22 kasım 2016 tarihinde o dönem HDP PM Üyesi olan, HDP İzmir İl Eş Başkanı Semra Uzunok’un İzmir Buca’daki evine polisler tarafından yapılan baskında, evde misafir olan Adnan Akın ve Murat Elalmış haklarında herhangi bir yakalama kararı olmamasına rağmen gözaltına alınmış, mahkeme’ye sevk edilen Murat Elalmış serbest bırakılırken, Adnan Akın tutuklanarak Kırıklar F Tipi Cezaevine gönderilmişti. 

Halkların Demokratik Partisi İzmir Milletvekili Müslüm Doğan önergesinde, ceza muhakemesi hukukuna göre tedbir olan tutuklamanın, peşinen cezalandırmaya dönüşmüş olmasını, cezaya dönüşen ve hatta cezayı aşan uzun tutuklama sürelerini ve adil yargılanma hakkınının engellenmesini Adalet Bakanlığına sordu.

Müslüm Doğan'ın yanıtlaması için Adalet Bakanlığı'na sunduğu önerge şöyle;

Aradan geçen 1 yıla rağmen hakkında iddianame dahi hazırlanmamış olan Adnan Akın için ceza muhakemesi hukukuna göre tedbir olan tutuklamanın, peşinen cezalandırmaya dönüşmüş olması karşısında Adalet Bakanı olarak ne düşünüyorsunuz? Uzun tutukluluk gibi hukuksuzlukların önüne geçmek adına bakanlığınız ne tür çalışmalar yapmaktadır?

Cezaya dönüşen ve hatta cezayı aşan uzun tutuklama sürelerinin toplumun adalet duygusunu zedelememesi adına ne tür çalışmalar yapmaktasınız?

Hakkında iddianame hazırlanmadan 1 yılı aşkın süredir neyle suçlandığını bilmeden tutuklu bulunan Adnan Akın’ın masumiyet karinesi çiğnenmektedir. Bu ihlalin bir an önce sona ermesi adına bakanlığınız olarak ne yapmaktasınız?

İddianamelerin hazırlanmasının yılları bulması ve bu süre içerisinde kişilerin tutuklu kalmaları bir cezalandırma ve sindirme yöntemi midir?

İddianamelerin uzun süre boyunca bazen yıllarca hazırlanamamasının nedeni nedir? Bu durumun adil yargılanma hakkını engellediğini düşünüyor musunuz? İddianame dosyalarının yıllarca hazırlanmaması hukuka olan güveni zedelememekte midir?

İddianameleri süresinde hazırlamayan savcılar hakkında TCK’nin 257. maddesi gereğince görevinin gereklerini yapmakta ihmal veya gecikme göstererek, kişilerin mağduriyetine veya kamu zararına neden olmak yüzünden bir işlem yapmayı düşünüyor musunuz? Savcıların keyfi hareket etmelerinin önünde ne gibi engeller vardır? Bakanlığınızca ne tür denetimler yapılmaktadır?