Cengiz Aldemir/ANKARA - Bir Televizyon kanalında konuşan CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan, HDP’nin kapatılmasını isteyen Devlet Bahçeli’yi eleştirerek, “Biz bu noktaya gelene kadar hangi kavgalardan, mücadelelerden geçtik. Yazık günah değil mi bu ülkenin insanlarına. İnsanlar siyaset yapsın diye bir sürü şeye katlanıyorsunuz. Şimdi diyorsunuz ki ben bunların hepsini yok edeceğim. Yok olmaz kardeşim” dedi.

AKP KAPATMAYA GÖZ YUMACAK İDDİASI

AKP’ye yakınlığı ile bilinen Gazeteci Abdulkadir Selvi’nin “MHP başvurursa, AKP buna direnmeyecek” diye yazdığı köşe yazısına dikkat çeken CHP’li Özkan, parti kapatmayı savunanların, toplumun bazı duygularının üzerine basarak siyaset yapma arzusunda olan kişiler olduğunu vurgulayarak, “Gündelik hayatın bir işçiliği vardır. Ama gündelik hayatın biriktirdikleri yaşamın büyük tortusunu oluşturur. Bu kapatma, susturma isteği önlenemezse, hayatımız gündelik hayatın hiçliği içinde yok olup gidecek. 6 Milyon oy alan bir partiyi kapatacaksınız. Daha önce bir sürü siyasi parti kapatıldı ve AK Parti’yi kapatmak istiyorlardı. Onlar kapattı diye insanlar Komünizme inanmaktan, siyasi İslam’dan, Kürt partilerine oy vermekten mi vazgeçtiler? Sadece kendimizi kandırıyoruz. Bu bizi bir yere götürmez” sözleriyle eleştirdi.

PARTİLER İHTİYAÇTAN KURULUR

Siyaset yapan insanların bir mücadeleden geldiğini ve o mücadeleleri hafife almamak gerektiğini söyleyen Özkan, siyasi partilerin toplumsal ihtiyaçtan kaynaklı kurulduğunu vurgulayarak, “İhtiyaç olmasa HDP, AK Parti, CHP, MHP denilen partiler niye olsun? Parlamentoda aynı sıralarda oturuyoruz. Bu sistem anayasanın bize verdiği hak ve olanaklardan yararlanıyoruz. “Hayır sen bunu yapamazsın, yararlanamazsın” denilebilir mi? Bu bakış açısının sonu yok. Çok yanlış bir bakış açısı” ifadelerini kullandı.

HASTALIKLI BİR HAL

Parti kapatma, idam cezası gibi söylemlerin bugünün dünyasında olamayacağının altını çizen Özkan, HDP’nin 6 milyon oy aldığı, meclis de 42 milletvekili ve genel kurul oturumlarını yöneten Meclis Başkan Vekili olan bir parti olduğunu anımsattı. Türkiye’nin en büyük sorununun adaletsizlik olduğunu belirten Özkan, “O partiye oy verenleri, sempati duyanlara, “Hayır ben sizi masanın üstünden aşağıya ittim” diyemezsiniz. Bu hastalıklı bir hal, bunun siyaseten bir karşılığı olamaz. Bunun asla olmamasını temenni ederim, olmayacağına inanırım ve olmayacaktır. Ülkenin ürettiği ekonomik kaynakların sadece belirli çevreler tarafından sömürülmesi dünyanın en büyük adaletsizliğidir. Siz çocuklarınıza plastik bir oyuncak götüremezken, bazıları altından tuvalet yaptırırlar kendilerine. Bu en büyük adaletsizliktir. Bir diğeri ise mahkemeye düştüğünüzde beklediğiniz şey haklı ile haksızın ayırt edilmesidir” değerlendirmesinde bulundu.

SİYASET İNTİKAM VE KİNDEN ARINDIRILMALI

Kendisinin uzun yıllar ağır koşullarda cezaevinde yattığı süreci anımsatan CHP’li Özkan, cezaevlerindeki yaşam koşullarının bir an önce insan onuruna yakışan bir şekilde düzenlenerek, hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi. Kuşaklar üzerinden intikam alma anlayışının bitirilerek, siyasetin intikam, kin ve kötülükten arınması gerektiğini söyleyen Özkan, “Her dönem birileri cezaevine sokuluyor. Birbirimizden intikam alma hırsı nereye kadar sürecek? Çocuklarımıza zehir aktarma ne zaman bitecek? Biz birliğimizi nasıl sağlayacağız? Bu büyük bir günah ve bundan arınmak ve insan onurunu ayakta tutmamız lazım.”

Editör: Haber Merkezi