İZ GAZETE- Dünya genelinden ülkemize yıllık kaç bin ton atık gelmektedir? Plastik kirliliği hakkındaki tartışmalar dünya çapında artarken küresel plastik atık ticareti de son yıllarda daha fazla dikkat çekiyor.

EKOLOJİK DENGEYİ BOZUYOR

Çevre bilimciler katı ve sıvı kötü atıklarla ilgili her gün önemli uyarılarda bulunuyorlar. Konuyu Meclis gündemine taşıyan CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan, tatlı suların ve denizlerin kirlenmesindeki en büyük etkenlerin; getirilen çöp atıklar, evsel atıksular, zirai faaliyetler, evsel katı atıklar, hayvan yetiştiriciliği, sanayi atıkları/atıksuları ve denizcilik faaliyetleri olduğunu anımsattı. Özkan, atıksu arıtma tesislerinin standartlara göre arıtım yapmaması, tarımsal alanlarda gereğinden fazla ilaçlama ve gübreleme yapılması, soğutma sularının deşarjı, katı atıkların atılması hem su ve deniz kirliliğine neden olurken hem de ekolojik dengeyi kötü etkilediği uyarısında bulundu.

KÖTÜ ATIKLARIN AKIBETİ BELLİ DEĞİL

Özkan, dünyanın çeşitli ülkelerinden Türkiye'ye kötü plastik atık geldiği ve Adana gibi bazı illerde açık alanlarda depolandığını belirterek, "Ülkeye getirilen kirli atıklarla ilgili Bloomberg Haber Ajansı için çalışan bir gazetecinin yaptığı açıklamalarda ise Avrupa ülkelerinin kötü plastik atıklarının Adana'da açık bir alanda bekletildiği ve bu plastik atıkların akıbetinin belli olmadığı bilgilerine ulaşılmıştır. Ayrıca bu atıkların yakılarak imha edildiği iddia edilmektedir" dedi.

YILDA KAÇ BİN TON ATIK GELİYOR

Özkan, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'a şu soruları yöneltti:

Dünya genelinden ülkemize yıllık kaç bin ton atık gelmektedir?

Katı ve sıvı atıkların ülkemize getirilmesinin gerekçeleri nelerdir?

Katı ve sıvı atıklar hangi firmalar aracılığı ile ülkemize getirilmektedir?

Avrupa'dan gelen atıklar hangi illerimize dağıtılmaktadır?

Bu atıkların yurdumuza sokulmasına hangi mevzuat uyarınca izin verilmektedir?

Bu kapsamda ithal edilen çöpün geri dönüşümünün yapılıp yapılmadığı denetlenmekte midir?

Editör: Haber Merkezi