İzmir’de önemli bir eksikliği tamamlayan İzmir Edebiyat Müze Kütüphanesi’nin isminin tüm Türkiye’de uygulanan şehrin önemli edebiyatçılarının isminin verilmesi için İzmirli sanatseverler uzun zamandır imza kampanyaları ve açıklamalarıyla çalışma yürütüyor. İzmirli yazar Recai Şeyhoğlu önderliğinde müzenin isminin İzmir’in önemli değerlerinden Atilla İlhan’a verilmesi için başlatılan imza kampanyasına tüm Türkiye’den 209 önemli isim katıldı. Kampanyanın sonunda ise İzmirli sanatçılar ve sanatseverlerden oluşan bir grup müzenin önünde basın açıklamasıyla müzenin isminin Atilla İlhan Edebiyat Müze Kütüphanesi olması çağrısı yaptı.



Konuyu yakından takip eden CHP İzmir Milletvekili Kani Beko da çağrıya katıldığını, İzmir'in önemli değerlerinden Atilla İlhan isminin yaşatılması gerektiğini vurguladı. Recai Şeyhoğlu, Ardahan Totuk, Ahmet Gürel, Hasan Zeki Sungur,  Hidayet Karakuş, Nüket Hürmeriç, Tunç Erciyas,  Bedri Karayağmurlar ve Osman Akbaşak’ın bir araya gelerek müze önünde yaptıkları çağrının çok kıymetli olduğunu ifade eden Beko, “Türkiye genelinden çok kıymetli isimlerin imza vererek katıldığı bu çağrıyı biz de yineliyor ve Atilla İlhan Edebiyat Müze Kütüphanesi isminin buraya çok yakışacağını, İzmirlilerin çok daha fazla içine sinecek bir iş yapılmış olacağını vurguluyoruz. Bu çağrıya Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın kulak vermesini istiyoruz. Sanatseverlerin de dediği gibi Türkiye’de kurulan tüm Edebiyat Müze Kütüphanelerine o şehrin veya yörenin değerli edebiyat ustalarının ismi verilirken İzmir’dekinin de ismen zenginleştirilmesi gerektiğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

KÜLTÜR BAKANLIĞINA ÇAĞRI

Müze önünde yapılan açıklamayı da alıntılayarak paylaşan Beko, “İzmir’de bu işleri gönüllü olarak yapan değerli sanatçı ve sanatsever dostlarımın sözlerini aynen paylaşıyor ve bunun peşini bırakmayacağımı yineliyorum. Açıklama şöyle: Kültür Bakanlığının Diyarbakır’da  Ahmed  Arif, İstanbul’da Ahmet Hamdi Tanpınar, Ankara’da Mehmet Akif Ersoy, Kütahya'da Evliya Çelebi, Trabzon’da Muhibbi, Erzurum'da Erzurumlu Emrah adına edebiyat müzesi kütüphaneleri açmasını önemli bir kültür tasarısı olarak görüyoruz. Bu uygulamayı destekliyoruz. 2021’in Eylül ayında Bornova'da açılan Edebiyat Müze Kütüphanesi ise adı İzmir’le özdeşleşen bir şair ya da yazar adıyla açılmadı. Oysa açılmalıydı. Attilâ ilhan, adı İzmir’le özdeşleşmiş bir şair-yazar-çevirmen ve düşünürdür. İzmir Edebiyat Müzesi Kütüphanesi’ne onun adı çok yakışacaktır. Biz yazarlar/ şairler/ edebiyatçılar/ edebiyatseverler olarak Bornova’da açılan Edebiyat Müzesi Kütüphanesi’nin adının Attilâ İlhan adıyla anılmasını istiyoruz. Bu konuda yalnızca İzmirli değil Türkiye sanat çevreleri de 209 isimle bizimledir. Kültür Bakanlığının bunu dikkate almasını istiyor, bu Edebiyat Müzesi  Kütüphanesi’ne  Attilâ İlhan adının verilmesini Kültür Bakanlığından bekliyoruz’

Editör: Haber Merkezi