İşte O Soru Önergesi;

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Anayasanın 98. Ve TBMM İçtüzüğü ’nün 96. Maddeleri gereğince Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim.

Dün (14.11.2017) basında yer alan haberlere göre, Osmanlı'da Damat Ferit hükümetinde şeyhülislam olarak görev yapan ve Kurtuluş Savaşı yıllarında Mustafa Kemal Atatürk'e ölüm fetvası çıkartan Mustafa Sabri'nin adının, Tokat'ta yeni açılan bir Anadolu imam hatip lisesine verildiği ortaya çıkmıştır. Atatürk’ün Nutuk kitabında ‘Vatan haini’ olarak tanımladığı bir kişinin isminin bu eğitim öğretim yılı başında Tokat’ta imam hatip lisesine verildiği ve bu kişinin İngilizlerle bir olup, İngiliz uçaklarından atılan bildirilerde ‘Kuva-i Milliye ye yardım etmeyin, bunların katli vaciptir’ diye fetvalar veren Şeyhülislam Mustafa Sabri olduğu bilinmektedir.

Bu bağlamda,

1 - Milli Mücadele’ye karşı daima olumsuz tutum ve davranışlar içerisinde yer alan, yeni kurulan Türk devletini ve rejimini daima eleştiren, tüm inkılaplara karşı çıkan, Cumhuriyete ve Atatürk’e karşı devamlı kin ve nefret kusan, Mustafa Kemal Atatürk’e ölüm fetvası çıkartan Mustafa Sabri’nin adı niçin Tokat’ta açılan bir imam hatip lisesine verilmiştir?

2 - Tokat İlimizde, ismi okula verilebilecek bir Türk büyüğü, ilim adamı, eğitimci, yazar veya sanatçı yok mudur?

3 - Ülkemiz genelinde kaç okula bu ve Milli Mücadelenin karşısında olan, Atatürk düşmanı benzeri kişilerin isimleri verilmiştir?

4 - Yoksa bu durum sadece bir isim benzerliği mi taşımaktadır?

Editör: Haber Merkezi