Gizem TABAN/İZ GAZETE- Bütünşehir Yasası ile mülkiyetleri Bergama Belediyesi’ne devredilen tarım arazilerinin satışa çıkarılması sonrasında patlak veren kriz sürüyor. AKP’li Hakan Koştu’nun başkan olduğu Bergama Belediyesi, mart ayı meclis toplantısında Millet İttifakı’nın ret oyu vermesine karşın Cumhur İttifakı meclis üyelerinin oylarıyla toplamda 831 bin 938.56 metrekare tarım arazisiyle ilgili satış kararı almıştı. Satış kararına isyan eden köylüler ve muhtarlar kararın iptali için eylemler yaparken Millet İttifakı ilçe başkanları ve meclis üyeleri de kararın iptali için yargıya başvurmuştu. Bergama Belediyesi ise satışların bir kısmı için ihale kararı aldı. Ancak mahkeme, satış işlemlerine ilişkin yürütmeyi durdurma kararı aldı. Konuya ilişkin basın açıklaması yapmak üzere Bergama’ya gelen Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkan Vekili Özgür Özel, köylünün yanında olduklarına dair mesaj verirken AKP’li Bergama Belediyesi’ne ve AKP iktidarına sert eleştirilerde bulundu. Bergama Cumhuriyet Meydanı’na gerçekleşen basın açıklamasında; CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, CHP İzmir Milletvekili Atilla Sertel, CHP Bergama İlçe Başkanı Mehmet Ecevit Canbaz, İYİ Parti Bergama İlçe Başkanı Nuri Çiftçi, CHP ve İYİ Parti meclis üyeleri, köylüler ve muhtarlar da yer aldı. Programda CHP’li Özel’in yanı sıra İl Başkanı Yücel, CHP İlçe Başkanı Canbaz ve İYİ Parti İlçe Başkanı Çiftçi de açıklamalarda bulundu.

BÜTÜNŞEHİR ELEŞTİRİSİ, RANT VURGUSU

Bütünşehir Yasası’na yönelik eleştirilerde bulunan CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel, “Bütünşehir Yasası ile adlandırılan ve büyükşehirlerde yapılacak uygulamalardaki kanuni düzenleme mecliste iken derlerdi ki, ‘Bu yasa ile bir para basamazsın, bir adam asamazsın, geri kalan ne varsa yaparsın.’ Biz de bu kontrolsüz güce, köy hayatını değiştiren, köyün masraflarını artıracak bu yasaya karşı çıktık. Yasa ile köy muhtarının yetkileri, bütçesi, karar alma imkanı ve köy tüzel kişiliği ortadan kaldırıldı. O kalkınca anadan babadan miras kalma ve köy tüzel kişiliğine kaydedilmiş, geçmişte imece usulü ile alınmış veya mevcut zeytinin işletilip paralarının biriktirilmesiyle toprağa toprak katılmış, köyün yıllara sari mirası köy tüzel kişiliği ortadan kalkınca ilçe belediyelerinin eline geçti. Biz iktidara geldiğimizde bu yasayı değiştirmeyi, bu tüzel kişilerin mallarını iade etmeyi taahhüt ettik ancak yasa çıkarken, ‘Kimse endişe etmesin, halkımız mağdur olmaz. Hiçbir seçilmiş kendisini seçenlerin malına el atmaz, o topraklar, zeytinlikler, tarlalar yine o köyün yararına sunulur’ diyenler, yıllar sonra AKP’li ve MHP’li belediyeler bu mallara el atmaya, bu malları satmaya ve malların satışından elde edilen geliri de kendilerine kaydetmeye, o köyün geçmişten bugüne getirdiği mallara saygı duymamaya başladılar. Bunların en çarpıcılarında birisi de Bergama’da yaşanıyor. Kıyıda köşedeki malları satıp o köye tesis yaparsınız, bu böyle bir şey değil. Yaklaşık 840 bin metrekarelik alan rant maksatlı Bergama Belediyesi tarafından satışa çıkarıldı” açıklamalarında bulundu.

‘KİMİN YALANCI OLDUĞUNU GÖRDÜLER’

‘Şimdi Bergama’nın AKP’li ve MHP’li köylüleri kimin yalancı olduğunu, kimin sözünü tutmadığını, Kimin onun dostu olduğunu gördüler’ diyerek açıklamasını sürdüren CHP’li Özel, “Belediye bizdeyken bu tarlalar duruyordu, yetki de bizdeydi ama aklımızdan geçirmedik. Gelen, AKP iktidarının ikinci yılında buna tenezzül etti, teşebbüs etti. Allah’tan Millet İttifakı vardı. Millet İttifakı’nın değerli üyelerine yürekten teşekkür ediyorum, iyi ki varsınız. Zaman zaman bu tip çabalara girildiğinde ama kamu gücünden korkarak ama kendi eşine dostuna çocuğuna bir imkan tanınır vaadiyle susan muhtarları çok gördük. Burada altı muhtarımız köylünün malını kendi namusu gibi koruyor, muhtar dediğin böyle olur” diye konuştu.

‘TEK ADAMCIKLAR GÜÇ ZEHİRLENMESİ YAŞIYOR’

Satış kararını ardından Millet İttifakı’nın hukukçularının hemen harekete geçtiğinin altını çizen CHP’li Özel, Bergamalı köylülere tam destek mesajı verdi. Özel şunları söyledi: “O mahkeme gününde mahkemenin bahçesini dolduralım, onlarla dayanışma içinde olalım. Hakimler bilsin ki dışarıda hakkını arayan, malının peşinde koşan köylüler var, bilsinler. Ülkede bir güç zehirlenmesi yaşanıyor. Bir tek adam rejimi var. Her şeye karar veren tek adamın, yerelde küçük tek adamcıkları var. Onlar da güç zehirlenmesi yaşıyorlar. Buradan Bergama’nın köylüsünü küçük gören, karınca gibi görenleri uyarıyoruz. Karıncanın kardeşi var, o da CHP’dir. Hukuken de ezdirmeyiz, sahada da ezdirmeyiz. Bergama’yı yeniden Cumhuriyet’e yakışır şekilde yönetecek emin ellere teslim edene kadar muhalefetiz. Birileri gibi yandaş muhalefet, koltuk değneği gibi değil, hakkını arayan dimdik duran bir muhalefetiz. Geçmişte verilen su faturasının beş katına çıktığını, harçların çoğaldığını, küçücük damlara ruhsat yükü geldiğini ve CHP geldiğinde bunların tamamını çözeceğiz. Hiçbir malın hiç kimseye peşkeş çekilmesine izin vermeyeceğiz.”

‘VİCDANLARINA SORUYORUM’

CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel de şöyle konuştu: “AKP iktidarı tarafından yürürlüğe sokulan 6360 sayılı Bütünşehir Yasası ile Büyükşehir statüsündeki kentlerde il özel idareleri ve köy tüzel kişilikleri kaldırıldı, bu bölgelerde yaşayan köylülerimize ciddi bir mağduriyet yaratıldı. Köy mallarının tamamının belediyeye devredilmesiyle, köylünün ekip biçtiği, ata yadigârı topraklarına göz diken AKP ve küçük ortağı MHP, belediye meclisinde aldıkları kararla Bergama’da 6 köyde toplam 830 bin metrekare ekilip biçilen tarlaları satışa çıkardı. AKP’li Bergama Belediye Başkanı ve Cumhur İttifakı’nın meclis üyeleri ağabeylerinin izinden giderek, köylünün, çiftçinin geçim kapısı olan tarlaları, meraları parsel parsel satmak istiyor. Kendilerinin vicdanlarına soruyorum; satmak istediğiniz tarlaları işleyen köylülerimiz aç mı kalsın? Yoksa Torbalı’daki çiftçimiz gibi intihar mı etsin?”

KILIÇDAROĞLU’NUN SÖZÜNÜ HATIRLATTI

Yücel, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu süreçte başından beri köylünün ve çiftçinin yanında olan; CHP ve İYİ Parti’nin satış yetkisinin iptaline ilişkin açtıkları davada geçtiğimiz günlerde yürütmeyi durdurma kararı verildi. Ayrıca CHP İzmir İl Başkanlığı olarak ihale ve şartnamelere yönelik davayı da geçtiğimiz hafta muhtarlarımız adına açmış bulunuyoruz. Bu satış kararına karşı köylünün, çiftçinin hakkını ve hukuku savunan başta CHP ve İyi Parti Bergama Belediye Meclis üyelerine, CHP Bergama İlçe başkanlığına ve ilçe örgütümüze, İYİ Parti Bergama İlçe Teşkilatına, muhtarlarımıza ve siz değerli hemşerilerimize teşekkür ediyorum. Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun köylümüze ve çiftçimize sözüdür; CHP İktidarında köy tüzel kişiliği geri getirilerek köylüye tüm malları iade edilecek, milletin efendisi olan köylüye yapılan zulme son verilecek.”

Özel ve Yücel’in ardından CHP Bergama İlçe Başkanı Mehmet Ecevit Canbaz ve İYİ Parti Bergama İlçe Başkanı Nuri Çiftçi de konuya ilişkin kısa birer açıklama yaptı. Canbaz ve Çiftçi, Bergama Belediye Başkanı AKP’li Hakan Koştu ve Cumhur İttifakı’nı satış kararından dolayı eleştirirken köylülere de destek mesajı verdi.

Editör: Haber Merkezi