İnsani Su Hakkı BM İnsan Hakları Konseyi tarafından 2010 yılında kabul edilmişti. Hak 23 Haziran seçimleri öncesi, kayyum valinin yönetimindeki İBB tarafından İstanbul'a biraz gecikmeli de olsa getirildi! Sözcü'den Özgem Güvemli'nin haberine göre, seçilmiş İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun İstanbul'da suya yüzde 40 indirim vaadi dün İBB Meclisi'nde AKP ve CHP Grubunun oyları ile hayata geçirilirken yeni bir düzenlemeye de gidilerek her İstanbullu için ücretsiz “İnsani Su Hakkı” oranı belirlendi. Buna göre konutlarda tüketilen kişi başı her 2,5 metreküp suyun 0.5 metreküpü (500 litre) “İnsani Su Hakkı” kapsamında İstanbullulara ücretsiz ulaşacak. ‘İnsani su hakkı’ yenilenen İstanbul seçimleri öncesinde BM İnsan hakları konseyinde kabul edildikten 9 yıl sonra Türkiye’ye de geldi. İzmir'in eski Dikili Belediye Başkanı CHP'li Osman Özgüven bu uygulamayı hayata geçirdiği için o dönem kamu zararı yarattığı iddiası ile yargılanmış ve beraat etmişti.

İMAMOĞLU NEFES ALDIRDI

Seçilmiş İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun 18 günlük kısa görev süresi içinde verdiği indirim talimatları İstanbulluya rahat bir nefes aldırdı. İmamoğlu'nun vaatleri doğrultusunda AKP grubunun çoğunlukta olduğu İBB Meclisi'nde toplu taşıma ve su ücretlerinde dün indirim yapıldı. Suya konutlarda kademeli olarak yüzde 46'ya varan, işyerlerinde ise yüzde 10 indirim sağlandı. İndirimin dışında yeni bir uygulamaya da geçilerek 500 litrelik su ücretsiz hale getirildi.

Su indirimine ilişkin oya sunulan komisyon raporunda TÜİK verilerine göre İstanbul'da hane halkı büyüklüğünün 3,4 kişi olduğu, İstanbul'da kişi başı aylık ortalama su tüketiminin 2.5 metreküp olduğu dikkate alınarak hanede tüketilen her 2.5 metreküp suyun 0.5 metreküpünün yani 500 litresinin “İnsani Su Hakkı” kapsamında ücretsiz verilmesi de kararlaştırıldı.

“İnsani Su Hakkı” konut abonelerinin aylık tüketiminin 30 metreküplük kısmına kadar uygulanacak. Yani 15 metreküp su kullanan bir ailenin 3 metreküp suyu ücretsiz olacak. 7 kişilik bir ailede her bireyin 500 litre bedava su kullandığı hesaplanırsa bu rakam toplamda 3,5 ton su anlamına geliyor. İBB Meclisi AKP Grup Başkan Vekili Tevfik Göksu, bu yeni uygulamanın İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi kapsamında olduğunu açıkladı. İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi 1948 yılında BM Genel Kurulu'nda kabul edilmişti. BM İnsan Hakları Konseyi, 2010 yılında da su hakkını, insan hakkı olarak kabul etmişti.

DİKİLİ'DE UYGULANMIŞTI

Türkiye'de ücretsiz su uygulaması daha önce tartışmalı bir şekilde gündeme gelmişti. İzmir'in Dikili ilçesinde 2004- 2014 döneminde belediye başkanlığı yapan CHP'li Osman Özgüven, halka suyu bedava vermişti. Dikili'de 10 tona kadar su kullanımını ücretsiz hale getiren Özgüven, kamuyu zarara uğrattığı iddiası ile yargılanmış ve beraat etmişti.

2014 yılında yapılan yerel seçim sonrası değişen büyükşehir yasası ile birlikte, Dikili'nin su ve kanalizasyon işleri ile yetki İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne geçmiş ve su tekrar ücretli hale gelmişti. Suyun tekrar ücretli hale gelmesinin ardından o dönem SÖZCÜ'ye konuşan Özgüven, suyun temel yaşam hakkı olduğunu, para ile satılmaması gerektiğini belirterek “Yargılandığım davada verilen beraat kararı ile suyun ticarileştirilmesi için çaba sarf edenlere karşı suyun bir hak olduğu, bir meta olmadığı mahkeme kararı ile kanıtlandı. Mahkemenin bu kararı ile suyun kamusal bir hak olduğu ortaya çıktı. CHP'li belediye başkanları soruna parti programımızda da yer alan sosyal belediyecilik anlayışı ile yaklaşmaya çalışmalı” demişti.

Editör: Haber Merkezi