Son günlerde artan çocuk istismarı haberlerini Toplumsal'a değerlendiren siyaset bilimci Banu Özdemir, Türkiye çok ciddi bir toplumsal travma geçiriyor.İşkence edilen hayvanları,istismar edinen, katledilen çocuk haberlerini ruh sağlığı iyi olan bir toplumda duymazsınız" dedi.  

Özdemir, Türkiye'nin Hukukun Üstünlüğü Endeksi'nde 113 ülke arasında 101. sıraya gerilediğini belirterek çocuk istismarı sıralamasında da dünya üçüncüsü olunduğu bildirdi. 

Çocuk istismarının artışının "çocuk yaşta evlenmeyi özendiren yasal düzenlemelerin, istismar davalarında uygulanan ceza indirimlerinin, tecavüzcüleri koruyan ve tacizi meşru kılan söylemlerin" olduğunu belirten Özdemir şunları söyledi: 

Yakın zamanda yitirdiğimiz Leyla'mız ve Eylül'ümüz hepimizin yüreklerini dağladı. Yeni acıların yaşanmaması, çocuklara yönelik şiddetin önlenmesi ve güvenliklerinin sağlanması için  Adalet, Eğitim ve Rehabilitasyonu temel alan acilen bir eylem planı hazırlanmalı, uluslararası sözleşmeler ve mevzuatlar uygulanmalıdır. 

Bu süreçte herkese görev ve sorumluluklar düşüyor. Burdan tüm belediye başkanlarına da çağrımdır. Yerel idareler olarak onlarda bu sürece katkı koysunlar.

Istismar ve kaçırılma eylemlerinin sıkça vuku bulduğu yerler arasında çocuk parkları geliyor. Sosyal medyada Güvenlikli Park çağrısı yaptık. Çocuk parklarına yer almasını talep ettiğimiz güvenlik kamera sistemi ile hem çocuklarımız ve ebeveynleri kendilerini daha güvende hissedecek, aynı zamanda 7/24 izlenebiliyor olması nedeniyle suça teşvik oranı da düşecektir. Yaşadığım kent İzmir'de #Güvenliklipark uygulamasını hayata geçirmeye hazırlanan belediyelerimiz var. Bu uygulama tüm ülkede yaygınlaşmalı.

Editör: Haber Merkezi