İklim krizinin etkileri, yanlış politikalar ve uygulamalarla daha da yıkıcı ve yakıcı hale geldiğini belirten CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, "Hemen hemen her gün bir gölümüzün daha kuruduğu haberi kamuoyunun gündemine gelmektedir. Karamanlı Ovası'nda 1190 hektar büyüklüğündeki tatlı su gölü olan, uluslararası sulak alanlar listesinde yer alan, 1985'te yaban hayatı koruma alanı ilan edilen, göçmen kuşlar için önemli besin ve yumurtlama alanı olan, tatlı su balıkçılığı ve sulamayla bölgeye ekonomik gelir sağlayan, Burdur'un Karamanlı ilçesinde bulunan ve Göller Yöresi'nin önemli sulak alanlarından biri olan Karataş Gölü kurumuştur.
 
Konya ve Afyonkarahisar sınırları içinde olan Türkiye'nin önemli su kaynaklarından Akşehir Gölü, Sivas'ın Ulaş ilçesinde bulunan Kellah Gölü, Antalya'nın Kaş ilçesi ile Muğla'nın Seydikemer ilçesi arasında kalan Batı Torosların en yüksek ikinci tepesi olan Akdağ'ın eteklerindeki 2 bin 500 rakımlı İkiz Göller; Türkiye'nin en yüksek üçüncü dağı olan Süphan'daki 3 krater göl kurumuştur. Kayseri'nin Yeşilhisar ilçesindeki Yay Gölü kurumuştur. Manyas Gölü'nden sonra Türkiye'nin ikinci önemli kuş cenneti olan Sultan Sazlığı'nın yakınında yer alan, 20 kilometre alana sahip Yay Gölü, yağışların azalması ve kuraklıktan dolayı tamamen kurumuştur" bilgisini paylaştı.
BALIK ÖLÜMLERİ
Kuruyan göllerin yanısıra 1960 yılında, sulama ve taşkın önleme amacıyla yaptırılan May Barajı'ndaki suların çekilmesiyle, sudaki oksijen miktarının azalması sonucu binlerce sazan türü balığın öldüğü bilgisini de paylaşan CHP'li Bakan, " Ölen balıkların adeta barajın kıyı sularında tabaka oluşturmuştur. Devlet Su İşleri (DSİ) yetkilileri tarafından baraj ve ölü balıklardan örnekler aldığı ve yapılan ilk incelemelere göre, balık ölümlerinin dış etkenden kaynaklı olmadığı tespit edilmiştir. Balık ölümlerinin, baraj suyundaki alg patlaması ve bununla birlikte oksijen miktarındaki ani düşüş nedeniyle yaşandığı duyurulmuştur" ifadelerini kullandı.
GÖLLER KURAKLIĞA TESLİM OLUYOR
Van Gölü Havzasının alarm verdiğini, Türkiye'nin en büyük beşinci doğal tatlı su gölü olan ve aynı zamanda tektonik kökenli son buzul çağı göllerinden olan Eber Gölünün de yüzde 80 oranında kuruduğunu kaydeden Bakan, Adana'daki Seyhan Baraj Gölü'nün iyice çekildiğini, Antalya'nın Elmalı ilçesinin en önemli su kaynağı olan 850 hektarlık Avlan Gönlünün de kuraklığa teslim olduğunu söyledi.
YANLIŞ POLİTİKALAR GÖLLERİ TAHRİP EDİYOR
Konuyu meclis gündemine taşıyan CHP'li Bakan, "Bunlar sadece son birkaç ayda kamuoyunun gündemine gelen kuruyan göllere dair örneklerdir. Yer altı ve yer üstü sularımız, sulak alanlarımız ve göllerimiz yanlış politika ve uygulamalarla hızla tahrip edilmekte; bu yanlış politika ve uygulamalar aynı zamanda iklim krizinin yıkıcı etkilerini de tetiklemektedir" dedi.
2018-2021 ARALIĞINDA KAÇ GÖL KURUDU?
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'ye, "2018, 2019, 2020 ve 2021 yıllarında, yıllar bazında olmak üzere. kaç gölümüz kurumuştur? Kuruyan göllerimizin listesi nedir?" sorusunu yönelten Bakan, şu sorularına da yanıt istedi:
KURUMANIN NEDENLERİ ARAŞTIRILDI MI?
Kuruyan göllerimizin neden/hangi sebeplerden kuruduklarıyla ilgili hangi bilimsel araştırmalar yapılmış, hangi tespitlere ulaşılmıştır?
2021 yılı itibarıyla kurumak üzere olan kaç gölümüz vardır? Bu göllerimiz hangileridir?
Kuruma tehlikesiyle karşı karşıya kalan göllerimizin kurtarılması için hangi çalışmaları yürütüyorsunuz? Detayları nedir?
Editör: Haber Merkezi