İzmir'de emek ve demokrasi güçlerinin HDP'li vekillerin tutuklanmasını protesto etmek amacıyla yaptığı 'İrademe Dokunma' eylemine katılan 56 kişi hakkında dava açıldı. Suçlama ise OHAL yasaklarına rağmen eyleme katılmak. 

4 Kasım 2015 tarihinde aralarında HDP Eş Genel Başkanlarının da bulunduğu 12 HDP'li vekilin tutuklanması yurt genelinde protesto edilmişti ancak İzmir'deki açıklama Valiliğin yasağına takılmıştı. Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nde toplanan yüzlerce kişiye polis müdahale etmiş, toplamda 56 kişi gözaltına alımıştı. 

Gözaltına alınan 56 kişi hakkında, Cumhuriyet Savcısı Nurettin Ulutaş tarafından yürütülen adli soruşturma tamamlandı. Savcı Ulutaş'ın hazırladığı iddiname, mahkeme tarafından kabul edildi. İddinameye göre eyleme katılanlar, Valiliğin OHAL'e dayanarak uyguladığı her türlü toplantı ve gösteri yürüyüşü yasağına rağmen eyleme katılarak 2911 sayılı kanunun 32. maddesine muhalefet etmekle suçlanıyorlar. 

3 YILA KADAR CEZA İSTENİYOR

Dosyadaki deliller arasında ise polis kameralarının görüntüleri, dövizler, gözaltı tutanakları yer alıyor. Eyleme katılanlar için 6 aydan 3 yıla kadar ceza istenirken dava açılanlar arasında, çok sayıda kurum temsilcisinin yanı sıra, eylemi takip eden yerel bir gazetenin muhabiri de bulunuyor. İlk duruşma 11 Mayıs 2017'de 23. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülecek. 

Evrensel

Editör: Haber Merkezi