HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan, önergesinde, yurdun ne zaman açıldığını, ne sıklıkla kontrol edildiğini, yurdun herhangi bir dernek ya da vakıfla ilişkisinin olup olmadığını, öğrenci yurtlarında çalışmakta olan personellerin seçimlerinin nasıl yapıldığını, yurtlarda çalışan personellerin psikolojik testlere tutulup tutulmadığını sordu.

Başbakan Binali Yıldırım tarafından yanıtlanmasını istediği önergesinde Doğan, Dikili'de bulunan özel ortaöğretim erkek öğrenci yurdunda kalan 7 öğrenciye, yurtta temizlik görevlisi olarak görev yapan Ö.F.’nin cinsel istismarda bulunduğu ve yurdun denetimlerinin yapılıp yapılmadığını sordu. 

Doğan'ın önergesinde yer alan sorular şu şekilde; 

Bahse konu yurt ne zaman açılmıştır? Açıldığı günden bu yana kaç kere denetlenmiştir? Bu denetimler sonucu herhangi bir olumsuzluk tespit edilmiştir?

Bahse konu yurda yönelik daha önce ilgili birimlere ulaşmış bir şikâyet söz konusu mudur?

Bahse konu öğrenci yurdunun herhangi bir vakıf ya da dernekle ilişkisi bulunmakta mıdır?

Özellikle öğrenci yurtlarında çalışan personellerin seçimleri nasıl yapılmaktadır? Bu personeller psikolojik testler başta olmak üzere gerekli denetimlerden geçmekte midir?

Basına yansıyan haberlere göre yurt hakkında kapatılma kararı verilmiştir. Bu kapatılma kararı ne zaman alınmıştır? Kapatılma durumu süreli mi süresiz mi olacaktır?

Çocuk istismarı ve saldırıları önleme noktasında bağımsız bir izleme ve denetleme mekanizması oluşturmayı düşünüyor musunuz?

Son 15 yılda kaç çocuk cinsel istismara ve saldırıya maruz kalmıştır? Bunun yıllara, illere ve kurumlara göre dağılımı nedir?

Son 15 yılda gerçekleşen çocuk istismarları sonucu kaç kişi ceza almıştır? Verilen cezaların caydırıcı olduğunu düşünüyor musunuz?

Cinsel istismar mağdurlarının ve ailelerinin yanında olmak, fiziki ve ruhsal durumlarını iyileştirmek adına ne tür çalışmalar yapılmaktadır?

Editör: Haber Merkezi