TUGAY CAN / İZ GAZETE - Urla ve Çeşme’de 2054 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile gerçekleşen acele kamulaştırmalar ve Kültür ve Turizm Bakanı tarafından açıklanan yeni Çeşme Turizm Projesi’ne dair İzmir Kent Konseyleri bu ay toplantısını Çeşme’de gerçekleştirdi. Toplantıya İzmir’in ilçe Kent Konseyleri başkanlarının yanı sıra Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran ve Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal da katıldı.

Toplantı öncesinde konuşma yapan Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran, geçtiğimiz günlerde Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy ile yaptığı görüşmeye dair çok önemli mesajlar verdi.

Oran konuşmasında Çeşme’de gelişim için ölçütlerinin var olan arazilere zarar vermemek üzerine olduğunu kaydederek “Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından açıklanan yeni Çeşme turizm alanına bakışımız da bu noktadadır. Süreç ile ilgili yaptığım ilk açıklamada dediğim gibi; Çeşmelilerin malını kimseye ham yaptırmam. Üç-beş kişinin rant hesaplarına Çeşme’nin geleceğini teslim etmem söz konusu olamaz” diye konuştu.

Turizm Bakanı ile gerçekleştirdiği görüşmede söz konusu itirazları dile getirdiğini ifade eden Oran, “Çeşme’de şu anda 178 parsel kamulaştırılmış durumda. Bunlar toplamda 23 farklı gruba ait. Bunlardan iki tanesi büyük şirket. Onlar kendilerini kurtarır, ancak geri kalanlar benim hemşerilerim. Burada bir rant oluşacaksa bunu benim hemşerilerim yemeli. Bu insanlar 100 yıldır imar bekliyor” ifadelerini kullandı.

‘KAMULAŞTIRMANIN KARŞISINDA DİMDİK AYAKTAYIZ’

Oran sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Çeşme’nin mevcut Nazım İmar Planları var. Biz Çeşme’de turizm yapılmasının karşısında değiliz. Ama bunun çevreye zarar vermeden ve Çeşmelilerin yararına olması gerekir. Bizim suyumuz bize yetmezken golf sahalarının sulanmasından bahsediyorlar. Turizm Bakanı’ndan aldığım cevaplar beni tatmin etmedi. Ortada henüz çıkmamış bir plan var. Sayın Bakan, bizimle istişarelerden sonra projenin paylaşılabileceğini söyledi. Bu noktada projeye karşı duramayız, çünkü proje yok. Ancak. Acele kamulaştırmaların karşısında dimdik ayaktayız. Toprak sahibi vatandaşlarımız ile toplantı gerçekleştirip bir fikir jimnastiği gerçekleştireceğiz”

‘HAVAYI PARA İLE SATABİLSELER...’

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal ise konuşmasında acele kamulaştımalara ilişkin İzmir’e gelme planının önceden bulunduğunu belirterek “Bizi en çok tedirgin eden şu; 17 yıllık bir iktidarın ‘Toprağı koruyorum’ diyerek yol aldığı her şeyde talan içerisinde olması. Burada toplam 95 bin dönüm araziden bahsediyoruz. Bunun 1900 dönümlük kısmı kamulaştırılacak. Gerisi hazinenin. Burada kamu adına bir iş yapılacak ise Çeşmeliler ile birlikte yapılmalı. Bir planlama yapılırken burada yaşayan insanlara, Çeşme Belediyesi’ne sorulmalı. Çeşme’ye ve İzmir’e istihdam sağlayacak projeler elbette uygun olabilir. Doğayı yok ederek bir kente yeni bir yaşam alanı sunulamaz” şeklinde konuştu.

Sarıbal ayrıca “Kamu arazisi kimindir? Saray’ın değil, halkın! Buradaki dayanışmayı yürütenlere teşekkür ediyorum. Havayı para ile satabilseler onu bile satacaklar” diyerek AKP iktidarına tepkisini dile getirdi.

Toplantıda ayrıca İzmir Düşünce Topluluğu üyesi Ahmet Güler, acele kamulaştırma süreci ile ilgili bir de sunum yaptı. Çeşme projesinde örneğin golf sahalarından bahsediliyor. Golfçülerin sevmediği, tercih etmediği bir şey vardır. O da rüzgar. Çeşme’de yılın 300 gün rüzgar esiyor” dedi. 
Şehrazat Mercan ise yaptığı konuşmasında Burada yaşayanlara sorulmadı. Sivil Toplum Örgütleri’ne sorulmadı. Bu proje adaletsiz bir proje. Bu iktidarın sabıkasını biliyoruz, o sebeple projeye evet dememiz mümkün değil” diye konuştu.