HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan, Kozak Yaylasının başlangıcı sayılan Kapıkaya köyü yakınlarında kurulmak istenen altın madenine tepki gösterdi. 

Müslüm Doğan, Başbakan Binali Yıldırım'ın yanıtlaması istemiyle Meclis'e sunduğu önergede, bölgenin UNESCO Dünya Kültür Mirası koruma bölgesi olduğuna dikkat çekti ve madenlerin yarattığı çevre tahribatı, insan sağlığına etkileri konusunda hükümetin hazırladığı raporların olup olmadığını sordu.

Doğan'ın Meclis'e sunduğu önergede yer alan sorular; 

UNESCO Dünya Kültür Mirası koruma bölgesi olan bu yere açılmak istenen maden ocağının, köy halkına ve doğaya vereceği zarar düşünülerek ÇED olumu raporunun iptal edilmesi düşünülmektemidir.

Bölgedeki tesisin faaliyete geçmesi sırasında kaç adet ağaç kesilecektir? Tesis bölgesinde maden rezervi ne kadardır?

Komşu köy Yerlitahtacı köy muhtarının ifade ettiği gibi daha önce köylerine yapılmak istenen maden ocağının ÇED raporunun iptal edilmesiyle birlikte maden ismi değiştirilerek yeni bir ÇED olumlu raporu aldığı iddiaları doğru mudur?

Madenlerin yarattığı çevre tahribatı ve insan sağlığına etkileri konusunda hükümetinizin hazırladığı rapor veya raporlar var mıdır?

Tesis atıklarının su kaynaklarına ulaşması halinde bölgedeki vatandaşlarımızın arazilerindeki ürünlerinde doğabilecek zararlar dikkate alınmış mıdır? 

Halk sağlığının hiçe sayılması ve bölgedeki tüm canlı varlıkların bu madenler aracılığıyla yok edilmesi ne derecede doğrudur?

Söz konusu bölgede kaç ÇED yapılmıştır? Bunların kaçı kabul edilmiştir? Kaçı reddedilmiştir? Fiilen devam etmekte olan maden işletme sayısı nedir?

           

Editör: Haber Merkezi