İZ GAZETE- Gençlik ve Spor Bakanlığı'na bağlı Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğünün amacının; yükseköğrenim gören öğrenciler için yurtlar yapmak ve bunların işletmesini sağlamak olduğunu anımsatan HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, "Kuruma bağlı yurtlarının çoğunda;  yemek, temizlik, hijyen, kişisel alan  ve çalışma alanının kısıtlı olması sorunları mevcuttur. Yurt ücretleri her yıl katlanarak artmaktadır" dedi.

YURT İHTİYACININ YÜZDE 18'İNİ DEVLET KARŞILIYOR 

Barınma ücretine, yemek, ulaşım, eğitim, öğretim için giderler eklendiğinde öğrencilerin büyük mağduriyetler yaşadığını belirten Çepni, valiliklere gönderilen ' barınma tedbirleri' ile ilgili genelgeyi işaret ederek, "2021 yılında kurumun 723.814 öğrenci kapasiteli 774 yurdu bulunmaktadır. Öğrencilerin sadece yüzde on sekizinin barınma ihtiyacı Devlet tarafından karşılanmaktadır. 

2022 – 2023 eğitim-öğretim yılı başlarken, 11-08-2022 tarihinde, Gençlik ve Spor Bakanı ve İçişleri Bakanı'nın 81 İl Valisi ve Gençlik ve Spor İl Müdürleri ile yaptıkları toplantıda alınan kararlar doğrultusunda, Valiliklere,  “Üniversitelerde Güvenlik ve Barınma Tedbirleri” genelgesi gönderilmiştir. Genelgede, artan öğrenci sayısı öğrenci yurtlarına olan talebi arttıracağı için, üniversite öğrencilerinin barınmalarına yönelik il/ilçe bazlı ihtiyaç analizleri yapılarak,  öğrenci yurtlarında var olan kapasitenin tam olarak kullanılması ve imkânlar ölçüsünde ek kapasite oluşturulması bildirilmiştir" bilgini paylaştı. 

ÖĞRENCİLER TARİKAT YURTLARINA MECBUR BIRAKILIYOR

Genelge yayınlandıktan sonra yurt odalarında bulunan, yatak, baza yerine ranza sistemi getirildiğini ifade eden Çepni, çalışma masaları kaldırılarak oda kapasitesinin iki katına çıkartıldığı bilgisini aktardı. Çepni, "Devletin, yeni yurtlar yapmak yerine, uygun olmayan fiziki ortamda yatak sayısını arttırarak, öğrencilerin yaşam alanlarını daraltarak barınma sorununa çözüm ürettiği algısını oluşturmaktadır. Bu durumda yurtların ders çalışma alanları, ortak banyoları, çamaşır ve  yemekhaneleri, sosyal alanları da kapasiteyi karşılayamayacaktır. Üniversite öğrencileri, en temel hakları olan barınma hakkı, Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü yurtları tarafından karşılanmadığında,  vakıflar, cemaatler, dernekler ve özel kişiler tarafından işletilen  yurtlarda kalmak zorunda kalmaktadır" diyerek tepkisini dile getirdi.

DEVLET BARINMA SORUNU ÇÖZMELİDİR

Son düzenlemeden sonra kalabalık odalarda kalmaya mecbur edilen öğrencilerin birçoğunun bu yurtlara geçmek zorunda bırakıldığını belirten HDP'li Çepni, "Türkiye’de üniversitenin bulunduğu her ilde yeterli sayıda, bütün öğrencilerin sağlıklı ve güvenli bir ortamda barınmalarını sağlayacak devlet yurtlarının yapılması, öğrencilerin barınma giderlerinin devlet tarafından karşılanması sosyal devlet olmanın gereğidir" dedi.  

BARINMA İHTİYACINI ÇÖZECEK PROJENİZ VAR MI?

Çepni, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu'na şu sorunları yöneltti:

1- Üniversite öğrencilerinin barınma sorununa çözüm olarak, öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılayan, yeni, uygun yurtlar yapılmak yerine neden mevcut yurtlarda odalara ek yatak konmaktadır? 

2- Yeni düzenleme ile 2022-2023 eğitim-öğretim döneminde Bakanlığınıza bağlı yurtlarda kaç öğrenci kalacaktır? 2021-2022 yıllarında aynı yurtlarda kaç öğrenci kalmıştır? 

3- Mevcut yurtlardaki yatak sayısının artışı sonrasında,   çalışma alanlarının, banyoların, yemekhanelerin, çamaşırhanelerin uygunluğu nasıl sağlanacaktır? Öğrenciler verimli bir şekilde nasıl ders çalışabileceklerdir? 

4-2022 yaz döneminde hangi şehirlerde bulunan yurtlarının yenileme ve bakım işleri yapılmıştır? 

5- Bakanlığınızın programında hangi şehirlerde, kaç kapasiteli öğrenci yurdu yapım işi vardır? 

6- Bakanlığınız kayıtlarına göre, hangi şehirlerde üniversite öğrencilerinin kaldığı  kaç tane, özel yurt, cemaatler ve dernekler tarafından işletilen  yurt mevcuttur? Bunların kapasitesi ne kadardır? Bu yurtların denetimi ne sıklıkla yapılmaktadır? 

7- 2022-2023 eğitim-öğretim yılı yurtlarda  oda ücretlerine zam yapılırken işçi/memur maaşlarına yapılan zamlar, içinde bulunduğumuz ekonomik durum ve enflasyon dikkate alınmış mıdır? Özel yurtlar, vakıf yurtları ve üniversite yurtlarına yapılan zamlar için  bu yurtların sorumluları ve Bakanlığınız arasında işbirliği var mıdır? Bakanlığınız yurt ücretleri için bu kurumlara müdahalede bulunmakta mıdır? 

8- Üniversite öğrencilerinin barınma ihtiyaçlarını güvenli ve ücretsiz sağlamaya yönelik projeniz var mıdır? 

Editör: Haber Merkezi