Gözaltına alındıktan sonra işkence gördüğü iddia edilen Osman Şiban ve Servet Turgut’un, durumuna ilişkin inceleme yapmak isteyen HDP heyeti Van'a gitti. HDP il binasından heyeti karşılamak üzere havaalanına gitmek isteyen partililer, zırhlı araçlı çevik kuvvet polisi tarafından engellendi.

Görüşmelerin ardından partililer, Ferit Melen Havalimanı’nda gelen heyeti karşıladı.


Van Bölge Araştırma Hastanesi başhekimiyle görüşen heyet, ardından hastane kapısında açıklama yapmak istedi. Alanı kapatan polisler, heyetin açıklamasına izin vermeyeceklerini söyledi. Bunun üzerine yeniden tartışma yaşandı. Partilileri gözaltına almak isteyen polis ile milletvekilleri arasında kısa süreli arbede yaşandı.

Buna rağmen HDP heyet tarafından açıklama yapıldı. HDP Gurup Başkanvekili Saruhan Oluç, işkence iddiasının peşini bırakmayacaklarını belirtti.Van Valiliği’nin 'usuluüne uygun gözaltı' açıklamasına tepki gösteren Oluç, "Hayır, bu insanlar usule uygun bir şekilde alınmamışlar. Bu insanlara çok açık bir şekilde işkence yapılmış. Van valisinin görevi yapılan işkenceyi gizlemek değil, yapılmış olan bu işkenceyi ve insanlık suçunu açığa çıkarmaktır. Bunu yapmış olanların, bunun emrini vermiş olanların hukuken soruşturmaya uğramalarını sağlamaktır. Özel hareket mı yaptı bu işkenceyi? Emniyet güçleri mi yaptı? Sizin yeni JİTEM’iniz mi yaptı? Bunu öğrenmek istiyoruz” dedi.

Bir tek yurttaşın burnunun kanamaması için toplumsal adalet, barış ve özgürlük mücadelelerini sürdüreceklerini ifade eden Oluç, şöyle konuştu: Bir kez daha sesleniyoruz; kötü muamele ve işkenceden vazgeçin. Bu insanların suçu varsa adalet önünde bunu sorun.”

***

İFADE VEREMEYECEK DURUMDA

Sabah saatlerinde savcılık kararıyla polisler tarafından evinden zorla alınarak askeri hastaneye götürülen Osman Şiban’ın ifade veremeyeceği anlaşılması üzerine yeniden tedavi altına alındı. Aile avukatları ise, Şiban’ın askeri değil devlet hastanesinde tedavi edilmesi için başvuru yaptı. Van Valiliği’nin “Kaçarken kayadan düşme sonucu yaralandı” açıklamasına da tepki gösteren ailelerin avukatları, “Valiliğin dosyadan haberi yok” diye konuştu.

BİRGÜN

Editör: Haber Merkezi