CENGİZ ALDEMİR/ ANKARA- Demokratik toplumlarda halkın haber alma hakkının en önemli unsurlarından birinin Basın olduğunu anımsatan CHP’nin Gazeteci kökenli İzmir Milletvekili Tuncay Özkan, “Özgür, bağımsız ve kendi ayakları üzerinde durabilen bir yerel basın ise demokrasinin yerelden inşası için büyük öneme sahiptir” dedi.

BASIN HER DÖNEM SİYASİ BASKILARIN HEDEFİ OLDU

Basının her dönem ağır ekonomik ve siyasi baskıların hedefi olduğunu, Cumhuriyet tarihi boyunca birçok gazete ve derginin sansüre uğradığı, kapatıldığı, birçok gazetecinin tutuklandığı ve suikast sonucu hayatını kaybettiğini anımsatan Özkan, önergesinde, “Türk basını, büyük bedeller ödese de her dönem gazetecilik görevini yerine getirmiştir. Yerel basında, ağır baskılardan nasibini almıştır. Zaten ekonomik olarak büyük zorlularla mücadele eden yerel basın, bir de siyasi baskılara muhatap olmuştur. Birçok yerel basın emekçisi hedef alınmış ve hayatını kaybetmiştir. Ekonomik olarak yeterli güce sahip olmayan yerel basın için en önemli gelir kaynaklarından birisi resmi ilan ve reklamlar olmuştur. Ancak resmi ilan ve reklamların dağıtımı da siyasi iktidarlara göre değişildik göstermiş, tabiri caiz ise siyasi iktidara yandaş olmayan yerel basın, resmi ilan ve reklam alamamıştır” ifadelerine yer verdi.

BİK YEREL BASINA BASKI ARACI YAPILDI

Basın İlan Kurumu(BİK) nun 1960 darbesi sonrası 1961 yılında kurulduğunu, resmi ilan ve reklamların yerel basın arasında tiraja göre adil bir şekilde dağıtılmasının hedeflendiğini belirten Özkan, Basın İlan Kurumu’nun uzun yıllar boyunca bu görevini yerine getirdiğini, resmi ilan ve reklamları siyasi ayrım gözetmeksizin dağıtılmasına aracılık ettiğini anımsattı. AKP iktidarıyla Basın İlan Kurumu ve Türk medyasında yaşanan olumsuz değişime dikkat çeken Özkan, “Ana akım medyada ekonomik ve siyasi baskı sonucu gazetelerin el değiştirmesi, yerel basında da yaşanmıştır. Özellikle 2009 yılından sonra Basın İlan Kurumu'ndaki köklü yönetim değişikliği sonrasında, kurum adeta yerel basın üzerinde baskı aracı olarak kullanılmaya başlanmıştır. Basın İlan Kurumu’nun "yerel medyanın nitelik ve etkinliğinin arttırma” iddiasıyla başlattığı yerel gazeteleri birleşmesi çalışmalarıyla, Türkiye'deki yerel basının birleşmesi hedeflenmiş ve birçok ilde farklı görüşlerdeki gazete, baskılar sonucunda kapanarak birleşmek zorunda kalmıştır. Bu durum yerel basının çok sesliliğini ortadan kaldırmış, yerel basın yerel sorunları ülke gündemine taşıma misyonunu ortadan kaldırarak sadece ilan alan birer mecraya dönüştürmüştür” eleştirisinde bulundu.

YEREL BASINA BASKI SIRADANLAŞTI

Yerel basın üzerindeki kamu gücünün de önemli bir sorun oluşturduğunun altını çizen Gazeteci Özkan, baz il ve ilçelerde yerel basın mensuplarının vali, kaymakam ya da belediye başkanları tarafından programlara alınmayışı ve baskı uygulamasının sıradan hale geldiğini vurgulayarak, “Bu nedenlerden dolayı yerel basının misyonunu yerine getirebilmesinin önündeki ekonomik ve siyasi engellerin kaldırılması ve yaşadıkları sorunların tespit edilerek, çözüm üretecek gerekli önlemlerin alınması amacıyla mecliste komisyon kurularak konunun araştırılması gerekmektedir.”

Editör: Haber Merkezi