CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, Buca’da üniversite öğrencilerinin evine misafir oldu. Sınav haftasında öğrencilere başarı dileklerini ileten Bakan, öğrencilerin eğitim ve yurt sorunlarını dinleyerek, çözüm noktasında mecliste yapabileceklerini aktardı.

CHP Buca İlçe Başkanı Çağdaş Kaya, İlçe Gençlik Kolları Başkanı Haydar Göktepe ve ilçe gençlik kollarının da bulunduğu ziyarette, öğrencilerle Türkiye ve Türkiye’nin geleceği üzerine sohbet edildi.

Üniversiteler yaygınlaşsa da devlet üniversitelerinde akademik düzeyin giderek düştüğüne dikkat çeken Bakan, öğrenci yetiştirilemediğini ifade etti.

Devlet okullarında eğitimin Almanya'da olduğu gibi parasız olması gerektiğini vurgulayan Bakan, ikinci öğretim öğrencilerinden ve okulu uzayan öğrencilerden harç alınmasını da eleştirdi.

Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı özel yurtlardaki denetimsizlikten şikayet eden öğrencilere, konuyla ilgilenip çalışma yapacağını ve meclise sunacağını söyledi.

DEVLET ÜNİVERSİTELERİNİN AKADEMİK DÜZEYİ DÜŞÜYOR

Laik, çağdaş, bilimsel ve parasız eğitim vurgusu yapan Bakan, “Her gelir düzeyinden çocuğun devlet üniversitelerinde iyi bir eğitim görebilmesini sağlamak, akademik kadroya  tatmin edici ücret verilmesi ve bilimsel araştırmalar için fon ayrılması gerekir. Devlet üniversitelerinin akademik kadroları vakıf üniversitelerine geçiyor. Şu an iyi ‘eğitim almak istersen vakıf üniversitesine gitmen gerekir’ algısı var. Devlet üniversitelerindeki hocalar vakıf üniversitelerine yüksek paralarla transfer oluyorlar. Tıp fakültelerinde durum aynı, tam gün yasası yüzünden hocalar okulu bırakmak zorunda kalıyor. En iyi hocalar ders veremiyor, öğrenci yetiştirilemiyor” dedi.

ENSAR GİBİ VAKIFLAR DEVLETİN BOŞLUĞUNU DOLDURUYOR

Yurt sorunuyla ilgili “Devlet, sunması gereken imkanı sunmadıkça, Ensar Vakfı gibi oluşumlar yayılacak, önüne geçilemeyecek” diyen Bakan sözlerine şu şekilde devam etti: “Ensar Vakfı gibi vakıflar devletin boşluğunu dolduruyor. Eğer bilimsel, laik ve parasız eğitimi devlet sunsa, yurt sorununu çözse bu tip vakıfların varlık sebebi ortadan kalkar. Bunların çoğalması devletin yapması gereken işi yapmadığını ve aczini gösterir.”

UMUTSUZ OLMAYIN!

Bakan, Türkiye’nin geleceğiyle ilgili kaygıları olan öğrencilere, “Atatürk Samsun’a çıktığında yanında 18 kişi vardı bugün onun kurduğu Cumhuriyet’e ve değerlerine inanan milyonlar var. Umutsuzluğa kapılmaya gerek yok. Önünüzde upuzun yıllar var kimse sonsuza kadar kazanamaz. Bu iktidar da değişecek. Yarını kurgulamak için bizim zamanımız var, sizin daha çok zamanınız var” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi