2016 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın binlerce kişiyi dava ettiği, Cumhurbaşkanı’na hakaret suçunun Türk Ceza Kanunu’ndan çıkarılması için Anayasa Mahkemesi’ne başvuran ve Trabzon’a sürgün edilen Karşıyaka Belediye Meclis Üyesi Murat Aydın, Hakimler Savcular Kurulu’nun kendisine verdiği cezayı anlattı. Uzun yıllar hakimlik yaptığını bu süre içerisinde pek çok hukuki sürecin ve yargıda örgütlenme mücadelesinin içerisinde olduğunu kaydeden Aydın, “O süreçte yargının tarafsızlığını savunduk buna karşı duranlarla hukuki, demokratik bir mücadele içerisinde olduk. Süreç tamamlandıktan sonra maalesef yeni oluşan HSK arkadaşlarımızı, beni sürgünlere, soruşturmalara tabi tuttular. Pek çok arkadaşımız benim gibi istifa etmek, emekli olmak zorunda kaldılar. O üreçte KHK’ların hukuksuzluğu ile ile ilgili bir konuşmamdan dolayı benim mesleğin saygınlığına yaraşmayan tutum ve davranışlar içerisinde olmakla suçladı HSK. Bu kurul tarafından mesleğin saygınlığına yaraşmayan tutum olarak gösterildi. Ben her zaman mesleğimi korudum, saygı gösterdim. Ben mesleğimi icra ederken Saraylara gitmedim, siyasilere gidip mesleğimin saygınlığını düşürmedim. Başınıza bir şey geldiğinde, hukuksuzluğa uğradığınızda rahatlıkla ben hakimlere güveniyorum haklarıma güveniyorum diyebilir misiniz? Evet ise yargı sorunu yoktur, hayır ise vardır” ifadelerini kullandı.

‘DAHA BÜYÜK HAKARET YOKTUR’

Çoklu Baro tartışmalarının hatırlatılması üzerine ise Aydın, “Ankara’da hukuğa aykrı bir tavırla kurulmuş gibi yapıldı. Barolar Birliğini yıl sonu yapılacak seçimleri için yapılmış gibi yapıldı. Türkiye’de avukatlar her zaman mesleki kimliklerini diğer kimliklerinin önünde tutmuştur. Bu meslek çok eski bir meslektir. Avukat mesleğinin bütün tarihi mücadele ile geçmiştir. Bugün Metin Feyzioğlulları, şunlar bunlar bu mesleğin saygınlığını ortadan kaldıramaz. Türkiye’nin avukatları gerekli cevabı vermiştir. Türkiye Barolar Birliğini 4 yıl daha elinde tutabilmek için mesleği bu hale geterenler 10 yıl sonra anılmayacaktır. Feyzioğlu’nun gidip gitmemesi önemli değil, bence zaten şu anda da bir karşılığı yok” diyerek avukatların eylemi sırasında Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğluna, il baro başkanlarının sırtlarını dönmesini hatırlattı. Aydın, “Baro Başkanları, Barolar Briliği Başkanına sırtını döndü. Bundan daha büyük bir hakaret yoktur. Seçimi kazansa da yoktur, kaybetse de yoktur. Baroların kendisi güçtür. Barolar Birliği seçimi bitmiştir, yönetim kurulu ve başkanı Türkiye’deki baroların nezdinde seçimi kaybetmiştir” diye konuştu.

‘BAHÇELİ’NİN SÖZÜYLE SAYGINLIĞINI YİTİRMEZ’

MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin Türk Tabipleri Odası ile ilgili sözlerine karşılık ise Aydın, “TTB’nin en zor mesleklerden birini yaptığını hepimiz biliyoruz, bu kurumun saygınlığı Bahçeli’nin sözüyle ne artar ne azalır. Bu kurum Türkiye’nin en zor koşullarında tavrını göstermiştir. Bütün bunlar gelip geçecek ve onların bu mücadelesi hatırlanacak” diyerek kendilerini saygıyla selamladığını söyledi.

Gelecek ay yapılacak olan İzmir baro seçim çalışmalarını değerlendiren Aydın, iki grubundan iyi işler ortaya koyduğunu belirterek, Barolar Briliğinin yaşadığı karmaşada ortak liste çıkarabilmelerini istediğini kaydetti. Aydın, hukuk sürecinin daha da zorlaşacağı günler yaşanacağını söyledi. Aydın, Türkiye Cumhuriyetinin 2’nci yüzyılına hazırlandığını, birinci yüzyılda başarılamayan karşı devrimin, 2’nci yüzyılda şekilleneceğini ve CHP’nin bu yüzyılın nasıl olması gerektiği konusunda söz sahibi olacağını belirtti. Aydın, “Ben umutluyum. Bütün bu süreç bize Cumhuriyetin 2’nci yüzyılı kavramının önümüzdeki günlerde hayatımızda çok önemli yer kaplayacağını gösteriyor” dedi.

‘YARGININ SAYGINLIĞI AZALTILIYOR’

Ankara Başavcısının Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Yüksel Kocaman’ın, Recep Tayyip Erdoğan ziyareti ile ilgili Aydın, çeşitli devlet erkanıyla görüşülebileceğini ama problemin siyasal tartışmaların içerisinde yapıldığını ve Cumhurbaşkanın AKP’nin Genel Başkanı olduğunun hatırlatılmasının gerekli olduğunu kaydetti. Aydın, yargının saygınlığının bu şekilde azaltılacağını söyledi.

TOKİ EMANETE HIYANET ETTİ!

Karşıyaka’daki TOKİ arazisi ilgili, halka ait yerlerin halkta kalmasını istediklerini TOKİ’den halkın kullanımına sunmalarını istediklerini, TOKİ’nin ise emanate hıyanet ettiğini belirtti. Aydın, “Denizi bile sattılar. Doldurursa arazi olacak. Orayı çevirip benim yeşil alanım, tek villa yaptım kalanını ben kullanacağım diyebilir mi diyebilir. Hani biz kullanacaktık, hani halkındı orası? Bu şehir bizim. Bu AKP ile bizim aramızda tartışma konusu olacak bir şey değil. Sorun değil, bizim yapmamıza gerek yok Bakanlık yeşil alan yapsın, ortak yapalım ya da biz yapalım. Bunlara da varız dedik. Şu an orayı kimin satın aldığını bilmiyoruz hala, TOKİ halkın malını kime sattığını söylemiyor. Ayıp bir şey mi yaptınız da gizliyorsnuz? Orası halka ait bir yerdir, halkın kullanımında olmalıdır” diye konuştu.

Murat Aydın, Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın çalışmalarından memnun olduğunu ve belediye olarak çok yol alındığını, Tugay’ın belediye başkanlığı gibi zor bişi başarılı ile yüklendiğini söyledi. Aydın daha sonra izleyicilerden gelen soruları ayrıntılı bir şekilde cevapladı.

Editör: Haber Merkezi