İran’ın teknik arıza nedeniyle Türkiye’ye gelen doğalgazı kesmesinin ardından başlayan enerji krizi giderek büyüyor. TEİAŞ İran kesintisini gerekçe göstererek ilk olarak fabrikaların doğalgaz kullanımı yüzde 40 oranında kısıtladı. Alınan son kararla bugünden itibaren ülkedeki tüm Organize Sanayi Bölgelerinde (OSB) elektrik kısıntısı uygulaması yapılacak. Ülke sanayi üretimi en az 3 gün süreyle tamamen durdu. Kısıtın OSB dışındaki tesislerde de uygulanacağı öne sürüldü.

DEVA Partisi İzmir İl Başkanı Seda Kaya Ösen, Türkiye'deki enerji kesintileri ile ilgili gündemi değerlendirdi.

DEVA Partisi'nin tam da bu yüzden bir kadro hareketi olarak iktidara talip olduğunu belirten Ösen, ülke yönetiminde liyakat, akıl, bilime öncelik verilmemesi sonucu bunların yaşandığını söyledi.

Global bir enerji krizi yaşandığını belirten Ösen, "2021 yılından beri arz yönünde sorunların olduğu aşikardır. Anlık ortaya çıkan bir durum değildir, devletin görevi sanayiciye üretim için uygun ortamı ve öngörülebilirliği sağlamaktır" dedi. 

Anlık verilen kararlarla tutarsız bir yönetim sergilendiğini belirten Ösen, ihracat ve üretim seferberliğinin bu şekilde plansız, programsız ve günden güne değişen kararlarla yaratılamayacağını vurguladı.

Ösen, "DEVA Partisi yönetimde olsaydı, üst üste geçen soğuk gün analizlerimizi yapar, istatistiki olarak yüzde 1 ihtimal bile olsa, zorunlu bir kesintide maliyetin en düşük seviyede tutulması için sanayi üretim envanterimiz hazırlar ve planımızı çok önceden yapmış olurduk. Seramik, metal, cam, gıda ve benzeri üretimi durdurup tekrar başlatmanın çok yüksek maliyetli olduğu fabrikalarımızın hangileri olduğunu önceden tespit etmiş ve acil önlem planlarımızda hangi sektörlerin muafiyet kapsamında tutulması gerektiğini maliyet analizi ile belirlemiş olurduk" dedi.

Ösen küresel sorunların akıl ve bilime öncelik veren DEVA Partisi kadrolarıyla çok daha az maliyetle yönetilebileceğini belirterek, "Parti yönetimimiz 100 yılda bir gelen 2008 küresel ekonomik krizini liyakatli kadrolarıyla yönetmiş, Türkiye ekonomisini düzlüğe çıkarmıştır. Yaptık ve yeniden yapabiliriz" şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi