Cengiz Aldemir/ANKARA- Meclis Genel Kurulu'nda konuşan İYİ Parti Grup Başkanvekili ve İzmir Milletvekili Müsavvat Dervişoğlu, altı ay önce,  Bakan Nebati'nin "Bir uyusak da altı ay sonra uyansak, sonucunda da ekonominin ne hâle geldiğini bir görsek."  ifadelerini anımsatarak,  "Aradan tam altı ay geçti, uyandık, tüm ekonomik veriler kötüye gitmiş. Altı ay önce dolar kuru 11,4 lirayken bugün yüzde 45 artışla 16,5 liraya yükselmiş. Euro 13 lirayken bugün 17,50; gram altın altı ayda 317 liralık artışla 658 liradan 975 liraya yükselmiş; enflasyon 2 katı artış göstererek yüzde 36'dan TÜİK verilerine göre bile yüzde 70'e dayanmış; son altı ayda akaryakıt ve mazota yüzde 160 zam gelmiş." sözleriyle tepki gösterdi.

ÖNLEM ALINMAZSA DÖVİZ KRİZİ BÜYÜYECEK 

Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk defa bir hükümetin yılın yarısında ek bütçeyi Meclis'e getirdiğini belirten Dervişoğlu, önlem alınmazsa döviz krizinin daha da büyüyeceği uyarısında bulunarak, "Faiz harcamaları 330 milyar liraya çıktığına ve rakamların vahametine bakarsak Sayın Nebati uyumaya devam ediyor. Artık, ekonominin gerçeklerine uygun bir adım atma vakti de gelmiştir; aksi takdirde, döviz krizi gittikçe büyüyecek, enflasyon yükselecek, milletimizin alım gücü her geçen gün düşecek. Sandık gelene kadar mevcut durumu daha da kötüye götüreceksiniz, bu öyle görünüyor. Allah izin verirse sandıktan sonraki süreçte, biz geldiğimizde doğru ve planlı bir ekonomik programla dövizi ve enflasyonu nasıl kontrol ettiğimizi ve millete nasıl nefes aldırdığımızı göreceksiniz" dedi.

DAHA ÖNCE UYARDIK 

2004 öncesinde sıklıkla rastlanan ek bütçe başlangıç ödeneklerinin, bugün getirilen ek bütçe yanında küçük kaldığını belirten Dervişoğlu,  "2001 krizinin yaşandığı yıl yüzde 63 oranında bir ek ödenek ihtiyacı hasıl olmuştu. 2022 bütçesine ilave edilmesi istenilen tutarın büyüklüğü de 2001'dekine çok yakındır; bu oran, bugün Türkiye'de büyük bir ekonomik kriz olduğunun da önemli bir göstergesidir. 2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi görüşmeleri esnasında İYİ Parti Grubu olarak teklifin mevcut ekonomik koşullar altında yetersiz kalacağını defaaten ifade etmiştik. İYİ Parti'nin ihtarlarını dikkate almayan iktidar, bugün yüce Meclisi, yetersiz kalan bütçenin yarısından fazlasına tekabül eden ek bir bütçeyle görüşmek durumunda bırakmıştır" eleştirisinde bulundu.

ÖNGÖRÜSÜZ İKTİDAR

Hükümeti öngörüsüzlükle suçlayan Dervişoğlu, "İktidarlar devlet yönetirken en önemli sorumluluğu öngörülü olmaktır. Milletin menfaati için oluşabilecek her türlü tehdide karşı önlem almak ve çözüm üretmek mecburiyetindedirler. Bugün, milletimizi kuşatan en derin sorunlardan biri enflasyondur ancak Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarı aziz milletimize nefes aldırmayan hayat pahalılığı için çözüm üretmek bir yana, bu sorunu ciddiye alan bir ekonomik program dahi ortaya koyamamıştır. 2022 merkezî yönetim bütçemizin yarısından fazlası Komisyon ve Genel Kurul görüşmeleri esnasında âdeta gözümüzün önünde erimiştir" değerlendirmesinde bulundu.

ZAMLAR DEVAM EDECEK

Görüşülmekte olan ek bütçe teklifinin detaylıca incelendiğinde enflasyonun yıl sonuna kadar yüksek seyredeceği öngörüsünde bulunan Dervişoğlu, iktidar sıralarına dönerek, " Vatandaş temel tüketim mallarında meydana gelecek yeni fiyat artışlarına maruz kalmaya, akaryakıt, elektrik, un, şeker ve daha ne varsa zamlanmaya devam edecektir. İktidar enflasyonla mücadele etmek yerine vatandaşı enflasyon vergisine tabi tutmayı tercih etmekten vazgeçmelidir" çağrısında bulundu.

İKTİDARIN BİR SEÇİMLİK ÖMRÜ KALDI 

İktidarın ülkeyi yönetemediğini, bir seçimlik ömrü kaldığını ifade eden Dervişoğlu şöyle konuştu:

"Geçmişin muhakemesini, geleceğin tasavvurunu yapamayan bu iktidarın Türkiye'yi yönetme ehliyetini kaybettiği de son derece aşikârdır. Türk milleti gerçeklikten bu denli kopmuş, değil birkaç yıl ötesini birkaç ay sonrasını dahi göremeyen bir iktidarı hak etmemektedir. Milletimiz umutsuz ve çaresiz değildir, Türkiye, Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarına da muhtaç ve mecbur değildir. Üreterek kalkınan, hakkaniyetle bölüşen, adaletle özgürleşen ve liyakatle eşitlenen güçlü Türkiye'ye çok az kalmıştır, İYİ Parti iktidarına az kalmıştır, bu hükûmetin de bir seçimlik ömrü kalmıştır."

Editör: Haber Merkezi