İZ GAZETE - HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni gazetemize özel açıklamlarda bulundu.

Çepni ile 18.03.2019 tarihinde Alsancak Kıbrış Şehitleri Caddesi'nde HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay ile gerçekleştirmek istedikleri basın açıklamasında emniyet güçlerinin kendilerine yönelik ablukasını, Barış Akademisyenlerini, Newroz'u ve gündeme dair politikaları konuştuk. 

Çepni, Tekirdağ Cezaevinde açlık grevindeyken intihar eden Zülküf Kesen hakkında yapmak istedikleri basın açıklamasını emniyet güçlerinin yoğun ablukası altında gerçekleştirdiklerini söyledi. 

"İKTİDAR ALTERNATİFSİZLİĞİ ÖRGÜTLÜYOR"

Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nde gerçekleştirdikleri basın açıklaması sırasında emniyet güçlerinin kendilerine olan tutumunun, iktidarın bir yansıması olduğunun altını çizen Çepni, iktidarın anti demokratik uygulamalarının nedeninin kötü ekonomik koşullar olduğunu ifade etti. "İktidar gözünü karartmış ve her türlü hukuksuzluğu her türlü anti-demokratik uygulamayı hayata geçirebilir. Ayakta kalmak için şiddetten besleniyor. Sarayın karşısında kim varsa anti demokratik uygulamalarla bastırmaya çalışıyor. Ama biz mücadele etmeye devam edeceğiz, umutsuz değiliz. HDP olarak kayyumları geri alacağız. Albert Camus diyor ki; 'Korkuya dayalı saygı en tehlikeli duygudur.' Bunlar insanlara ölümü gösterip açlığa mahkum ediyorlar. Bu yönetilebilir bir durum değil." diyen Çepni sözlerini "Artık mızrak çuvala sığmıyor. Kürt halkına karşı Ortadoğu’da bir savaş yürütmeye çalışıyorlar. Bunun için Batı’da mutlak bir sessizlik gerekir. O yüzden biz HDP olarak diyoruz ki bir tarafta savaş bir tarafta yoksulluk var. Ekonomik kriz bunu çok net ortaya çıkardı. AKP tüm bunları yaparken bir şey daha yapmaya çalışıyor; alternatifsizliği örgütlüyor. En temel mesele budur. Ben gitsem bile yeni gelecek olan daha iyi olmayacak diyor. HDP’ye bu yüzden saldırıyor. Cesaretimizle, siyaset tarzımızla, emekçiliğimizle bunu örgütleyeceğiz. Bu bizi kaçınılmaz olarak zafere taşıyacaktır. Bu topraklar, bu coğrafya bu siyasete mahkum değil. Demokrasi ve özgürlük bu coğrafyada mutlaka hakim hale gelecektir." şeklinde sürdürdü.

İKTİDARIN HDP'YE YÖNELİK TUTUMUNUN NEDENLERİ

İktidarın son dönemlerde HDP'ye yönelik düşmanlaştırıcı tutumunu değerlendiren Çepni bunun nedeninin HDP'yi susturarak pozisyonlarını rahatlatmak olduğunu iddia etti. "Özellikle son seçim sürecinde tümüyle AKP, MHP faşist, şantaj koalisyonu HDP ile yatıp HDP ile kalkıyor. Çünkü HDP’yi susturamadıklarında bu politikayı rahatça hayata geçirme imkanları olmadıklarını görüyorlar. HDP susmadıkça sıkışıyorlar, panik halindeler. HDP durmadıkça kendi pozisyonları zayıflıyor dolayısıyla bütün icraatleri HDP’nin yok edilmesi üzerine. HDP susarsa bütün demokrasi güçlerini susturacaklarını sanıyorlar. HDP bu anlamda temel bir mücadele aracıdır.” şeklinde konuşan Çepni, ekonomik krizyle birlikte AKP'nin politika üretemediğini savundu.

BARIŞ AKADEMİSYENLERİ

19 Mart tarihinde Bayraklı Adliyesi'nde gerçekleşen Barış Akademisyenleri davasının ilk duruşmasına katılan Çepni konuyla ilgili olarak "Barış akademisyenleri davası herhalde bu ülkenin hukuk tarihindeki en büyük yüz karasıdır. Davanın ülkede barış ve demokrasinin hakim kılınması için akademik meselelerin çok önemli bir rolü var. Akademinin sustuğu, geri çekildiği, soru sormadığı bir ülkede demokrasinin gelişmesi, halkların demokratik taleplerde bulunmasının koşulları mümkün değil. Akademi susmuşsa aslında bütün toplum susar." değerlendirmesini yaptı.

"21 MART MÜCADELEMİZİN BİR GÖSTERGESİ OLACAK"

Çepni yarınki Newroz'un ülke gündemiyle çok örtüştüğünün altını çizerek bu bayramın ezilen halkların mücadele ve direnişinin bir sembolü olduğunu söyledi.  "Biz buradayız, burada kalmaya devam edeceğiz. Biz üretenleriz, işçiyiz, emekçiyiz ve kadim halklarız." diyen Çepni iktidarın değerlerinin ise ülkenin değerleriyle örtüşmediğini söyledi. Çepni son olarak "İnsanları 200 gram çayla kandıracağını düşünen tüccarlar iktidardır. Bu yüzden halkımızı, İzmir’de 21 Mart’ta saat 16.00’da Gündoğdu Meydanı’na bekliyoruz. Tüm Ege’de de bu etkinliklerimizi gerçekleştireceğiz. Denizli’den Bodrum’a kadar. Bu seçim zaferimizin de önceden ilanı ve seçim sonrası mücadelemizin de bir göstergesi olacak.” dedi.

Editör: Haber Merkezi