DERLEYEN: BİLGE CAN ÜNBAL YILMAZ/ İZ GAZETE- İZ Televizyonu’nda yayınlanan Özgür Coşkun’un sunduğu Gündem Özel programına konuk olan Millet Partisi Genel Başkanı Cuma Nacar, Türkiye’nin içinde bulunduğu derin ekonomik krizi, AKP iktidarının politikalarını, seçim gündemi ile bir araya gelen muhalefet partilerinden oluşan ‘Altılı Masa’yı değerlendirerek Milet Partisi’nin politikasını anlattı. Nacar, sorunları ne iktidarın ne de muhalefetin çözemeyeceğini söyleyerek, “Vatandaşımız çaresiz bırakıldı, ahlakından kültüründen süratle uzaklaştırıldı ve vatandaşımız ekmeğe muhtaç hale geldi. O nedenle Türkiye’nin bugün Millet Partisi’nde her zamankinde daha fazla ihtiyacı vardır” diye konuştu.

'DEVLET ÇÖZÜM ÜRETİR'

Türkiye’nin Cumhuriyet’in kuruluş ilkelerinden hızla uzaklaştırıldığını ve devletin çözüm üretmek yerine sorun ürettiğini söylen Nacar, “Devletimizin, kendi topraklarındaki vatandaşlarına karşı ve bütün insanlığa karşı görev ve sorumluluğu olduğunu fark ettik. Sorun üretmeyen, çözüm üreten bir yapı ile milletimizin, ümmetimizin karşı karşıya kaldığı sorunları Millet Parti’si çözecektir. Türkiye’deki siyasi partiler, vatandaşları ötekileştiren bir politika yürütüyorlar. Bu politikaları kendi menfaatleri için yapıyorlar. Vatandaşımız ekonomik, sosyal ve kültürel açılardan tam bir çıkmaza girmişken, ekmeğe muhtaç hale gelmişken, pahalılığın altında ezilirken, siyasilerin mahalle ağzı ile kovboy filmlerindeki gibi politika yürütmeleri kesinlikle kabul edilemez. Bunlar iktidarıyla muhalefetiyle çözüm değil sorun üreten partilerdir” ifadelerini kullandı.
Ne dinin ne de Mustafa Kemal Atatürk’ün hiçbir partinin, tekeli altına alınamayacağını söyleyen Nacar, Millet Partisi’ni ‘yelpazenin sapı’ olarak tanımlayarak tüm renkleri kapsadığını söyledi. Nacar, Millet Partisi’nin ne sağ ne sol parti olduğunun altını çizerek, “Bugün muhafazakar olduğunu iddia eden iktidar ve onun yandaşları, muhafazayı atmışlar sadece kar derdine düşmüşlerdir. Bu nedenle sağdaki soldaki haksız, Türk toplumunun kültürüne aykırı bu anlayışı Millet Partisi reddetmektedir. Millet Partisi Türkiye’nin 85 milyona hitap etmektedir” dedi. 

'AHLAK TEMELDİR’

Dinin istismar edildiğini söyleyen Nacar, “Biz din istismarına da din düşmanlığına da karşıyız. Bizim partimizin temeli ahlaktır, bu ahlakla gerçek anlamıyla laikliği savunuruz. Çalmadan çırpmadan, ahlak ile dürüstlükle yapılırsa ibadet kadar kutsal olduğunu düşünüyoruz” dedi.

'VERDİKLERİNİ GERİ ALIYORLAR'

Türkiye’de pahalılık nedeniyle, çarşı, pazarın ve mutfakların yangın yerine dönüştüğüne değinen Nacar, “İşsizliğe artık girmiyorum bile, iş bulabilen vatandaşlarımız aynı nasıl geçiririm, evime nasıl ekmek götürürüm derdinde, elektrik doğalgaz faturalarını ödeyemiyor, bu hizmetlerden faydalanamıyorlar. Haliyle vatandaşımızın ülkem nasıl yönetiliyor dünyada neler oluyor görecek hali yok. Zaten bunu istemiyorlar. ‘Asgari ücrete zam yaptık’ diyorlar, ama verdikleri ne varsa geri alıyorlar. Kaşıkla veriyorlar kepçe ile geri alıyorlar. Bir de vatandaşı tasarrufa davet ediyorlar. Siz saraylarda tasarruf yapmazken halk neden tasarruf yapsın. Bunu beklemek vicdansızlıktır. Siz artık bu ülkeyi yönetemiyorsunuz. Bir an evvel istirahate çekilin” diyerek iktidara çağrı yaptı.

'GENÇLER GİDİYOR'

Gençlerin beyin göçü ilgili de değerlendirmelerde bunulan Nacar, dahi seviyesindeki gençlerin bu ülkeyi terk etme derdin olduğunu söyleyerek, “TIP okumuş genç evinin giderlerini karşılayamıyor. Mühendisler hekimler bu ülkeden gitmek derdinde gençlerimiz haklı ülkeden iktidardan umutları kalmadı. Geçen bir genç kardeşimiz çok güzel bir söz söylemişti, ‘Ya bu deveyi güdeceksin ya bu diyarda kalacaksın. Deve de bizim diyar da’ demişti. O kadar haklı ki böyle düşünen çocuklarımız hayal kırıklığına uğratılmamalı, böyle düşündüğü için cezalandırmamalı bunu sağlayacak Millet Partisi’dir” dedi. 
İktidarın tarım politikalarını da eleştiren Nacar Türkiye’nin artık buğdayı bile ithal eder hale geldiğine değinerek, “Niye böyle bir hale geldik diye dönüp bakmamız gerekiyor.  Bunu sorumlusu çiftçimiz, hayvancılık yapan vatandaşlarımız değildir. Bunun sorumlusu kısa uzun vadede planlaması olmayan ‘her şeyi üretmeye gerek yok, bazılarını ithal ederiz’ diyen iktidardır. İktidarın kendi çiftçisini cezalandıran bu politikası çiftçiyi üreticiyi canından bezdirmiştir. Çiftçi üretimden vazgeçmiştir, bu sadece bugün için değil gelecek için büyük tehlikedir. Ancak iktidar bu sorunları çözebilecek kabiliyette değildir’ diye konuştu.  

'SUÇLU GÖÇMENLER DEĞİL'

Nacar, Türkiye’deki göçmen sorunu ile ilgili olarak ise, “Sığınmacılar konusunda, gerçekten dürüst erdemli ve hümanist düşünmek zorundayız. Bu insanların Türkiye’ye gelme nedeni AKP iktidarı değil mi? 6 milyonu aşkın Suriyeli’nin vatanından yerinden yurdundan malından ve ırzından mahrum edilmesinde bu iktidarın suçu yok mu? Önce bunu görmek gerekir. Ülke yol geçen hanına dönmüş. Gelen insanların parmak izini kan örnekleri alındı mı bu insanlar kim diye baktın mı? Kaldı ki ‘Bülbülü altın kafese koysan ille de vatan’ dermiş bu insanların kendi ülkelerinde özgür mutlu şekilde yaşayacakları bir dış politika yapmalıyız” dedi.

'İTTİFAKA KARŞI DEĞİLİZ'

Türkiye’nin içinde bulunduğu çıkmazdan nasıl çıkar sorusunu yanıtlayan Nacar Millet Partisi’nin çözüm önerilerini, “Ülkenin düzelmesinin birinci yolu adalettir. İkinci şart gerçek demokrasiye sahip olmak. İnsan hak ve özgürlüklerine dayalı bir hukuk devleti ve milli iradenin önündeki engellerin kalktığı gerçek bir demokrasidir. Millet Partisi birlik ve beraberlik, kardeşlik aşığı bir partidir. Milletimizin içine düşürüldüğü bu denli sorunlu bir dönemde el birliği ile çıkacağımız düşünüyorum. Dolayısı ile ittifaka karşı değiliz, milletimizin geleceğini çocuklarımızın geleceğini düşünen tüm siyasi partileri ittifaka çağırıyorum. Ancak bunu yaparken, bir tarafta haksız hukuka aykırı millerimizi dar boğaza sokan ‘Cumhur ittifakı’ gibi bir ittifak değil. Öte yandan ‘Altılı Masa’ gibi bir ittifak doğru değil haliyle ikisinde de yer almamız mümkün değil” ifadelerini kullandı.

'DERTLERİ KOLTUK' 

Muhalefet partilerinin bu sorunlar ile başa çıkacak bir planının olmadığını vurgulayarak ‘Altılı Masa’ya dair eleştirilerde bulundu. Nacar, HDP’nin de ‘Altılı Masa’ görünmeyen ittifakı olduğunu iddia ederek, “Altılı bana göre yedili masa, çünkü masanın altında HDP var. Bu masada bulunan partilerden birinin genel başkanı geçtiğimiz günlerde bir açıklama yaptı. Diyor ki ‘kimin hangi koltuğa oturacağını konuşacağız’ gördüğünüz gibi bunların derdi memleketin sorunlarını çözmek değil, hangi koltuğa oturacaklarıdır. Böyle bir ortamda iş başa düşmüştür. Millet Partisi’nin iktidar olma zamanı gelmiştir” dedi.


 
 

Editör: Haber Merkezi