Cengiz Aldemir/ANKARA- Gezegendeki yaşamın suya bağlı ve bağımlı olduğunu, tüm ekosistemler gibi, deniz ekosisteminin de hiyerarşik bir dengeye  dayandığını vurgulayan CHP'li Bakan, yerkürenin ısınarak, sıcaklığın artmasıyla buzulların erimeye, buna bağlı olarak deniz seviyelerinin yükselerek, yakın gelecekte birçok yerleşim yerinin sular altında kalacağı ve iklim göçlerinin artacağı ile ilgili öngörüleri paylaştı. 

İSTİLACI CANLILAR  DENİZLERİMİZDE 

Sıcaklığın artmasıyla denizde yaşayan canlı türlerinin de göç edeceğini ifade eden CHP'li Bakan, "Deniz canlıları suyun sıcaklığına karşı hassastırlar. Bilim insanları, sadece Kuzey Amerika'daki sularda yaşayan yaklaşık 700 balık türü ve diğer deniz canlılarının su sıcaklığı artışına tepki verdiğini tahmin etmektedirler. Bu, bazı türlerin neslini devam ettirememesi anlamına gelmektedir. Zira göçün sonucu olarak yerel türler istilacı türlerle mücadele etmek zorundadır. Ülkemizde daha önce görülmeyen türler her geçen gün artmaktadır. Bilim insanları, Orta ve Kuzey Ege Denizi balıkçılığı üzerine devam etmekte olan araştırmalar kapsamında gerek istilacı gerekse daha önceden tespit edilmemiş birçok türe ait yeni bilgilerin bilim dünyasına kazandırıldığını, özellikle balon balığı ve aslan balığı gibi türler bulduklarını ve bu türlerin ekosistemin dinamiklerine ciddi etkiler yaptıklarını belirtmektedirler" bilgisini paylaştı.

ATIK DENETİMSİZLİĞİ DENİZLERİ BİTİRİYOR

Deniz ekosistemindeki tahribatın sadece 'iklim krizi' ile açıklanamayacağını, insanların sınırsız istekleri ve doğanın sınırlı kaynaklarının hunharca istila edildiğini söyleyen CHP'li Bakan, "Denizlerdeki kirliliğin başta atık yönetimindeki denetimsizlikten kaynaklı olmak üzere, her geçen gün insan eliyle daha da artmaktadır. Marmara Denizi'nde meydana gelen müsilaj bunun en acı örneği olmuştur. Marmara Denizi'nin ekosistemi çok büyük tahribata uğramış, binlerce canlı yok olmuştur. Mevzuat boşluklarından yararlanarak balık çiftliklerinin kontrolsüzce yayılması ve denetimsizliğin hem balık türlerini hem de deniz ekosistemini tehdit etmektedir" bilgisini paylaştı.

KONU ARAŞTIRILSIN

Gezegenin en büyük ve en çeşitli ekosisteminin denizlerde olduğunu, tüm ekosistemler gibi, denizOK ekosisteminin de bir hiyerarşiye dayandığını belirten CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, denizlerin bir denge içinde çok çeşitli habitatları da barındırdığını anımsattı. İklim acil durumu göz önünde bulundurularak,  Ege, Akdeniz ve Karadeniz'de canlıların karşı karşıya oldukları tehlikeleri tespit etmek, deniz ekosistemini korumak için gerekli acil eylem planının hazırlanarak uygulanması gereken politikaların belirlemesini isteyen CHP'li Bakan, balık çiftlikleri başta olmak üzere balıkçılık sektörünün avlanmadan, üretime, işlenmeden, ekipmanlara kadar tüm aşamaların iklim krizine uygun hale gelecek şekilde güncellenerek balıkçıların iklim krizi bilinciyle çalışmalarını sürdürmelerini sağlamak için gerekli uygulamaları hayata geçirilmesi için meclis araştırması açılmasını istedi. 

Editör: Haber Merkezi