsan vücudunda akciğer kanseri ve birçok ölümcül hastalığa neden olan asbestin 1980’li yıllarda Avrupa’da, 2010 yılında ise Türkiye’de yasaklanmasına rağmen etkileri sürmeye devam ediyor. 

ALİAĞA HALKI TEPKİLİ

Ülkedemkki ilgili mevzuata göre bina ya da fabrikaların yıkımında bütün tehlikeli maddelerin ayrıştırılması ve bertaraf edilmesi gerekiyor. Ancak, pratikte durum hiç öyle değil. 900 tondan fazla asbest barındırdığı ileri sürülen edilen Nae Sao Paulo savaş gemisinin Aliağa’da sökümüne izin verilmesine İzmir'in Aliağa ilçesinde protestolar artarak devam ediyor. Yurttaşlar, “Zehirlenmek istemiyoruz. Gemi derhal geri çevrilsin. Çocuklarımıza kıyılıyor” sloganlarıyla yapılanların kabul edilemez olduğunu söylüyor. 

ÇEVRESEL ASBEST MARUZİYETİ

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) Gönüllüsü Akademisyen Aslı Odman, birinci sınıf maruziyet dışında çevresel asbest maruziyeti konusunda uyarılarda bulunuyor ve “Fabrikada, madende çalışmıyor olabilirsiniz. Fabrika yakınında oturuyor olabilirsiniz ya da evinizin dibinde bina yakılırken bu minerale maruz kalabilirsiniz” diyor.

1500 GEMİ SÖKÜM İŞÇİSİ "KANSERDEN ÖLECEĞİZ" 

Aliağa’da toplam 1500 işçi in gemi söküm tesislerinde çalıştığını belirten CHP'li Özkan "İşçiler; sabah 08.00 ile 16.00 arasında çalıştıklarını ve günlük 2 saat mesaiye kaldığını söylüyor. İş bulamadıkları için bu işlerde çalışmak zorunda kaldıklarını, gemi sökme işlemleri esnasında aldıkları asbestten akciğer kanserinden birçok arkadaşlarının hayatlarını kaybettiklerini ve kendilerinin de kanserden öleceklerini dile getiriyorlar" dedi.

23 ADET GEMİ SÖKÜM TESİSİ VAR

Gemi söküm firmalarını meclis gündemine taşıyan CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan, "Ülkemizde özel sektör tarafından işletilen 22 firma ile Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu tarafından işletilen 1 adet firma olmak üzere toplam 23 adet gemi söküm tesisi bulunmaktadır" bilgisini paylaştı.

HAZİRAN AYI DAHİL SÖKÜMÜ YAPILAN GEMİ SAYISI KAÇ 

CHP'li Özkan Bakan Karaismailoğlu'na şu soruları yöneltti:

2022 Haziran ayı dahil sökümü yapılan gemi sayısı kaçtır?

Gemi sökümlerinden çıkan, asbest içeren atıkların miktarı ne kadardır?

Özel Sektöre ait gemi söküm tesislerinin denetimleri hangi aralıklarla yapılmaktadır?

Yapılan denetimlerde mevzuata aykırı söküm yapıldığı tespit edilmiş midir?

Asbest sökümü için gerekli olan, Asbest söküm cihazı ve ters basınçlı ekipmanlar ile eğitimli personel mevcut mudur? Sayısı kaçtır?

Mevzuata aykırı söküm yaptığı tespit edilip, cezai işlem yapılan firmalar  hangileridir?

Editör: Haber Merkezi