Derleyen: BÜŞRA RAMNALI / İZ GAZETE -  Katıldığı bir radyo programında yerel seçim gündemine dair açıklamalarda bulunan Millet İttifakı Aliağa Belediye Başkan Adayı Özcan Durmaz; belediye raporlarındaki mali açığa, Aliağa’nın başlıca problemleri doğalgaz ve arıtma tesisi, konut sayısında yaşanan sıkıntı, şehir hastanelerine, sokak hayvanlarına ve engelli vatandaşlar için yapılacak olan misafirhaneler hakkında konuştu.

Denetim raporlarında büyük açıklar olduğunu söyleyen Özcan Durmaz,  “Belediyenin bir yıl boyunca yaptığı harcamaları Ocak ayında biz denetim komisyonu kurduk belediye meclisinde. Birer ikişer temsilci alarak hesaplar incelendi. Bu hesapların içinde tüm partililer var. Biz kafamızdan rakam uydurmuyoruz hesaplar ortada. Bunun üzerinden konuşuyoruz. Dolayısıyla biz buralardan tasarruf edeceğiz. 2018 yılı içerisinde bitki alımında 17 milyon 529bin lira nereye ekildi. Eskiden belediyenin kendi serası vardı kendi üretiyordu.  98 milyonluk bütçenin içerisinde ben hemen şu an 30 milyonluk tasarruf yaptırabilirim. Sinema konsere 4 milyon harcanmış aynı işleri dörtte bir fiyatına yapma iddiasındayım. Aynı dönemde sosyal belediyecilik diyoruz, bu paraları yoksula muhtaca harcayabilirdik. Bunları tekrar tasarlayacağız. Önceki yıllara göre bu oranlar çok fazla arttı. 2018 ağır bir bütçe açığı var. 155 milyon gelmiş 237 milyon gitmiş.  Belediye gelirin 2.5 katı harcamış. Böyle belediye yönetilemez” dedi.

‘VATANDAŞLAR TEMİZ BİR KIŞA ÇIKACAK’

Aliağa’nın en büyük iki probleminin doğalgaz ve arıtma tesisi olduğunu ifade eden Durmaz, “Doğalgaz kesin gelecek. Doğalgazın kesin gelmesi konusunda ciddi yatırımlar oldu. İzmir Gaz’a başvuruldu. O zaten özel bir şirket ve ancak onların istediği yere gidiyor hizmet. Kamusal hizmetler özel sektöre devredildiğinde böyle sorunlar oluyor. İnşallah biz bu yaz Şakran’da kanalizasyonu ve doğal gazı tamamlayacağız. Başkan demiş ki ‘biz yapacaktık büyükşehir izin vermedi’. Böyle bir şey olamaz. Şakran’da 2014 yılından beri neden bunlar yapılmadı. Şu yüzden imar planında arıtma tesisi yeri kurulacak bir yere sahip değildi. Kurumlar he zaman kendi kriterlerine göre konuşur.  Önerilen 7 arazi olumsuz görüş aldı. Ancak 8. arazide arıtma tesisi planı kabul edildi. Projeler tamamlandı, imar planları incelendi şimdide ihale dosyayı hazırlanıyor. İnşallah bu yaz Şakran’da kanalizasyon sorunu sona erecek. Bu vesileyle doğalgaz sorununu da işin içinden çıkarıp ikisi de hazırlanıp temiz bir kışa çıkacak. İnsanlar rahatlıkla ısınabilecek. Belediye başkanı olursam Şakran’ın sorunları ile ilgileneceğim. Şakran çok çile çekti. Bunu büyükşehirle takip edeceğim söz veriyorum. Telefon internet sorunu da var. Hazır kazılmışken bu kablolarda döşenmeli” dedi.

‘HERKESİN KENDİ SİYASİ GÖRÜŞÜ KENDİNE AİTTİR’

Özcan Durmaz başkan seçilirse şu an ki belediye kadrosunun siyasi görüşlerden dolayı değişmeyeceğini belirterek, “Biz herkesin kendi siyasi görüşünün kendine ait olduğu görüşündeyiz. Eğer iş yapmayıp sadece oturuluyorsa bu büyük bir sorundur. Bu problem kurumda çalışan herkesin sorumluluğundadır. Biz kendi başkanlık dönemimizde buna müsade etmeyeceğiz. Kimse mesai saatlerinde siyasi görüşünü apaçık ortaya koymalıdır. Bu bir etik sorundur. Son zamanlarda devlet organlarında bu sorun çok yaygın. Biz kimsenin işine son vermeyiz. Biz yapılan işin arkasındayız.  Ancak bir aykırılık varsa yaptırım neyse o uygulanır. Bizim belediye başkanlığı dönemimizde dışarıdan bir danışman olmayacak.  Yardımcılar dışarıdan olmayacak. Bunları tüm Aliağa biliyor. Biz donanımlı ahlaklı kadrolar yöneteceğiz” diye konuştu.

‘TOKİ İŞİ BELEDİYE İŞİ DEĞİLDİR’ 

Aliağa’da dar gelirlilerin konut sıkıntısı çektiğini belirten Durmaz, “Aliağa’nın en büyük sıkıntısı konuttur. Çok uzun zamandır Aliağa’da dar gelirliler konut sahibi olamıyor. Bu seçimlerde yeniden TOKİ mevzusunu duyuldu. Bir kere TOKİ işi belediye işi değildir. Konutları belediye değil TOKİ yapar. Bununla ilgili başvurular yaptık. Ancak biz TOKİ’yi yapar yapmaz diye bekleyemeyiz. Zaten TOKİ 600 konut yapsa da bu Aliağa’ya yetmez. Yeni Mahallede 1990’lı yıllarda 1000 civarı konut yapıldı. Hala belediye evleri diye anılır. O dönem Aliağa’nın konut nüfusunuz baya bir karşılamıştı o dönem. O modeli tekrardan hayata geçireceğiz. Dar gelirli ve konut sahibi olmak isteyen hemşerilerimizi kira öder gibi ev sahibi yapacağız. Çok düşük faizli kredi destekleri alacağız. Ne kadar ihtiyaç varsa o kadar konut üreteceğiz. Bilmediğimiz inşaatçılardansa Aliağa’lı inşaatçılara yaptıracağız ki herkese faydası olsun. Örneğin Burdur’dan bir müteahit bu projeyi devralıyor kadrosuyla geliyor. İnşaat yapılacak yeri teslim alıyor. Aliağa’dan çivi bile almıyor. TOKİ’nin Aliağa hayatına ekonomik getirisi olmuyor. Biz istiyoruz ki tüm Aliağalılar para kazansın. Aliağa’nın imar planı ile ilgili bir problem şu şekilde var, alan açmamız gerekli. Özellikle kentin doğuya doğru genişleyen kısmında plana ihtiyacımız var” dedi.

 ‘ŞEHİR HASTANELERİNE YÖNELİK BİR PLANLAMA YAPILACAK’

Aliağa’ya hastane yapılıp yapılmayacağı konusuna açıklık getiren Özcan Durmaz, “Sağlık meselesi bizim proje kitapçığımızda da yer alıyor. Hastane meselsine bir çözüm getirmek istiyoruz. Hastanemiz yeterli değil. 250 yatak olacağı söylenmişti bize de. Sene 2019 hala hastane görmedik mümkünde gözükmüyor. Büyük bir ekonomik kriz var. Bayraklı tünellerinin çıkısında da dev bir şehir hastanesi kuruluyor. Bu hastanelerde yapıldığında zaten İzmir de şehir içinde ki çoğu hastane kapanıp küçülecek. Çevre yolu yapıldığında zaten Aliağa’dan bu hastaneye 20 dakikada ulaşılabilecek. Şehir hastanelerine yönelik bir planlama yapılacak. Ancak Aliağalılar kalkıp şehir hastanesine mi taşınacak tabi iki hayır” diye konuştu.

Projelerini anlatan Özcan Durmaz, en yeni en büyük projelerinin ise akıllı belediyecilik olduğunu söyledi. Durmaz, “Akıllı belediyecilik derken bugün bizim e devlet dediğimiz gibi bilgisayar ya da telefonumuz üzerinden belediyeye ulaşacak hizmet alma ve bilgilenme hizmetimizdir. Çağımızın en önemli ihtiyacı budur. Ne yapacağız peki, bugün belediyeye gittiğimizde bir ay evrak bekleyip bir sürü kağıtla uğraşıyorsunuz. Artık bunlar telefondan halledilecekler. Biz akıllı belediyecilikle vatandaşın belediyeye gitmeden birçok işini halletmesi sağlamasını amaçlıyoruz” ifadelerini kullandı.

‘SOKAKLARDA HAYVANLAR ÇARESİZ VE AÇ’

Aliağa’da sokak hayvanları için bir barınak olmadığını ancak bu konuda projelerinin olduğunu belirten Özcan Durmaz, “Sokak hayvanları gerçekten önemli bir sorun Aliağa’da. Hayvan barınağı yıkıldı çevre yolu geçtiği için. Ancak anlamadığımız şey barınağa büyük bir bakım yapılmıştı 2015 yılında. Ancak yıkılacağı 2012 yılından belliydi. Neden bu yapıldı. Şimdi bütün sokak hayvanları dışarıda kaldı. Hala bir barınak yapılamadı. Sokaklarda hayvanlar çaresiz ve aç. Biz buna ilişkin çözüm üreteceğiz. Doğal bir alanda kırsal bir alanda çit çevrilerek ancak içinde kapalı alanların ve veteriner kliniğinin de bulunduğu bir merkez yapacağız. Bu hem hayvanlar için hem de insanlar için vicdani bir durum. Hayvan hakların saygılı bir belediyecilik yapacağız. Bu projemizi HAY-TAP’ta çok beğendi” dedi.

‘ENGELLİLERİN EN BAŞTA İŞ GÜCÜNE KATILMASINI SAĞLAYACAĞIZ’

 Projeleri arasında engelli vatandaşlar içinde misafirhaneler olduğunu anlatan CHP’li aday, “Engelliler için bir misafirhane yapacağız. Engellilerimizin gerçekten sıkıntıları büyüktür. Kaldırımların düzenlenmesi  gerekli. Arabalara rahat binebilmeleri için, rehabilitasyon için bir çok çalışma yapacağız. Yapanları da destekleyeceğiz. Engellilerin en başta iş gücüne katılmasını sağlayacağız. Misafirhanenin de amacı yalnız kalmış ailesi olmayan engellilere sahip çıkmak” şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi