Cengiz Aldemir/ANKARA

Meclis genel kurulunda konuşan Meclis Çevre Komisyonu CHP sözcüsü ve İzmir Milletvekili Murat Bakan,  düne kadar dünyadaki gidişatı enerji politikalarının belirlediğini söyledi.  Savaşlar çıkartan, hükûmetler deviren enerji politikalarının dünya bir varoluş problemi haline gelen iklim kriziyle  tersine döndüğünü belirten CHP'li Bakan, "Artık, politika ajandasının en üst noktasında iklim var ve iklim politikaları enerji, sağlık, eğitim, ulaşım politikalarını belirler noktaya geldi. Dolayısıyla, bundan sonra biz her konuya iklim penceresinden, bu pencereden bakmak zorundayız" dedi.

NÜKLEER GÜZELLEMELERİ TAMAMEN PALAVRA

İktidarın getirdiği nükleer enerji santralleriyle ilgili kanun teklifiyle nükleer güzellemeler dinledikleri eleştirisinde bulunan Bakan, "Akkuyu güzellemesi dinledik; kısaca şunu söylüyor "Türkiye'nin karbon nötr ülke olması için, emisyonları düşürmesi için nükleer enerjiye ihtiyacı var." diyor "Nükleer enerjinin yakıtı kolay depolanabilir, ucuza bulunabilir." diyor "Nükleer santral, enerji arz güvenliğimizi sağlar." diyor ve "Nükleer enerji, temiz ve yeşil enerjidir." diyor. Bunların tamamı palavra, hiçbirisi gerçek değil.  Gerçek, nükleer enerji karbon emisyonunu azaltmaz. Senin kömürlü termik santrallerin emisyon yaratmaya devam ederken sen nükleer tesis yaparak o emisyonu azaltamazsın. Hiç bir matematikçi Muhammet Emin Akbaşoğlu dışında bunu açıklayamaz arkadaşlar. Bakın, matematiksel olarak imkânsız" sözleriyle tepki gösterdi.

GÜVENLİ NÜKLEER YOK

Nükleer santrallerin ürettiği nükleer atıkların ayrı bir sorun olduğu uyarısında bulunan CHP'li Bakan, "Bilim insanlarının, "Bu nükleer atıklar 10 bin yıl radyasyon yaymaya devam edecek." Ve bu atıkların saklanması gereken süre şaka değil 1 milyon yıl. Bununla ilgili Almanya'da yasa var,  Komisyon Başkanı, "Altmış yıl işleteceğiz." demişti. Sen altmış sene elektrik elde edeceksin 1 milyon yıl o atıklar saklanacak. O atıkları bertaraftan bahsediyorsunuz. Biz size güvenmiyoruz. Siz daha Türkiye'de termik santrallerin bacasına filtreyi takamamış bir iktidarsınız. Kömürlü termik santrallerin olduğu kentlerde kar siyah yağıyor. 100 binlerce insanı kanser riskiyle karşı karşıya bırakmış bir iktidarsınız. Bakın, 500 gram plütonyumu tüm dünyaya eşit olarak yaydığınızda tüm insanlığı kanser edecek etkiye sahip. Güvenli nükleer yok. En güvenlisi Fukuşima'ydı, Japon teknolojisiydi. Her şeyi düşünmüşlerdi, 9 şiddetinde deprem ve tsunami oldu. Ek yedek güç santralleri de vardı ve  tsunamiden etkileneceğini hesap edemediler ve Fukuşima yaşandı. Fukuşima'da yaşananlar, deprem kuşağında olan Türkiye'de nükleer santralin nasıl bir risk oluşturacağını göstermiştir" uyarısında bulundu.

TÜRKİYE'Yİ GÖBEKTEN DIŞA BAĞIMLI YAPTINIZ

Her türlü tedbir alınsa bile deprem ve doğal afetlerle ilgili önlemlerin alınamayacağını vurgulayan Bakan, iktidarı iklim krizinden doğacak sonuçları hesap etmemekle eleştirdi. Fransa'da nükleer santral soğutmasında kullanılan nehrin ısısının yazın çok arttığı için 2 tane nükleer güç santralini kapatmak zorunda kaldıkları örneğini veren CHP'li Bakan, "Hadi bunu bilmiyorsunuz, yakıtı, personeli, teknolojisi yurt dışından yabancı firmalara inşa ettireceksiniz, nükleer enerjinin dışa bağımlılığı azaltacağını mı zannediyorsunuz? Doğalgaz da Rusya'ya bağımlıyız, şimdi Türkiye'yi göbekten nükleerde de bağımlı hâle getireceksiniz " sözleriyle eleştirdi.

DOĞAYA, CANLIYA DÜŞMAN NÜKLEERE, SAVAŞA HAYIR

Nükleer enerjiyle ilgili eski Almanya Çevre Bakanının, "Biz 3 kuşaktır nükleer santral kullanıyoruz ama 30 kuşak yaşlanacak bu radyasyon sebebiyle, ortadan kalkması için." sözlerine dikkat çeken Bakan, Japonya eski Başbakanı Naoto Kan'ın, "Türkiye'ye nükleer enerjiyi tavsiye ettiğim için pişmanım, utanç duyuyorum." ifadelerini paylaşarak şöyle konuştu: "Nükleer yatırım ucuz değil. 20 milyar dolar ama bunun sökme maliyeti ve o atıkların gömme maliyeti, yapım maliyetinin 1 ila 2 katını son hesaplamalara göre yani 20 ila 40 milyar dolarlık hesabı hiç sokmuyorsunuz. Elektrik fiyatı 12,35 dolar-sent kilovatsaat başına. Şu an GES'le ilgili yarışma açtı Bakanlık. O yarışmada güneş enerjisiyle ilgili verdiği garanti, 2,5 ila 3,5 dolar-sent kilovatsaat başına. Yani yenilenebilir enerjinin 3-4 katına Rusya'dan elektrik alacaksınız. Yenilenebilir enerji kaynakları ucuz, bol. Türkiye'nin 3 tarafı denizlerle çevrili, Offshore RES'leri, GES'leri yapabilirsiniz. Türkiye'nin sadece güneş enerjisi potansiyeli, 380 milyar kilovatsaat. Tüketimi ise 330 milyar kilovatsaat. Nükleer enerji doğaya, canlıya, insana düşman. Nükleere hayır, savaşa hayır diyorum."

Editör: Haber Merkezi