İş Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, yüzde 86’sını ulusal ve yerel basından; yüzde 14’ünü ise işçilerin mesai arkadaşları, aileleri, iş güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri ve sendikalardan öğrendiği bilgilere dayanarak Şubat ayında en az 123 işçinin yaşamını yitirdiğini açıklamışdı. Yine İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisinin verilerine göre 2017 yılında 60’ı çocuk 116’sı kadın olmak üzere en az 2 bin 6 işçi iş cinayetine kurban gitti.

Son olarak 09 Mart 2018 Cuma günü öğle saatlerinde SİDER DEMİR Çelik Fabrikası’nda taşıyıcı vinçteki çelik halatın kopması üzerine taşınan malzemenin üzerlerine düşmesi sonucu Mehmet Sait Akan (47) ve Mehmet Emin Arık (49) adlı iki işçi ezilerek yaşamını yitirmiştir.

Konuyu Meclis gündemine taşıyan HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Jülide Sarıeroğlu'ya sordu

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve idari birimler tarafından SİDER DEMİR Çelik Fabrikası’nda yaşanan iş cinayetine ilişkin bir soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatılmış ise bu soruşturma hangi kapsam ve içerikte yürütülmektedir?

Soruşturma başlatılmamış ise bunun gerekçesi nedir?

SİDER DEMİR Çelik fabrikasında kaç işçi çalışmaktadır? Fabrikada çalışan işçilerin sosyal güvenlik primleri düzenli yatırılmakta mıdır?

Olayın yaşandığı anda fabrikada kaç işçi çalışmaktaydı?

Olayın yaşandığı anda fabrikada bir iş güvenliği uzmanı bulunmakta mıydı?

İş güvenliği uzmanı yaşanacak olası tehlikelere yönelik işçilere uyarıda bulunmuş mudur? Buna dair herhangi yazılı bir tutanak ya da bir not var mıdır?

SİDER DEMİR Çelik fabrikası bakanlığınız ve bakanlığınıza bağlı idari birimlerce hangi tarihlerde kaç kere denetlenmiştir?

Bu denetlemeler sonucu fabrikada herhangi bir aksaklık ya da olumsuzluk tespit edilmiş midir?

Denetlemeler sonucu fabrikaya ilişkin herhangi bir işlem yapılmış mıdır?

Editör: Haber Merkezi