İZ GAZETE- Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkiyi siyaset, ticaret, savunma, eğitim, turizm, sağlık ve ulaştırma alanları başta olmak üzere çok geniş bir çerçevede değerlendirmek gerektiğini söyleyen CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, “Rusya'nın en önemli dış ticaret ortaklarımızdan biri olduğu yadsınamaz bir gerçektir. Türkiye'nin Rusya'dan yüzde 59'u petrol ve türevleri, yüzde 25'i çelik ve metaller olmak üzere ithalatı, Rusya'ya yüzde 28'i makine teçhizat ve araçlar, yüzde 31'i gıda ve yüzde 18'i tekstil ürünleri ve ayakkabı ihracatı söz konusudur" dedi.

2021 yılında Türkiye, Rusya'dan 1,8 milyar dolar değerinde 6,7 milyon ton buğday ithalatı, milyon ton kepek ithalatı yapıldığını belirten CHP'li Polat, baklagiller ürün ithalatının 206 milyon dolara ulaştığını ve en çok ithal edilen ürünler arasında küspenin de ilk sıralarda yer aldığını anımsattı.

Konuyu Meclis gündemine taşıyan CHP'li Polat, Ticaret Bakanı Mehmet Muş'a şu soruları yöneltti:

Olası savaş durumunda Türkiye ile Rusya arasındaki ticaretin güvence altına alınması noktasında Bakanlığınızca yapılan bir çalışma var mıdır?

Olası savaş durumunda Türkiye'nin Rusya'dan ithal edilen ürünlere ulaşamaması ihtimaline yönelik olarak Bakanlığınızca alınan tedbirler nelerdir?

Olası savaş durumuna yönelik olarak Bakanlığınızca Rusya'dan ithal edilen ürünler için alternatif pazar çalışması yapılmış mıdır?

Olası savaş durumunda üretici ve ihracatçılarımızı korumak adına Bakanlığınızca ne gibi tedbirler alınmaktadır?

Olası savaş durumunda ithalatçılarımızı korumak adına Bakanlığınızca ne gibi tedbirler alınmaktadır?

Editör: Haber Merkezi