TUGAY CAN / İZ GAZETE - Geride bıraktığımız 2014 yerel seçimlerinde de Bayraklı için aday adayı olan Öncel, “Bu bölgenin insanının derdini, sıkıntısını biliyoruz. Bölgenin insanının sıkıntısını yakından bilgi sahibiyiz ve buna dair çözüm önerilerimize mühendislik düzeyinde yaklaştığımız için, belediyecilik ile ilgili bilgilerimizi çok önceden kazandığımız için Bayraklı için aday olduk ” diye konuştu.

Siyasi kariyeri boyunca, DSP’de Şanlıurfa İl Başkanlığı görevinin yanı sıra Cumhuriyet Halk Partisi’nde de Konak Belediye Meclis üyeliği ve Yüksek Disiplin Kurulu üyeliği gibi önemli görevlerde bulunan Öncel, 2014 yerel seçimlerinde de Bayraklı Belediye Başkanlığı için aday adayı olmuş, ancak o dönem CHP’den şu anki mevcut belediye başkanı Hasan Karabağ aday gösterilmişti.

Bayraklı için tekrar aday adayı olan Öcel, projelerini gazetemize anlattı.

‘BAYRAKLI’DA SIRADAN BİR OY ALACAĞIMIZI DÜŞÜNMÜYORUM’

Şanlıurfalı olmanızın, Cumhuriyet Halk Partisi adayı olmanız durumunda, CHP’nin Bayraklı’da oyunu yükselteceği fikrine katılıyor musunuz?

Bu şekilde şoven bir yaklaşımım söz konusu değil. Etnik kimlik çerçevesinde siyaset yapılmaz. Biz buna karşıyız. Tamamen toparlayıcı olmak, bu bölgenin insanını tanımak, bu bölgenin insanının kafasında kendimizi görebildiğimiz için adayız. Yoksa Şanlıurfalı olmak, Güneydoğudulu olmak bir birey olarak burada büyük bir şans. Anadolu kültüründen geldiğimiz için, sıcak bir yaklaşım ve samimiyet, Cumhuriyet Halk Partisi’nin Halkçı yapısını ortaya koyan şahsım, bu bölgede yaşayan herkesin yüreğine girmeyi başardı. Yüreğine girdiğimiz insanların sayısı belki 100 binleri buldu ancak biz tamamının yüreğine girmek için mücadele ediyoruz. Ben Bayraklı’da sıradan bir oy alacağımız düşünmüyorum. Mevcut Cumhuriyet Halk Partisi oylarını rekor kıracağımı, hiçbir adayın arttıramayacağı kadar oyumuzu arttıracağımı söylüyorum. Bir nisan sabahı, oy sayım işlemleri tamamlandığı zaman, Bayraklı’da Cumhuriyet Halk Partisi bir önceki genel ve yerel seçimlere göre, oy oranını en çok arttıran ilçe olacağının sözünü veriyorum.

‘BELEDİYE VATANDAŞ İLE MÜTEAHHİT ARASINDA GARANTÖR OLACAK’

Bayraklı’da gerçekleşmekte olan bir kentsel dönüşüm söz konusu. Sizin bu konudaki çalışmalarınız nelerdir? Seçilmeniz durumunda, kentsel dönüşüm alanında nasıl bir politika izleyeceksiniz?

Bayraklı’da yerinde kentsel dönüşüm için çalışmalarımız mevcut. Bu kent çalışmalarında da kentin revize imar çalışmalarını değil, mevcut olan planlarını kent tasarım planları ile değiştireceğiz. Kenti yeniden tasarlayacağız. Yani belediye, vatandaş ile müteahhit arasında garantör görevinde bulunacak. Vatandaşın müteahhitlere yaptıracağı konutları ile bizim çizeceğimiz proje içerisinde imarlar gerçekleşecek. Bizler de garantör görevini yürüterek de vatandaşın sağlam ve garantili bir şekilde konut sahibi olmalarını sağlayacağız.

Bu çerçeve içerisinde tek amacımız şu, ekonomik kalkınmayı sağlamak. Vatandaşlarımızın bulunmuş olduğu özellikle çeper mahallelerinde, arazilerinin ve konutlarının değerinin çok daha üst sıralara tırmanmasını sağlayacak projeler geliştirmek istiyoruz. Bu da ancak ‘Kent İmar Planı’ ile mümkün olabilecek bir şey. Mevcut imar planları ve mevcut imar planlarının üstüne revize edilmiş planları vatandaşın problemini çözebilecek konular değil. Bu planlar revize edilmemeli, yeniden tasarlanmalıdır. Yeniden tasarlansın ki, kentin altyapısı sıfırlansın. Yeni altyapı ile üst yapı inşa edilsin. Biz üstyapıyı yaptıktan sonra yol yapıyor, kanalizasyon yapıyoruz. Elektrik kabloları çekiyoruz. Bu planlı bir yapılaşamaya ters bir planlama yöntemi. Biz bu planlama yöntemini doğru planlama yöntemi ile kentin 200-250 yıllık planlamasını gerçekleştirmek zorundayız. Biz bu açıdan bakarak, Bayraklı’nın kent planlamalarını gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Bizim ilk projemiz olan Onur Vadisi projesi olan, Onur Mahalllesi’nde gerçekleştireceğiz. Bu kenti yeniden planlayıp, yaklaşık 39 tane sokağımızın olduğu o alanı bir vadi projesi olarak değerlendireceğiz. Dikmen vadisine benzer bir projeyi hayata geçirip, oradan bir başlangıç yapmayı ve bunu ilk üç yıl içerisinde gerçekleştirmeyi hedefliyoruz.

‘BÜYÜK ŞİRKETLER VASITASIYLA İSTİHDAM YARATACAĞIZ’

Bayraklı İzmir’de yoksulluğun en yüksek olduğu ilçelerden bir tanesi. Sizin bu konudaki vizyonunuz nedir? Bayraklı’da işsizlik problemini nasıl çözeceksiniz? Yoksulluk bitecek mi?

Bayraklı’da işsizlik ve yoksulluk oranı İzmir’in birinci sırasında. Elbette ki işsizlik ve yoksulluk sınırı alt seviyelerdeyken, açlık sınırının altında olan çok sayıda aile var. Yaklaşık 360 bin nüfusu olan kentimizin içerisinde 10 bin -15 bine yakın sayıda vatandaş açlık sınırının altında yaşıyor. Sosyal hizmetler müdürlüğü çerçevesinde projeler hazırlıyoruz. Kentsel dönüşümün yanında, ekonomik olarak vatandaşın kalkınmasını sağlayacak bir projeler de hazırlıyoruz. Esasen, ‘Yerinde Kentsel Dönüşüm’ ekonomik, sosyal ve aynı zamanda kültürel kalkınmadır. Ekonomisi olmayan vatandaşın, sosyal ve kültürel kalkınması da mümkün değildir. Biz de burada kent planlaması içerisinde vatandaşın kendi payına düşecek olan, İzmir’in çanağında bulunan Bayraklı’nın çeperlerinde yaşayan vatandaşların da bulunmuş olduğu noktaları çok daha değerli hale gelmesini sağlama amacımız var. Burada ekonomik bir kalkınma hamlesi de mevcut. İkincisi, meslek edindirme kursları ile gençlerimizin meslek ve iş sahibi olmasının yollarını açacağız. Bayraklı’da bulunan gençlerin uyuşturucu problemi var. Bu gençlerin rehabilite edip bir şekilde meslek sahibi etmek için gençlik rehabilitasyon ve Eğitim Merkezi oluşturacağız. Tüm bunların yanında işsiz vatandaşlarımıza, meslek edindirme kurslarından belgelerini aldıktan sonra istihdam edilmeleri için birçok şirket ile koordineli çalışacağız. Biz tabi ki iş ortamı yaratabilecek konumda değiliz. Ancak mevcutta bulunan belediyecilik hizmetleri ile kentin ekonomisini harekete geçirecek çalışmalar yürüteceğiz. Bayraklı’da cazibe merkezleri yaratacağız. İnsanların sosyal aktivesini gerçekleştireceği cazibe merkezleri oluşturup, bu bölgelerde ekonominin canlanmasını sağlamalıyız. İzmir merkezli turizm çekim merkezi yaratma düşüncesi içerisindeyiz. Bunu da mutlak suretle eğlence merkezleri, kültür merkezleri ile insanların gezip alışveriş yapabildikleri alanlar oluşturarak yapmayı planlıyoruz. Yirmi dört saat yaşayan bir Bayraklı’yı bu şekilde planlamak zorundayız. Bu bölgelerde bu sayede istihdam gerçekleşecek. Bunun yanında teknoloji kenti Bayraklı projesi altında, Manhattan Bölgesi dediğimiz proje çerçevesinde yüksek yapıların olduğu bölgeye teknoloji devlerini davet edeceğiz. Bu bölgelere katma değeri yüksek şirketleri geldiği zaman, bu şirketlerin bünyelerinde ciddi bir istihdam alanı açılacaktır. Bu da bizim istihdam ile ilgili bir çözüm önerimiz olacaktır diye düşünüyorum.

‘AB FONLARINDAN DA YARARLANACAĞIZ’

Bayraklı Belediye Başkanı olmanız durumunda, taşerona karşı bir tavır takınacaksınız? Şu anda sendika temsilcileri ile ilişkileriniz ne durumda?

Sendika temsilcileri ile ilişkilerimiz çok iyi. Çünkü işçiler ile ilişkimiz iyi durumda. Bizim şu anda belediyemizde yetkili sendika DİSK’e bağlı Genel-İş sendikası. Dolaysıyla da normal olarak sendika ile çalışmalarımız devam edecek. Sendikasız hiçbir personel çalıştırmayacağız. Bütün personelimize sendikal hakkının verilmesinden yanayım. Taşeronluk şu anda sadece belediyenin işlettiği şirkette söz konusu. Bunun haricinde dışarıdan taşeron faaliyeti almayı planlamıyorum. Taşeronluk faaliyeti sadece belediyenin şirketi ile devam ettirilecektir. Yani şu anda belediyenin kendi şirketinde çalışan personel, işinde çalışmaya devam edecek. Biz belediyenin şirketlerinde çalışan personel sayısını, çalışma alanlarını genişleterek arttırmak istiyoruz. Yani gelir getiren birimler oluşturmak zorundayız. Enerji ile ilgili, yenilenebilir enerji kaynakları çerçevesinde, güneş panellerini belediyenin bünyesindeki şirket ile kente ve belediyenin ihtiyaçlarına karşılık verecek şekilde bir yatırımdan bahsediyorum. Güneş enerjisi panelleriyle ilgili olarak mutlaka Avrupa Birliği fonlarından faydalanacak bazı projelere imza atacağız. Bu konuda da bazı danışman arkadaşlarımız var. Bu konuda uzman, arkadaşlarımızdan yardım alacağız.

BAYRAKLI’NIN BİZİMLE ŞANSI ÇOK YÜKSEK

Milliyetçi seçmenin fazla olduğu Bayraklı’da partiler arası ittifak meselesinin yerel seçimlere de yansımasını düşünerek CHP’nin tekrar kazanma şansını nasıl görüyorsunuz? Sizin nasıl bir belediyecilik tahayyülünüz var?

Bayraklı’nın bizimle şansı çok yüksek. Ancak bizsiz CHP’nin işi burada çok zor. Bu benim megaloman olduğumu göstermez. Bu benim, vatandaştan aldığım sonucu gösterir. Vatandaş kendisine uygun belediye başkanı istiyor. Halka hesap verebilir, halk ile yöneten, halktan hiçbir şeyi gizlemeyen bir belediye başkanı isteniyor. Biz halkımızın arasında üç ayda bir meclis toplantıları yapacağız ve bütçe açıklamalarımızın hepsini halka açık alanda ilan edeceğiz. Halkı tamamen bilgilendireceğiz. Seçilmem durumunda, kendi mal varlığımı da belediyenin internet sitesinden yayınlayacağız ve herkes bunu bilecek. Belediye başkanı olarak benim vatandaşa bir taahhüttüm söz konusu. Vatandaşımıza yapacağımız bütün projeleri bir taahhüt olarak vereceğiz. Halk tarafından denetlenebilir belediye yaratacağız.

Biz halkın rantını ön plana çıkaran ve yandaş rantını tamamen reddeden anlayışla çalışmalarımızı yürüteceğiz. Bir belediye başkanı olarak da vatandaşın ve halkın arasından da hiçbir zaman ayrılmayacağımıza söz verdik ve bu sözümüzü tutacağız. Çünkü ben halkım. Ben köylü bir ailenin çocuğu olarak ekonomik bağımsızlığını kazanmış, eğitim yeterliliğini elde etmiş, artık bu memlekete hizmet vermek için mücadele eden birisiyim. Bu çerçeve içerisinde bilgi birikimimi Bayraklı’ya aktarmak istiyorum.

Bayraklı’da android işlemci telefonlarımızla Bayraklı İletişim Merkezi adı altında bir sistem kuracağız. Bu sistem sayesinde Bayraklı’daki sorunlar kolay bir şekilde belediyeye iletilebilecek. Belediye’nin ilgili birimlerine dağıtılacak ve ardından çözüm için biz direkt olarak edebileceğiz. Vatandaş bana bir şikayette bulundum bu şikayet ile ilgili kimse bana dönüş yapmadı diyemeyecek. BİM’e ulaşan her türlü müracaat, istek, şikayet birimlerimiz tarafından denetlenecek.

‘BELEDİYELER HALKI YÖNETMEZ, HALKA HİZMET GÖTÜRÜR’

Öte yandan muhtarlarımız Belediye Meclisi’ne taşıyacağız. Muhtarlarımız mecliste söz sahibi olacaklar. Oylamada bulunamayacak ama kendi mahallelerinde onayları olamadan hiçbir şey yapılmayacak. Bunun yanında STK’lar ve muhtarlar ile birlikte çalışacağız. Ayrıca diğer siyasi partilerle seçimden sonra ve aday gösterilmemden sonra ziyaretler gerçekleştireceğim. Onlarla katılımcı belediyecilik anlaşması çerçevesi içerisinde, katılımcı belediyeceilik yapmayı hedefleyeceğiz. Ayrıca bu partilerin ilçe başkanları ile de üç ayda bir kez bilgilendirme toplantısı ve istişare toplantısıyla, Bayraklı Belediyesi katılımcı belediyecilik anlayışıyla yöneteceğiz.

Belediyeler halkı yönetmez, halka hizmet götürür. Belediye başkanları halka hizmet götürürler. Belediyeler bürokratlar ile değil belediye başkanları ile yönetilir. Bürokratların gölgesi altında kalan bir belediye başkanı değil, bürokratları doğru yönlendiren, yöneten ve lider sıfatında bir kişi olarak bir Belediye Başkanı olarak herkes tarafından bilinir olacağımıza biz inanıyoruz. Ciddi derecede yapılaşmasını tamamlamış bölgelerde Kültür ve sosyal merkezler, bunun yanında tam teşekküllü kapalı pazaryeri inşa edeceğiz bunu yapabilmemiz için, elimizdeki milli emlak arazileri, belediyenin arazileri ve belediye hizmet arazilerini kullanacağız. Bunlar da çok katlı olmak zorunluluğu getireceğiz. Çünkü kapalı pazaryeri tek katlı yapıp, inanılmaz derece değerli arazileri, yok durumuna düşürmek gibi bir niyetimiz yok. Bu arazileri daha verimli ve daha rantabl kullanmak istiyoruz. O arazinin üzerinde kapalı pazaryeri, düğün salonu, taziye evi, kreş alanı ve tüm bunların yanında gençlikle ilgili olarak ‘Gençlik Rehabilitasyon Merkezi’ , ‘Kadın ve Gençlik Aile Sağlığı Danışma Merkezi’ gibi birimler oluşturacağız. Sivil Toplum Örgütleri ve hemşeri derneklerini destekleyeceğiz. Onların kendi kültürlerini yaşayabilmeleri açısından, gerek tekstil, gerekse ev yapımı yiyecek içecek ile yaptıkları çalışmaları sergileyip satabilmeleri için pazarlarda yer onlara yer vereceğiz.

Peki Bayraklı Belediyesi bu projeleri hangi kaynaklarla gerçekleştirecek?

İlçe belediye bütçelerinin yüzde otuzu kesintiye uğradı. Bizim topladığımız gelirin tamamı emlak çevre temizlik vergilerinden oluşuyor. Belediyeler kendilerine ekstra gelir oluşturmak zorundalar. Kendilerine bu tür kompleks durumlarda hayırsever vatandaşlardan yardım alırlar. Çıkar ilişkisi içerinde kesinlikle olmadan bu bölge içerisinde, taziye evi isteyen yer gösterin ve biz yapalım diyen iş insanları var. Bu iş adamlarından destek almak zorundayız. Belediyede para yoksa ve kaynak yaratılamıyorsa, nereden destek alacak? Bayraklı’da yaşayan insanlardan ‘hayır’ yapmak üzere bu projelerin yapımına katkıda bulunacaklar. Biz onlardan talepte bulunacağız. Onlar da bu talebe katkı sunacaklar. Finanslar olarak ayrıca bütçenin yetersiz olduğu noktalarda, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden de yardım alacağız.

FOTOĞRAF: AYŞE SOYKIRAY

Editör: Haber Merkezi