Cengiz ALDEMİR/ANKARA

Meclis genel kurulunda konuşan HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni,

daha önce partili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Bunlar olsa olsa ancak üniversitelerin içerisine sızmış teröristlerdir." diyerek hedef gösterilmesinin ardından kayyum rektörün de şikâyetiyle Boğaziçi öğrencileri Enis Berke ve Caner Perit Özen'i tutuklandıklarını anımsattı. Öğrencilerin tutuklanmalarına rağmen Boğaziçi öğrencilerinin susmadığını vurgulayan HDP'li Çepni, iktidara, "Altmış bir gündür tutuklular. Gözaltı ve tutuklamalarla susturulmaya çalışılan öğrenciler susmuyor. Kayyuma karşı mücadele kırılamıyor. Öğrenciler tüm kamuoyunu dayanışmaya, mücadeleyi yükseltmeye çağırıyorlar. Üniversitelerden elinizi çekin. Öğrencileri serbest bırakın. Kayyum rektör gasbına son verin" diye seslendi.

DÖVİZ VE FAİZİN GETİRİP GÖTÜRDÜKLERİ

Son iki yılda 4 Merkez Bankası Başkanı, 3 Hazine ve Maliye Bakanı, 2 Varlık Fonu Genel Müdürü, 2 Borsa İstanbul Genel Müdürü, 3 Merkez Bankası Başyardımcısı, 2 TÜİK Başkanının değiştiğini anımsatarak, "Sadece iki yılda. Şimdi de Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan gitti, Nureddin Nebati geldi. Tabii, bu değişimden sonra sosyal medyaya 2 tane fotoğraf yansıdı; bunlardan bir tanesi yeni Bakanın damat bakanla olan fotoğrafı, bir diğeri de Gülen'le olan fotoğrafı. Bunu yorumsuz geçiyorum" dedi.

AKP'NİN ÇÖZÜMÜ  TUTUKLAMA VE  SUSTURMA

Antalya'da sokak röportajında, milletvekillerinin her gün söylediklerini söyleyen Ahmet Kumak ve röportajı yaptıran Hasan Köksoy'un tutuklandığını kaydeden HDP'li Çepni, bir diğer olayın ise Sağlık Bakanı Koca'nın Erdoğan'la  "imtihanı" diyaloğuna dikkat çekerek, " Gerçekten nasıl tanımlanır, bilemiyorum. Bir Bakanın düştüğü acı durum, gülünç durum gerçekten ibretlikti. İstifa etme hakkı dahi tanınmayan bakanlarla karşı karşıyayız. Şimdi, burada AKP'nin çözümü, biri tutuklama biri de mutlak susturma. Şimdi, bu AKP ekonomisi, böyle kurtulmaz. Yani bu ekonomi, birisinin gidip birisinin gelmesiyle kurtulma şansı yok çünkü bu ekonomi ucuz emek üzerine kurulu, bu ekonomi güvencesiz çalışma üzerine kurulu, bu ekonomi emeğin örgütsüzleştirilmesi üzerine kurulu, bu ekonomi hortumlama üzerine kurulu" sözleriyle tepki gösterdi.

SARAY SEBEP, AÇLIK SONUÇ

Ekonominin tümden değişmediği müddetçe kurtuluş imkânının olamayacağını vurgulayan Çepni, iktidarı sert bir dille eleştirerek şöyle konuştu: " Bu ekonominin emekçilerin lehine düzelmesi imkânı yoktur çünkü bu ekonomide hırsızlık ekonomisi, yolsuzluk ekonomisi, saray ekonomisi sebeptir; sonuç ise açlık, yoksulluk, kriz ve çürümedir. Bu kan emici yüzde 1 sermayenin sonuna kadar sömürdüğü milyonlarca emekçinin bu saray ekonomisinden herhangi bir çıkarı yoktur. Çare hepsinin gitmesidir. Şunun bunun istifası değil, başta Tayyip Erdoğan olmak üzere suç işleri bakanından tutun diğer bakanlara kadar, velhasıl bu rant ekonomisinin sahibi ve suçlularının tümden istifa etmesiyle; demokratik, halkçı bir biçimde halkın inisiyatif alması ve iradenin halkın eline geçmesiyle ancak kurtuluş olabilir diyorum."

Editör: Haber Merkezi