İZ GAZETE- İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Başkan Vekili Murat Aydın, İz TV’de yayınlanan ‘Gizem Taban ile Z Raporu’ programının konuğu oldu. Yeni görevi olan grup başkan vekilliğinden Büyükşehir Meclisi’ndeki muhalefetin yaklaşımına ve İzmir’e yapılan yatırımlara kadar pek çok konuya değinen Murat Aydın, çarpıcı başlıklar verdi.

Yeşildere’de Türkiye’nin ilk büyük yeşil dönüşüm projesini başlatmak istediklerini ifade eden Aydın, “Yeşildere Projesi; Sayın Tunç Soyer’in görev döneminde Buca Metrosu’ndan sonra kentin geleceğine bıraktığı en önemli eser olacak” diye konuştu.

'ASLINDA HAKLILAR, BÜYÜK BİR FARK VAR'

İBB Meclisi’nde AKP’li Özgür Hızal’ın ‘Aramızda fark var’ söylemi üzerinden muhalefeti de değerlendiren Aydın, “Aslında haklılar, aramızda büyük bir fark var. AKP, kimsenin geçmediği köprüye para yatırmayı başarı olarak görüyor. Biz çocuklara süt dağıtmayı başarı görüyoruz. AKP, pahalı otoyollar yapmayı, biz ise gençlere yurt, çocuklara kreş yapmayı başarı olarak görüyoruz” ifadelerini kullandı.

İBB Meclisi CHP Grup Başkan Vekili seçilmeden önceki süreçte sessiz kalmasının sebebini açıklayan Murat Aydın, “Meclis’te bulunan her arkadaşımız bu görevi yapabilecek durumda ve herkes bu görevi isteyebilir. Ama benim siyasi anlayışıma göre bu görev için ilk önce CHP İl Başkanı’nın bir tercih ortaya koyması, bu tercihini de belediye başkanıyla konuşmasını ve grupla istişare etmesi gerektiğini düşünürüm. Çünkü bu görevin asili il başkanıdır. Asilin onayını almadan onun vekilliği yapılmaz. Parti teamülü de böyle. O yüzden bu görev, aday olunacak ya da istenecek bir görev değildi. İl başkanımız ve belediye başkanımız değerlendirip gruba sundu. Oy birliğiyle görev bana verildi. Minnettarım. Partiyi temsil eden bir makamda, bu sorumluluğu bilerek elimden gelenin en iyisini yapmaya çalışacağım. Odak noktam; nereye gideceğim değil, bugün ne yaptığım ya da yapamadığımla ilgili. Tabii artık parti tüzel kişiliğini ve meclis grubunu temsil ediyorum. ‘Bu benim görüşümdür’ diyebileceğim bir noktada değilim. O yüzden partim ve belediye başkanımın değerlendirmeleriyle uyumlu bir süreç yönetmeye çalışacağım” açıklamalarını yaptı.

Yeni göreviyle ilgili gelen ‘Daha partide yeni’ eleştirilerine de yanıt veren Aydın, “Evet bu eleştiri haklı. Ben üç yıldır partiliyim. Ama şuna inanırım; bir partide bulunan en yenisinden en eskisine kadar herkes eşit hak ve yükümlülüklere sahiptir. Biz CHP’ye daha fazla insanı katmak zorundayız. Biz yeni gelenlere ‘Sen yenisin bekle’ dersek bu partiyi nasıl büyüteceğiz. Eski arkadaşlarımızın emeğini boşa çıkarmak elbette mümkün değil ama daha çok kitleselleşmek istiyorsanız parti örgütünden gelenler ile parti dışından gelen kendi alanlarında başarılı olmuş kişileri uygun bir karışım içine almanız gerekir. Bence bu uygun karışım partiyi bir yerlere taşır. 3 yıldır CHP’deyim ama bu sürede belediye meclislerinde çok yoğun çalışmalar yürüttüm. Bu işi layıkıyla yapabilir miyim bunu da zaman gösterecek” diye konuştu.

'CHP'NİN DE POLİTİKALARI BELLİDİR'

‘Bundan sonra Meclis’te nasıl bir CHP Grup Başkan Vekili göreceğiz?’ sorusunu da yanıtlayan Aydın, “Herkes kendi tarzını yaptığı işe yansıtır. Ama CHP’nin de politikaları bellidir. Buna uygun davranacağım. CHP, kutuplaştırmayı reddeden bir partidir. Siyasetin dilinin ve yapma biçiminin daha saygın olması için çaba sarf ettik bugüne kadar. Bundan sonra da böyle devam edeceğiz. Meclis’teki tartışmaları arenaya çeviren bir tarzımız olmayacak. En ağır sözleri, en doğru kelimelerle söylemeyi bilmeli insan. Muhalefetteki meclis üyelerinin İzmir’in iyiliğini düşündüğünü varsaymak durumundayız. Birisinin söylediğinin doğru olmadığını anlatmak için bağırmaya çağırmaya gerek yok.” ifadelerini kullandı.

'ÇOK NET YANIT VERDİ'

Belediye Meclisi AKP Grup Sözcüsü Özgür Hızal’ın Narlıdere’de metro inşaatındaki çalışmaların durduğunu iddia etmesi üzerine Başkan Soyer’in, şantiye alanındaki personele bağlanarak devam eden çalışmaları canlı olarak Meclis’e aktarmasını da değerlendiren Murat Aydın; “Dün Sayın Soyer, çok net yanıt verdi. Birisinin söylediğinin doğru olmadığını anlatmak için bağırmaya gerek yok. Bilgiyle ve doğru üslupla gerçeği ortaya koymak tarzımız olmalı. Gece gündüz çift vardiya 611 kişinin çalıştığı metro inşaatının durduğunu söylediler ama Sayın Soyer en net cevabı verdi, daha ne söylesin” diye konuştu.

'BU KONUYU İLK FARK EDEN TUNÇ SOYER'DİR'

Dünya’daki belediyecilik anlayışının değiştiğini ifade eden Murat Aydın, “Özellikle metropol belediyelerinin hizmet alanı ve etkinliği çok farklılaşıyor. Türkiye’de 11 büyükşehir belediyesi ülkenin gayri safi milli hasılasının yüzde 67’sini üretiyor. Bu muazzam bir şey. Artık büyükşehir belediyeleri bildiğimiz ‘Reis Bey’ anlayışıyla yönetilebilecek bir yer değil. Bunu ilk fark eden ve bu konuda ilk adımı atan Sayın Tunç Soyer’dir. Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Kalkınma Programı’nı İBB stratejik plan haline getirip kendisine uyarladı. Bizim bugün tek tek konuştuğumuz her konu, 3 yıl önce yol haritası çizilmiş bir ilerleyişin parçalarıdır. Tarıma verilen destek boşa değil. Bu yöreye ait bitki dokusu oluşturma çabası öylesine söylenmiş bir söz değil. Bunların hepsi bir programın parçası. Türkiye’de bunu yapan tek büyükşehir belediyesiyiz şu an. O yüzden faaliyetlerimiz yurt dışından ciddi bir şekilde inceleniyor ve bu yüzden dışarıdan çok daha kolay kredi bulabiliyoruz. Biz, İzmir’in 2030’lara kadarki programını konuşuyoruz. Her adım tek tek ilerliyor. Her alanda, sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin izlerini göreceksiniz. Türkiye’nin son 15 yılında bir ‘çılgın projeler’ meselesi ortaya çıktı. Sen çılgın projeler yapıyorsun da çocuklar süt içemiyor, et yiyemiyor. İnsanlar yollarının iyi olmasını, parklarının geniş ve temiz olmasını istiyor. Herkesin hayatına dokunan projeler yapmayan bir belediyenin çılgın projeler yapması kimin işine yarar! Bir çocuğun hayatını değiştiremediyseniz, dünyanın en çılgın projesini de yapmış olsanız siz iyi bir belediye değilsiniz demektir. Meclis’te AKP Grubu’ndan ‘aramızda fark’ çıkışı gelmişti. Gerçekten de haklılar; CHP’nin AKP ile arasında kocaman bir fark var. AKP, kimsenin geçmediği köprüye para yatırmayı başarı olarak görüyor. Biz çocuklara süt dağıtmayı başarı görüyoruz. AKP, pahalı otoyollar yapmayı, biz ise yurt ve kreş yapmayı başarı olarak görüyoruz. Bizim AKP’yle aramızda kocaman bir fark var. Elbette yol ve köprüye de ihtiyacımız var ama öncelikleriniz nedir? Asgari ücret, açlık sınırının altında kalmış, sen istediğin çılgın projeyi yap neye yarar! Bu kendi hayatlarımızda da böyle değil midir; çocuklarınızın kıyafeti yok, yeterli eğitimi alamıyor ama siz itibar olsun diye bir otelde yaz tatili yapıyorsanız iyi bir anne baba değilsinizdir” sözleriyle hizmetlerdeki tercihlerine yönelik çarpıcı mesajlar verdi.

'BİRİ BUCA METROSU DİĞERİ DE YEŞİLDERE PROJESİ'

Başkan Tunç Soyer’in, “Yıllardır bekleyen sorunlarımızdan birini Yeşildere’yi çözüme kavuşturuyoruz. İzmir yeşil altyapı stratejisinin en önemli ayağını teşkil eden Expo 2026, Yeşildere’de vücut bulacak” sözlerini yorumlayan Murat Aydın, “Yeşildere Projesi hayata geçtiği zaman, İzmir’in tarihi boyunca etkili bir alan olacak. Yeşildere’nin ne kadar kötü olduğunu biliyoruz ve Expo 2026 bu alanı dönüştürmek için fırsat sağlayacak. Bunu başardığımızda İzmir’in çehresi değişecek, kentin yatırımları ve yaşam kalitesi değişecek. Yeşildere Projesi, Sayın Soyer’in görev döneminde bırakacağı 2 en önemli eserden biri olacak. Biri Buca Metrosu, diğeri de Yeşildere Projesi olacak” ifadelerini kullandı.

'TEK LAF EDEMEM'

Büyükşehir Meclisi’ndeki muhalefetin tavrını değerlendiren Murat Aydın, “Aslında muhalefet açısından CHP’nin İzmir’de şanslı olduğunu düşünüyorum. Çünkü etkili bir muhalefet yok. 3’üncü dönemi bitirdik ama Meclis’te tartışılan konular hep aynı. Yaptığımız tercihler ya da harcamalarımızla ilgili bir eleştiri yapamıyorlar. ‘Öyle değil böyle yapmalısınız’ gibi bir şey söyleyemiyorlar. Tabii onları da anlıyorum; çünkü AKP İzmir’de muhalefet olsa da ülkede iktidar... Bu noktada ne söyleyecekler ki! Ekonomik kriz ne duruma gelmiş, pandemide 5 maske dağıtılamamış, belediye meclisinde ne söyleyecekler. ‘Akaryakıt kaç lira oldu’ diyoruz, ‘İzmir’i konuşalım’ diyorlar. İzmirliler akaryakıt kullanmıyor mu? Öte yandan İzmir’le ilgili yolsuzluk, hırsızlık, adam kayırmacılık, israf gibi şeyler söylemiyorlar. İBB içindeki çalışmalar o kadar kurumsal ve ayağı yere sağlam basar şekilde yürüyor ki hiçbir şey diyemiyorlar. O yüzden de sürekli dönüp dönüp aynı şeyleri konuşuyorlar. Mesela ben onların yerinde olsam; belediyenin harcamalarıyla ilgili tek laf edemem, insan çekinir yani. Büyükşehir’in döviz borçlarının TL cinsinden artmasının sebebi kim? Ya da Büyükşehir’in her yıl milyonlarca litre kullandığı akaryakıtın maliyetinin bu hale gelmesini kim yapıyor? Yani bu konular üzerinden bir eleştiri yapmalarının haksızlık olduğunu düşünüyorum. Ama tabii onların tercihidir. Biz, Tunç Başkanımızın da dediği gibi mazeret belediyeciliği yapmıyoruz, yapmayacağız. Bugün İzmir’de kamusal yatırımların yüzde 70’ini Büyükşehir tek başına yapıyor. Son 10 yılda İzmir’e merkezi hükümet bütçesinden yapılan yatırımları söylesinler. Narlıdere Metrosu’nun açılmasının geciktiğini söylediler ama Şehir Hastanesi’nin açılışını 4 defa ertelediler. Ankara İzmir Hızlı Tren’in açılış tarihini 3 yıl sonraya attı. Yatırım noktasında hükümet açısından İzmir nerede? Hep söylüyoruz vergi ödemede 3’üncü sırada, yatırım almada 76’ncı sırada. El insaf!” diye konuştu.

'KREDİYİ VERMİYORLAR ÇÜNKÜ PARA YOK'

İzmir depremzedelerin sorunlarına da değinen Murat Aydın, “Büyük bir deprem yaşadı İzmir ama tüm tartışmaları emsal tartışmasına çevirdiler. Bayraklı’nın afet bölgesi ilan edilmesi gerekmiyor muydu? Evleri yıkılan insanlara kredi sağlayıp ev yaptırmaları gerekmiyor muydu? Depremzedenin talebi olan krediyi veremiyorlar çünkü para yok. Çünkü çılgın projelere para yatırdılar. Çünkü kullanmadığımız köprülere, otoyollara para ödüyoruz” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi