İZ GAZETE - İzmir Barosu, Diyarbakır Baro Başkanlığı görevini sürdürdüğü sırada, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde uğradığı sihalı saldırı sonucu hayatını kaybeden Tahir Elçi için bir mesaj yayınladı. Yayınlanan mesajda Tahir Elçi'nin faili meçhul bir cinayete kurban gittiği hatırlatılırken, geride kalan üç yıl içerisinde delillwerin ortandan kalktığı ve dava dosyasının Tahir Elçi'nin avukatları için kısıtılandığına vurgu yapıldı.

İzmir Barosu tarafından Tahir Elçi için yayınlanan mesaj şöyle:

"Bir cumartesi sabahında, insanları, insanlığın ortak kültür miraslarına sahip çıkmaya çağırırken, aydınlatmak için yaşamını adadığı faili meçhul cinayetlerden biri onu buldu.

Savaşın, silahın, çatışmanın bu topraklardan uzak tutulması; barışın, adaletin, hukukun egemen kılınması çağrısı yapıyordu.

İnsanların barışa olan özlemi, yaşamının amacı oldu. Ne gözaltına alınmak onu vazgeçirebildi bu amaç için mücadele etmekten ne günlerce yaşadığı işkenceler. Şiddetin, insan hakkı ihlallerinin son bulması için çabaladı, “biz, başı yastıkta ölecek insanlar değiliz” diyordu, öyle de oldu.

3 yıl geçti. 3 yıldır, bir adım ilerlemeyen soruşturmada, baro odasında beklerken, hakkında kaçak olduğu için yakalama kararı çıkartanlar, barışın elçisinin dosyasına tek bir şüpheli dahi ekleyemediler. Deliller ortadan kaldırıldı; dosya, Tahir Elçi’nin avukatlarına kısıtlandı.

Ancak, bilmeleri gerekir ki, insan haklarının gelişimine ve herkesin eşit olarak bu haklardan yararlanabilmesi sürecine yapmış olduğu katkılarını asla unutmayacağız. Uğruna ölümü göğüslediği barış ve toplumsal huzur hayalinden geri adım atmayacağız.

Ne meslektaşımız, abimiz, kardeşimiz Tahir’in barış düşünü yarım bırakacağız ne de dosyasını avukatsız.

Katledilişinin 3. yılında bu kadim coğrafyanın halkları için vermiş olduğu mücadeleyi ve cesaretini saygı ile selamlıyoruz."

Editör: Haber Merkezi