CİHAN SAMGAR / İZ GAZETE – Gazetemize ziyarette bulunan eski CHP Konak İlçe Başkanı ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Tuncay Özkan’ın yardımcısı olan Mehmet Şakir Başak kent gündeminden, yerel seçimlere kadar birçok konuda açıklamalarda bulundu. Yeni Asır’ın hedef aldığı Tunç Soyer’e sahip çıkan Başak, ‘Bunlar tamamen Tunç Bey’in adaylığını önlemeye yönelik.’ ifadelerini kullandı. Başak ayrıca belediye başkan adaylığı için de sinyal verdi.

Mehmet Şakir Başak ile yaptığımız röportaj:

Başkanım Yeni Asır’ın Tunç Soyer'i hedef almasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Burada Yeni Asır’ı militanvari bir görüşün temsili olarak görebiliriz. Bana göre basın kuruluşu olarak değerlendirilemez. Yeni Asır ne yazık ki böyle bir noktaya geldi. Asırlık bir gazete, bu durumlara düşmemeliydi. Dolayısıyla bugün Tunç Bey’i hedef aldılar. Yarın başka birini hedef alırlar, öbür gün başka birini hedef alırlar. Kimi söyler işaret ederlerse onu hedef alırlar. O noktada saldırı başlar. Bu noktada şunu çok açık yüreklilikle söyleyeyim ki Tunç Soyer gerçekten siyasette var olan ve var olması gereken bir insan. Dolayısıyla tehlike gördükleri insanlara saldırıyorlar. Bu durum Tunç Bey’in adaylığını önlemeye yönelik. Bu noktada Tunç Bey bir adım önde. İsmi halk arasında da var, siyasetin içerisinde de var. Vizyonu olan bir insan. Açık yüreklilikle söyleyebilirim saldırının ana nedenini bu oluşturuyor.

Peki bunu kimler yapıyordur?

Siyaset o kadar çok yönlü, o kadar çok profilli ki bu noktada birinci derecede iktidar yandaşları yapmıştır bu işi. Öbür noktada da onun adaylığını engellemeye çalışan her kesimden insan olabilir.

Partinizden de olabilir mi?

Bunu düşünmek istemiyorum. Böyle bir şeyin olmasını düşünmek istemiyorum. Partimizden birisinin Yeni Asır’ı kullanarak partisine saldırabileceğini düşünmek istemiyorum.

1 Ekim tarihinde Aziz Kocaoğlu aday olup olmayacağını açıklayacak. Kentin gündemi bu. Sizin yaklaşımınız nasıl?

Aziz Bey 16 sene bu kentin Belediye Başkanlığı’nı yapmış bir abimiz. Kendisi değişimden söz ederken bir değişim de gerçekleştirebilir, ben devam ederim de diyebilir. Kendisinin özgür iradesidir. Verdiği karara da saygı göstereceğiz.

Bir önceki seçimlerde kaybedilen 8 ilçe için yapılan hatalar tekrarlanabilir mi?

Hayır. Artık böyle bir şey söz konusu değil. Geçmişte Başkanımızın, Genel Merkezin ya da örgütümüzün bir bütün halinde yaptığı hata sonucunda 8 ilçeyi kaybettik. Tabi stratejikti o. Kimi yerde 16 oy ile kimi yerde 300 oy ile kaybettik. Gerçekten içimizi acıtan bir durumdu. Tabi ki bundan çıkartmamız gereken derslerin olduğu bir noktayız. Böyle bir şeyin tekrarlanması söz konusu değil. Kitlelerin, örgütün, kamuoyunun, STK’ların hepsinin ortak paydada buluştuğu adayların atanacağını düşünüyorum. Genel Merkez de bu noktada hassasiyet ile değerlendirme yapacaktır.

İzmir Büyükşehir Belediyesi için dışarıdan bir isim olan Ender Yorgancılar konuşuluyor. Siz ne düşünüyorsunuz?

Ben ihtimal vermiyorum. Parti ile hiçbir ilişkisi olmayan, örgütten olmayan bir profil. Siz ne söylerseniz söyleyin örgütün şu an aday belirlemede en az %25-30 gücü var. Çok değerli bir insan, başarılı ve büyük bir iş adamı bu noktalarda olumsuz bir şeyler söylemek söz konusu değil ama CHP’nin adayı olmasını ben olanak dışı görüyorum.

Bir ayağınız Ankara’da, bir ayağınız İzmir’de. Aday adayı olanlara dair ‘yol haritası böyle olmalı’ diyebileceğiz bir şey var mı? Ankara’da hava nasıl?

Bana göre bir oy fazla kiminle alırız? Halkın, örgütün kendini içinde gördüğü adaylar olacak. Kitleleri sürükleyecek, dava adamları, halk liderleri gerekiyor bundan sonraki süreçte. Artık selden kütük kapma döneminin ötesinde, siyaseti sokağa taşıyan, yaptıklarını siyasete evirmesini bilen, yerelde yaptığı bütün çalışmaların sosyal belediyecilik ve Cumhuriyet Halk Partisi’nin temelinde var olan halkçı belediyecilik anlayışını benimsemiş adaylara ihtiyaç var. Yani dava adamlarına ihtiyaç var. Mesele benim yerelde idolüm Fatsa Belediye Başkanı Fikri Sönmez ‘Terzi Fikri’, Aydın Erten birer dava adamı ve halk liderleriydi, önderiydiler. Bize şu an böyle adamlar lazım. Masa başı yerel yöneticiliğin artık kar etmediğini, halkla birleşemediğini görüyoruz. O yüzden halkın kendini içinde görebildiği halk adamlarına, kitle önderlerine ihtiyacımız var.

Başkanım adınız İzmir’de iki ilçede aday olacak diye lanse ediliyor. Şakir Başkan bir belediyeye aday mı?

Ben siyasette ‘ben değil, biz’ anlayışını oturtmaya çalışan, bu mücadeleyi yapan biriyim. 40 yıldır bu bölgede yaşıyorum. 35 yılı aşkındır esnaflık yapıyorum. Kendimce dünyayı gezdim. Beni var eden yaşadıklarımdır. Bu yaşadıklarımı da Cumhuriyet Halk Partisi temelinde halka, sokağa yansıtmaya çalışıyorum. Ben şu anda ilçe başkanı değilim, il delegesi de değilim, kongre delegesi de değilim. Tek aday olduğum halde kendimi yazmadım. Kendime güç devşirmeye yönelik bir siyaset anlayışım hiç olmadı. Neden siyaset yaptığımı bu güne kadar kimse sormadı. “Çıkar peşinde değilsin”, “Bir menfaat ilişkin yok”, “Neden işini, gücünü, çoluğunu, çocuğunu bıraktın?” diye soran olmadı. Ama ben yaptıklarımla, söylediklerimin çelişmemesi için elimden geleni yaptım. Gerek projeler bazında, gerek eylemsel anlamda bunları hep oturtmaya çalıştım. Cumhuriyet Halk Partisi’nin devrimcilik anlayışının bir sembolü haline gelmek istiyorum. Gençlerin önünü açan, kadınlara değer veren, lafla değil. Mesele en fazla genç ve kadın il delegesi bizim ilçemizde. Ama kendimi yazmadım. Kendimden feragat ettim, onlar da benim ailem dedim. Hemşericilik yapmadım ama aynı zamanda kendi etnik kökenimi de bir kenara koymadım, gocunmadım. Cumhuriyet Halk Partisi’nde bizim gibi insanların var olduğunu göstermek gerekiyor. Hiç mütevazı olmayacağım bu noktada; ola ki bir belediye başkanlığı şansı doğsun bana ve beraber çalıştığım takım arkadaşlarıma, biz böyle bir görevde Cumhuriyet Halk Partisi’nin efsane olacak bir belediye başkanlığını göstermek istiyoruz. Biz bir şey katmak, bir şey vermek istiyoruz. Biz bu topluma Cumhuriyet Halk Partisi’nin belediyeciliğini göstermek istiyoruz. Bu fırsat doğarsa neler yapılabileceğini göstermek istiyoruz. Benim siyasette bir sloganım var: “Ben yapılmayanı yapmaya geldim.” Halkçı belediyecilikte Ovacık Belediyesi’ni de geride bırakacağımızın sözünü veriyorum.

Editör: Haber Merkezi